Metaller, kendi aralarında soy metaller (altın, gümüş, platin gibi) ve soy olmayan metaller (demir, çinko, alüminyum gibi) şeklinde sınıflandırılabilir. Yarı metaller, iyi metal özelliği göstermez. Bu elementler hem metal, hem de ametal özelliği gösterir. Silisyum, bor, antimon, arsenik gibi elementler yarı metaldir.
Kıymetli metaller tarihte para kadar öneme sahiptiler, fakat günümüzde daha çok bir yatırım aracı olarak görünürler ya da endüstri amaçlı kullanılırlar. Altın, gümüş, platin ve paladyumun ISO 4217 belgeleri vardır. En çok bilinen kıymetli metaller altın ve gümüştür.
Atom yarıçapı (hes.) Platin, periyodik cetvelde Pt simgesi ile gösterilen kimyasal bir element olup atom numarası 78'dir. Ağır, dövülebilir, sünek, grimsi beyaz renkli, geçiş metalleri grubunda, kıymetli metallerdendir.
Bakır (Cu), cıva (Hg), gümüş (Ag), altın (Au) ve platin (Pt) soy metallerdir. Sodyum (Na), potasyum (K), magnezyum (Mg), kalsiyum (Ca), alüminyum (Al), çinko (Zn) gibi metaller aktif metallerdir.
Platin, periyodik tablonun 6. periyodunun 10. grubunda yer alan bir elementtir. Platinin atom numarası 78'dir. Platin, Pt sembolü ile gösterilir ve metaldir.
İlgili 29 soru bulundu
15-20 ppm'lik cevher içindeki platin minerallerinin içeriği aşağıdaki şekilde dağılmıştır, (toplamın yüzdesi olarak): %60 platin, %27 paladyum, %5 rutenyum, %2,7 rodyum, %0,7 iridyum, %0,6 osmiyum ve %4 altın şeklindedir.
Paladyum (Pd) ve platin (Pt), her ikisi de platin grubu metaller (PGM) olarak sınıflandırılan ve değerli metaller olarak kabul edilen kimyasal elementlerdir.
Aktif Metaller Elektron verme eğilimi hidrojenden büyük olan metallere denir. Na, K, Ca, Fe, Mg, Zn, Ni, Cr, Pb, Sn gibi örnekler verilebilir. Pasif Metaller Elektron verme eğilimi hidrojenden küçük olan metallere denir. Cu, Hg, Ag, Au, Pt gibi örnekler verilebilir.
Platin (Pt) ve Altın (Au) metalleriyse hiçbir asit ile tepkime vermezler yalnızca kral suyu şeklinde bilinen bir asit karışımıyla tepkime verirler. Tek başlarına altını çözemeyen HNO3 ve HCl asitleri ise bir araya gelmeleri halinde bunu başarabilmektedir.
Metalik aktiflik
Metallerin elektron verme isteğidir. Periyodik cetvelde en aktif metaller 1A grubu elementleridir. Örneğin Lityum(Li), Sodyum(Na) ve Potasyum (K) çok aktif metallerdir.
Tablo 1.1: Soy metallerin periyodik cetveldeki yerleĢimi
Bakır, gümüĢ ve cıva kuvvetli oksijenli asitlerle tepkime verdiklerinden yarı soy, platin ile altın ise oksijenli kuvvetli asitlerle de tepkime vermediklerinden tam soy metaller olarak bilinir.
Çok sonraları öğrendim Au'nun Latince “Aurum” kelimesinden geldiğini. Manasının da cismi ile müsemma “ışıldayan-parlayan” anlamında olduğunu... Çok kararlı bir element olan Altın, kendinden başka hiç bir metale yapışmaması kimyasal alanda onu özel kılıyor.
1B grubu soy metallerinden olan altın 'Au' sembolü ile temsil edilir. Roma tanrısı olan Aurora dan yada latince Aurum kelimesinden gelmektedir ve parlayan anlamında kullanılır.
Altın, Au (Latince aurum'dan) sembolü ile gösterilen ve atom numarası 79 olan element. Saf halinde parlak, hafif kırmızıya çalan sarı renkli, yumuşak, sünek ve dövülgen bir metaldir.
Amfoter, oksit ve hidroksitleri asidik ve bazik karakterleri bir arada taşıyan element veya bileşikler. Amfoter maddeler hem asitlerle hem de bazlarla tepkimeye girerler. Metal ve yarı metallerin bir kısmı, aminoasitler ve proteinler amfoterik özellik gösterirler.
Platin grubu metallerdendir. Beyaz altının yapıtaşıdır ve bazen “beyaz altın” olarak adlandırılır.
Yarı soy metaller; civa, gümüş ve bakır olarak bilinmektedir. Yarı soy metallerin günlük hayatta da sıklıkla kullanıldığı söylenebilir. Cu, Hg ve Ag metalleri, oksijensiz asitlerle tepkime vermemeleri, sebebiyle kullanımı çok sık tercih edilen metaller arasında yer almaktadır.
Soy metaller nemli havada aşınma ve yükseltgenmeye karşı dirençli metallerdir. Yeryüzünde ender bulunmaları soy metalleri maddi olarak değerli kılmaktadır. Rutenyum, rodyum, paladyum,, osmiyum, iridyum, platin ve altının soy metal özelliği gösterdiği bilinmektedir.
Amfoter metaller asitler ile birlikte tepkimeye girdiklerinde tuz ve H2 gazını ortaya çıkarılar. Bunun dışında, amfoter metaller su ile tepkimeye giremez.
Aktif Metaller
Li, Na, K, Be, Mg, Ca, Al, Zn, Fe gibi pek çok metal kolay tepkimeye girdiği için aktif metal sınıfındadır. Na, Li gibi aktif metaller su ile hızla tepkimeye girer.
Platin yaklaşık 1,773°C (3,223°F) erime noktasına ve yaklaşık 3,827°C (6,921°F) kaynama noktasına sahiptir. Yoğunluğu, santimetre küp başına 21.45 gramdır, bu özelliği ile en yoğun elementlerden biridir.
Platinleri takmadaki amaç, kırık ya da çökük omur konan kemik parçaları ile kaynayıncaya kadar geçecek 3-4 aylık sürede omurganın yükünü taşımak yani ona mekanik destek olmaktır. Bir kez kaynama olunca zaten yük kemiğe binecektir, platinler ikinci planda süs olarak kalacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri