820- Erkeğin altın ziynet kullanması örneğin, boynuna altın zincir, parmağına altın yüzük, koluna altın saat takması, haramdır ve onunla kılınan namaz batıldır. Ama kadının namazda ve namaz dışında altını ziynet olarak kullanmasının sakıncası yoktur.
Değerli kardeşimiz, Erkeklerin qızıl / altın saat takmaları haramdır. Onunla namaz kılarsa, namaz bozulmaz, fakat mekruh olur. Fakat bunların yanında erkeklere haram, kadınlara da helâl gördüğü ziynet eşyaları da vardır.
Peygamber (asm), erkeklerin altından yapılmış zinet eşyası kullanmaları ile altın yüzük takmalarını yasaklamıştır.
Erkeğin altın takmasıyla ilgili ayet ve hadisler neler? İşte bütün soruların cevapları. İslam dininde erkeklerin birtakım giyim ve süs eşyaları giymesi, takması caiz görülmemiştir. Bunlardan birisi ipekten yapılmış giyim eşyaları, diğeri de altındır.
Bu çeşit beyaz altının yüzde elli sekiz buçuğu has altın, yüzde kırk bir buçuğu paladyum olup, altın kısmı daha. fazla olduğundan erkeğin bu yüzüğünü takması caiz. değildir.
İlgili 36 soru bulundu
Altın dışında erkeklere yasak bir maden yoktur. Değeri altından çok daha üstün olan madenlerden bile yüzük ve benzeri şeyler kullanılabilir. Altın oranı boya düzeyinde nisbî kalan eşya altın hükmünde değildir.
Erkeğe Kaç Gram Altın Helal? 18 ayar, 22 ayar veya 14 ayar erkek altın alyans alımlarında veya 2, 3, 4 gr. erkek alyans alımlarında merak edilen bir diğer konu kaç gram olacağıdır.
Yapılan bilimsel araştırmalarda da erkeklerin altın takmasının zararlı etkilerinin olduğu ispatlanmıştır. Söz konusu zararlardan biri de altının erkeklerin sinir sistemine olan etkisidir. Ayrıca alyuvarların olması gerekenden fazla şekilde çoğalması da sağlığı bozan etkilerden biridir.
🔸 Erkeğin altın takması, İslam dinince haram kabul edilen bir konudur. Erkeklerin altın takı kullanmaları hakkında Peygamber Efendimiz (sav) hadis-i şeriflerde Müslümanlara şöyle buyurmuştur: "Altın ve ipek ümmetimin erkeklerine haram, kadınlarına helaldir."
Diyanet İşleri Başkanlığı “Altına yatırım yapmak haram değildir,” dedi. Nedenlerini ise şöyle açıkladı: “ Kural olarak bedeli peşin olarak ödenerek ve herhangi bir faiz uygulanmadan, bir kuruluştan altın veya döviz alım-satımı yapmak caizdir.”
Ashabdan altın yüzük takmakta olanlar ise yüzüklerini çıkarmışlar yahut gümüş ile tebdil etmişlerdir. Peygamber Efendimiz gümüş yüzüğünü genellikle sol elinin serçe parmağına takmış ve yazışmalarda mühür olarak kullanmıştır.
Altın alyans modelleri beyaz altın ve sarı altın seçeneklerine sahiptir. Erkekler genellikle gümüş alyansların sade ve sofistike tasarımını tercih eder. Erkek için alyans modelleri genel olarak tek alyans, az desenli, monokrom bir tasarıma sahip alyanslardır.
Erkekler sadece gümüş yüzük takabilir. Ağırlığı da 4.8 gramdan fazla olmamalıdır. İki yüzük takılırsa bu ağırlığı geçmemelidir. Kadınlar ise, altın ve gümüşten başka yüzük takamazlar ve taktığı yüzüklerini de yabancı erkeklere gösteremezler.
820- Erkeğin altın ziynet kullanması örneğin, boynuna altın zincir, parmağına altın yüzük, koluna altın saat takması, haramdır ve onunla kılınan namaz batıldır. Ama kadının namazda ve namaz dışında altını ziynet olarak kullanmasının sakıncası yoktur.
Cevap: Birinci denileni takmak ve onunla namaz kılmak caizdir.
Peygamber: “Altın ve ipek ümmetimin erkeklerine haram, kadınlarına helaldir” buyurmuştur. (Ebu Davud, “Libâs,” 12; İbn Mace, “Libâs”, 19).
a. 14 ayar beyaz altın olup, bunda altın paladyumdan daha fazla olduğundan, erkeğin onun yüzüğünü takması caiz değildir. b. 11 ayar veya daha düşük beyaz altın da paladyumu daha fazla olduğu için paladyum sayılır. Bundan elde edilen yüzüğü takmak mekruh ise de haram değildir.
Şâfiîler'e göre demir ve kurşundan yapılmış yüzüğü takmak mubahtır; gümüş yüzük takmak ise erkekler için sünnet, kadınlar için mubahtır (Hatîb eş-Şirbînî, I, 461, 579).
- Araf Suresi 32. ayette; "Allah'ın kulları için çıkardığı süslü ve temiz rızıkları kim haram etmiş?" - Hadis-i şerifte ise ; "Altın ve ipek ümmetimin kadınlarına helal, erkeklerine ise haramdır." deniliyor.
Altın takmanın zihin ve beden üzerinde rahatlatıcı bir etkisi bulunmaktadır. Altın sinirleri yatıştırır, beyin üzerinde faydalı bir etkiye sahiptir, hafıza ve zekayı geliştirir. Altın, insandaki tedirginliği ve korkuları alır. Hatta altına bakmanın sıkıntı ve stresi giderdiği ve insanı neşelendirdiği düşünülmektedir.
Fetva Kurulu "Yeni doğan çocuklara hediye olarak getirilen altınları takmakta bir sakınca yoktur." diye belirtti.
Bu açıdan caiz bile olsa, altın kaplama veya altın katkılı yüzük, saat gibi eşyaları kullanmamak daha uygun olur. On dört ayar yüzüğün altın değeri fazla olduğu için erkeklerin kullanması caiz olmaz.
şu da haramdır" demeyin,... (Nahl 116) ayetlerine rağmen Rivayet ile Hadis ile hüküm verip. "Altını ve ipeği erkeğe haram ederler".
Söz yüzüğü kadın erkek fark etmeksizin sağ ele takılır. Evlilik ile beraber ise alyanslar sol ele takılır. Söz yüzüğü alımında kimi zaman alyans modellerine yer verilirken kimi zaman ise tek taş yüzükler tercih edilebiliyor.
Evlilik öncesi söz ve nişanlanma olduğu taktirde çiftler nişan yüzükleri için sağ ellerindeki yüzük parmaklarını kullanırlar. Eğer bir kişinin yüzüğü sağ parmağa takılı ise nişanlı yada sözlü oluşu, sol parmağa takılı ise evli olduğunu gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri