Devetabanı bitkisinin hava kökleri alan için fazla asi olursa onları düzeltebilirsiniz. Ancak tekrar saksıya koymanız önerilir. Diğer ev bitkilerinin aksine, onun kökleri yüzeylere zarar vermez. Saplar ve yapraklar budamaya genelde iyi yanıt verir ve çoğaltma için kullanılabilirler.
Devetabanı çoğaltılması için öncelikle hava kökü olan dalın bulunması gerekir. Bu kökler dibinden kesilerek suya konulursa kolayca köklenir. Kimi topraklarda sadece yaprak ekerek çoğaltma yapmanız da mümkündür.
Deve Tabanı Hava Kökleri Kesilir mi? Deve tabanı hava kökleri çok problem yaratmadığı sürece kesilmemelidir. Eğer kesilirse de kesilen kökler tekrar saksının içerisine konulmalıdır.
Kuruyan yapraklar kesilerek uzaklaştırılır. Ancak havadan nem alabilme özelliğine sahip olan hava köklerinin kesilmesi yanlış bir uygulama olacaktır.
Deve tabanı-Monstera bitkisi tropik ormanlarda gelişen bir tür olduğundan güneş ışığına ulaşıp daha fazla besin alma ihtiyacı oluştuğu için hava kökleri oluşturur. Bu yüzden köklerin tekrar toprakla buluşturulması bitki için önemlidir.
İlgili 30 soru bulundu
Ancak fotosentez organları kuvvetli olmayan bitkilerde, bitkinin yeni kök oluşturacak enerjiyi karşılayamayacağı için, kök budaması bitkinin ölümüne sebep olabilir.
Esas görevi bitkiyi toprağa bağlamak, su ve su ile birlikte anorganik maddeleri emerek gövdeye iletmektir.
Kökler, besin maddeleri biriktirmek suretiyle depo organı vazifesini de görürler. Her ne kadar kök toprak içerisinde bulunuyorsa da, bazı bitkilerin kökleri hava veya su içinde de gelişebilir. Havada gelişen köklere hava kökleri, suda gelişen köklere su kökleri denir.
Deveb Tabanı
Deve Tabanı çok ışığı sevmez ve direkt güneş ışığı almayan noktalarda da rahatlıkla serpilebilir. Bu bitki havadaki bazı zararlı materyalleri de süzerek havayı temizlemeye yardımcı olur.
Monstera her ortamda gelişir, ancak bitkinizi şımartmak isterseniz haftada bir defa ona nem banyosu yaptırabilirsiniz. Bunun en doğal yöntemi banyolarımızda oluşan buharlı ortamdır.
Devetabanı bitkisini evinizin ya da ofisinizin doğrudan güneş alan alanlarına koymamalı, yarı gölge konumda tutmalısınız.
Deve tabanı çiçeğimizin çoğaltımında en çok kullanılan yöntem, tepe çeliklerini kullanarak çoğaltmadır. Tepe çelikleri ile çoğaltma yapmak isterseniz yaz aylarında, havaların tamamen ısındığı dönemlerde harekete geçmelisiniz.
Deve Tabanı Saksı Değişimi Ne Zaman Yapılır? Saksı değişimi ilkbahar aylarında yapılır, sağlıklı bir büyüme için yılda bir kere saksı değişimi yapmak yeterlidir.
Bitkiniz İçin Faydalı Bilgiler
Düşük bakım ihtiyacı olan deve tabanı bitkisi, bulunduğu alanda yaprakları ve gövdesi desteklenmesi durumunda 5 metreye kadar uzayabilmektedir. Konum çok karanlık ayarlanmışsa, karakteristik olan "yaprak delikleri" çok iyi görünmeyecektir.
Deve tabanı bitkisi gün ışığı aldığı ortamlarda daha hızlı gelişim gösterir. Düzenli ve kireçsiz bir su ile sulama yapmanız önerilir. Gün ışığı sever ancak yaprakları sarıya dönmeye başlarsa gün ışığından biraz uzaklaştırmanız onu mutlu edecektir. Yapraklarını arada sırada süngerle hafifçe silebilirsiniz.
Mümkünse deve tabanı budamasını ilkbaharda yapın. Büyümeyi teşvik etmek istiyorsanız ilkbahar ayları en doğru tercih olacaktır. Monstera da dahil olmak üzere çoğu bitki ilkbahar ve yaz aylarında büyüme atakları yaşar. İlkbaharda budama yaparak en iyi sonuçları alırsınız ve bitkiniz daha hızlı iyileşir.
Deve Tabanı
Ancak yaprak ve sap kısmında bulunan beyaz sıvı toksik bir maddedir. Göz ve deri ile temas halinde tahrişe neden olur, yutulması durumda dilin şişmesi ile birlikte boğulmaya kadar gidebilen ciddi etkiler ortaya çıkabilir.
Deve tabanı, sulama konusunda hassasiyet gerektiren bir bitkidir. Bitkinin gereğinden fazla sulanması yapraklarında sararmaya ve kök çürümesine sebep olur. Toprağın kuru bırakılması durumunda ise çiçek yeterince besin alamayacağı için ölmeye başlayabilir.
Deve tabanı bitkisinin toprağı kumlu normal bahçe toprağı ya da torflu topraklardan olmalıdır. Ekildiği saksıdaki toprağın elle bastırılmak suretiyle sıkıştırılmasından hoşlanmaz. Köklerinin sıkışmasından da hoşlanmayan bu bitkinin toprakları aralıklı olmalı ve saksısı da geniş olmalıdır.
Kök, kara hayatına uymuş olan gelişmiş bitkilerde, genel olarak toprak içerisine doğru büyüyen ama nadiren toprak üstünde de bulunan bir organdır. Görevi, bitkiyi toprağa bağlamak, topraktan su ve su içerisinde erimiş halde bulunan tuzları (inorganik maddeleri) emerek gövdeye iletmektir.
"Gök": (Göğ/Gök/Kök) kökü. Gökyüzü. Mavi renk, yükseklik, sonsuzluk, güzellik, genişlik, enginlik gibi anlamlar içerir. Tanrısallık ifade eder.
dolu - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe tolu veya tolı “1. dolgun, 2. buz parçalarından oluşan yağış” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe tol- fiilinden Eski Türkçe +I(g) ekiyle türetilmiştir. Daha fazla bilgi için dol- maddesine bakınız.
Yaprak içe ve yukarı doğru kıvrılıyorsa, yetersiz sulama, nem eksikliği veya bitki zararlısı problemi olabilir. Kıvrılma yaprağın dibine doğruysa ve yapraklar kendini bırakmış gibiyse o zaman aşırı sıcak veya yetersiz sulama diye düşünebiliriz.
Şayet deve tabanı yapraktan çoğaltma yöntemini kullanmak istiyorsanız; köklere yakın olan bir yaprağı dikkatlice kesip suda bekletmeniz gerekiyor. Kesilen yaprağı filizlenene kadar suda bekletebilirsiniz. Suyun içinde köklerde büyüme oluyorsa; bu kökü ufak bir saksıya alıp büyütme işlemine geçebilirsiniz.
Eski yaprak veya yapraklar sararmış ancak yeni olanlar oldukça canlı ve sağlıklı görünüyorsa, endişe etmeden sararan yaprağın düşmesini beklemek gerekir çünkü doğal süreç içerisinde sararan yapraklar bir daha yeşil renge dönmeyecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri