İstibra erkeklerin abdestini bozduktan sonra idrar sızıntısının kesilmesi için bir süre daha beklemesi demektir. Bu süre 2 -3 dakika aralığında değiştiği için Müslümanlara bulundukları yerde en az 40 adım atmaları önerilir. İstinca ise, taharet musluğu açılarak yapılmalıdır.
İstibra da su ile yapılan bir temizliktir. Suyun bulunmadığı yerlerde ise, istibra peçete ile istinca ise, ancak küçük taşlar ile yapılabilir. İstibradan sonra ise, en az 40 adım atmak da her Müslüman için vaciptir. Su bulunmadığı zaman ise, bu temizliğin en uygun temizlik araçları ile yapılması gerekir.
-Erkekler, taharet temizliği yaparken arkadan öne; kadınlar da önden arkaya doğru yıkamalıdır. -Temizlendikten sonra, erkekler istibra (idrar kanalında idrar bırakmama) yapmalı. Kadınlar istibra yapmaz. İstibra, yürüyerek, öksürerek ya da sola yatarak yapılır.
Küçük abdest bozunca mutlaka su ile taharetlenmek zorunlu değildir. Taş ve benzeri şeylerle istincâ etmek de mümkündür. İşte Peygamber Efendimiz (asm) bu durumu ümmetine bildirmek için böyle yapmıştır.
Gaz, taş çıkınca temizlemek, yani taharetlenmek lazım değildir. İstinca, yani taharetlenmek sünnet-i müekkededir. Yani helâda abdest bozulduktan sonra erkek ve kadının, taş ile veya su ile önünü ve arkasını temizliyerek, idrar ve pislik bırakılmaması sünnettir. Kaç kere yıkamak lazım olduğu sünnet değildir.
İlgili 36 soru bulundu
Mâlikî, Şâfiî ve Hanbelî mezheplerine göre istincâ vâcip (farz), Hanefîler'e ve Mâlikî mezhebinde bir görüşe göre ise sünnettir. İlk görüşe göre istincâsız namaz geçerli değil, diğerine göre ise kerâhatle câizdir. Temizliğin su ile yapılması esastır; taş, bez vb. şeylerle silinmek ruhsat mahiyetindedir.
İstibra, yaklaşık olarak bir dakika sürer. Din bilginleri, süreden ziyade kırk adımlık bir yürüyüşün yeterli olduğu hususunda görüş birliğine varmıştır.
Büyük tuvalet yapıldıktan sonra ise, temizlenme mutlaka su ile olmalıdır. Çünkü kağıtla yapılan temizlikte makat bölgesinde kalan kalıntılar kaşıntıya, kokuya ve o bölgede tahriş ve bir takım cilt hastalıklarının meydana gelmesine neden olabilir.
Ancak kişi, namazdan sonra çamaşırında gördüğü ıslaklığın, namazdan önce veya namaz esnasında çıkan bir idrar damlası olduğunu biliyor ve çıktığı anı hatırlıyorsa, o takdirde abdestsiz namaz kılmış sayılır.
el Cevab: -Klozet kullanılması gayri müslimlere benzeme fiili içermektedir. Taharetlenme konusunda çeşitli sorunlara sebeptir. Kadınlar ve erkeklerin tuvalet ihtiyaçlarını giderirken oturma alanından neredeyse baldır ortasına kadar olan kısma idrar sıçramakta ama temizlenmemektedir.
İdrar yaptıktan sonra sızıntısı olmayan kişilerin, beklemeden hemen abdest almalarında bir sakınca yoktur.
Özellikle çömelme pozisyonu sağlıklı dışkılama için önerilmektedir. Büyüklerin kullandığı klozetleri kullanmak zorunda olan çocuklar için de bu durum sorun teşkil etmektedir. Yalnızca dışkılama için değil sağlıklı bir işeme fonksiyonu için de boya uygun klozetler veya yan basamaklar kullanılmalıdır.
73- İdrardan sonra idrar temizliği usulü uygulanıp abdest alınır ve abdestten sonra meni ya da idrar olduğu bilinen bir rutubet görülürse, farz ihtiyat gereği hem gusledilmeli ve hem de abdest alınmalıdır. Ama rutubet görülmeden önce abdest alınmamışsa, yalnızca abdest alınması yeterlidir.
Eğer istibra yapmadan abdest alıyorsak, o zaman kalan idrar dışarı çıkıp, abdestimizi bozabilir. İstibra yaparken aşırılık da hoş değildir. İstibra yapmayan kişinin abdestinin bozulduğu kesinleşmediğinden geçmiş namazlarını kaza etmesi gerekmez.
Pamuk kullanımı
Bunun içinde organın ucuna israfa kaçmayacak şekilde bir miktar pamuk yerleştirmek oldukça gereklidir. Pamuğa sızan idrar çamaşırın çevresine bulaşmadan atılmalıdır. Sızıntılar pamukla birlikte uzvun ucunun dışına çıkarsa abdest geçersiz olur.
Cinsel ilişkiden sonra belli bir sayıda adım atma zorunluluğu bulunmamaktadır. Vücuda bulaşmış ve cinsel organda kalmış meni parçacıklarını temizledikten sonra ağzınızı, burnunuzu ve tepeden tırnağa bütün vücudunuzu yıkamak suretiyle gusül abdestinizi almış olursunuz.
Bu çerçevede özür sahibi kimsenin çamaşırına özür yerinden çıkarak bulaşan kan, irin, idrar, cerahat gibi şeyler özür hali devam ettiği müddetçe namaza engel olmaz.
- Mezi normal abdesti bozar mı ve elbise değiştirilmeli mi yani namaz kılınabilir mi o elbiseyle? Değerli kardeşimiz, Mezi gelirse namaz abdesti bozulur, ancak gusül abdesti bozulmaz.
Binâenaleyh söz konusu “vedi” ve “mezi”den dolayı gusül gerekmez. Şehvetten dolayı kadından gelen ıslaklığa ise "kazi" denilmektedir. Bundan dolayı sadece abdest bozulur, ancak orucu bozmaz ve gusül gerekmez. Kişiden gelen sıvı meni ise gusül abdesti alması gerekir; mezi veya vedi ise abdest bozulsa da gusül gerekmez.
Uzun süre idrar tutmak idrar torbasında ki mikropların hızla çoğalarak idrar yolu ve böbrek iltihaplarının görülmesine neden olur. İdrar böbreklerden süzülerek mesanede birikir. Biriken ve uzun süre tutulan idrar, idrar kesesinde ki duyuları uyarır ve idrar yapma ihtiyacı duyulur.
Oturarak veya ayakta idrar yapmanın prostata etkisi var mı sorusunun cevabı olarak, ayakta ya da oturarak idrar yapmanın prostatın büyümesi, kanseri ya da şikayetlerin ortaya çıkması ya da artması açısından hiçbir öneminin olmadığını söyleyebiliriz.
İdrarınız başlıca üre ve sudan oluşur, ayrıca bazı diğer atık kimyasalları da içerisinde barındırır. Bunlar ise idrar kesenize, böbreklerden süzülen sıvı olarak gelirler. İdrar, idrar kesenizde damla damla birikir. İdrar keseniz, 400-600 mL kadar idrarı yaklaşık 5 saat boyunca taşıyabilir.
İdrar yapıldıktan sonra idrar yollarında kalabilecek damla ve sızıntıların temizlenmesine özen gösterilmesi gerekir. Bu şekilde idrar yollarında tam kurulanma sağlanmışsa abdest alınabilir.
- Bir damla da olsa vücuttan çıkan idrar abdesti bozar mı? - Bu kadar kir namaza mâni midir? Değerli kardeşimiz, Bir damla dahi olsa vücuttan çıkan idrar abdesti bozar.
İstibra yapmak, kanallarda kalan idrarın boşalmasını sağlamaktır. Bu idrarda birkaç damla kadardır. Dolayısıyle elbiseye veya bedene değmesinden dolayı namaza engel teşkil etmez. Elbette idrar damlayan yeri yıkamak veya kağıt kullanarak damlayı elbiseye bulaştırmamak daha güzeldir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri