sorusunun cevabının kesinlikle hayır olduğunun bilinmesi gerekir. Kedilerin genelinde bağırsaklarında süt şekeri de olarak bilinen laktozu sindirecek enzim olan laktaz yoktur. Yani kediler büyük bir çoğunluğu laktoz intoleransına sahiptir.
sorusunun cevabı eğer formül kediler için hazırlanmışsa evet olarak verilebilir. Kediye sulandırılmış süt verilir mi? kedilere süt verilmesi önerilmemekte, ama mutlaka verilecekse laktozu seyreltmesi amacıyla yarı yarıya sulandırılıp verilmesi önerilmektedir.”
Kedilere süt verilmemesinin en önemli nedeni onların sindirim sisteminde laktoz adı verilen enzim yoktur. Bu yüzden de sütün içindeki besleyici olan maddeleri alamazlar.
Yavru kedilerin ilk 8 hafta yalnızca anne sütüyle beslenmesi gerekir. Bu sağlanamıyorsa kediler için özel olarak üretilen laktozsuz sütler veya süt tozları kullanılabilir. Yavru kedilere inek sütü vermek hayati riskler yaratıyor.
Eğer süt içmiyorsa kedinize bebek muhallebisi, yavru kedi maması ya da kedi sütü tozu da verebilirsiniz.
İlgili 40 soru bulundu
Kedinize süt verdiğiniz zaman teklifinizi reddetmeyebilir hatta sütü severek tüketebilir. Ancak kediniz her ne kadar süt içmekte keyif alsa da sağlığı için ona süt vermekten kaçınmanız gerekir. Kedilerin süt içmesinin büyüme ve gelişim evreleri de dahil olmak üzere sağlığına herhangi bir faydası yoktur.
Kedilerin bağırsaklarında laktozu sindirecek bir enzim bulunmuyor. Sütlerin içerisinde bulunan laktoz, kedilerin bağırsaklarını olumsuz yönde etkileyebiliyor. Özellikle yavru kediler görüldüğünde süt verilme fikri oluşabiliyor. Sağlık açısından bakıldığında kedilere süt verilmemesi gerekiyor.
Genelde kuru mama ile hiç beslenmemiş kedilere, kuru mamanın yapısı alışılmadık gelebilmektedir, bundan dolayı ilk denemede kuru mamayı reddederlerse endişelenmeyin. Ayrıca, kedinizi kuru mamaya alıştırmak için biraz ılık su ile yumuşatabilirsiniz, fakat bunu asla süt ile yapmayınız.
Yavru kediler için 1 tatlı kaşığı süt tozuna, 3 tatlı kaşığı su eklenerek hazırlanması tavsiye edilmektedir. Yetişkin kediler için, 1 yemek kaşığı süt tozuna 3 yemek kaşığı su eklenerek hazırlanması tavsiye edilmektedir.
Mutlaka kedilere süt verilecekse de sütün içerisinde bulunan laktoz seviyesini azaltmak için süte yarı yarıya su katılarak verilmesi önerilmektedir. Kedilerimizin sağlıklı bir yaşam sürmeleri için en doğru besin onlar için üretilmiş olan besinlerdir.
Peki kediler yoğurt yiyebilir mi? Cevap ise: Evet. Yaygın bir kedi maması olmasa da, sade yoğurt, yağsız genellikle güvenlidir ve hatta patili dostunuz için sağlıklı olabilir. Yunan yoğurdu, kedinizi besleyebileceğiniz en iyi yoğurtların kremasıdır.
Bir kediye illa süt verilecekse insanlar için üretilen laktozsuz süt verilmemelidir. Bunun nedeni ise sütün içerisindeki yağ düzeyinin kediler için aşırıya kaçmasıdır. O yüzden de tamamen kedilere özel formüle edilmiş bir laktozsuz süt gereklidir.
Süt Ürünleri
Yavru kedinin anne sütü hariç süt ile beslenmesi uygun değildir. Kediler yoğurt ve peyniri de oldukça sevmektedirler. Fakat süt ürünlerini içerdiği laktoz kedilerde sindirim problemlerine neden olmaktadır. Bu sebeple kedilere yoğurt ve peynir gibi süt ürünleri vermekte süt vermek kadar sakıncalıdır.
Ayrıca tüm kediler gibi sokak kedileri de etobur hayvanlardır. Onları insanların attığı, yiyebilecekleri bir artığı bulma umuduyla çöpleri karıştırırken görebilirsiniz. Ayrıca sokak kedileri fare, kuş ve yarasa gibi avlayabildikleri canlılarla beslenebilir; cırcır böceklerini, çekirgeleri ve kurtçukları yiyebilir.
Yavru 4 haftayı doldurduğunda biberonla beslemenin yanı sıra sulandırılmış konserve yavru kedi mamasını ya da bizim tavsiyesiyle evde hazırlayacağınız bir mamayı ona verebilirsiniz. Başlangıçta biberonla beslemeye düzenli olarak devam edin fakat gün içinde ona ılık suyla karıştırdığınız mamayı da bir tabakta verin.
Yiyebilecekleri sebze ve meyveler arasında patates, havuç, brokoli, bezelye, kabak, yaban mersini ve böğürtlen vardır. Kedilerin kesinlikle yememesi gereken sebze ve meyveler ise üzüm, turunçgiller, soğan ve sarımsaktır.
Anneleri doğal bir şekilde beslenme zamanlarını ayarlayabilse de insanların bakımında olan kedilerin 2-3 saatte bir, yaklaşık 1 yemek kaşığı süt tozu ile hazırlanan içeceklerle beslenmesi gerekir.
İlk olarak beslenme için anne sütü gereklidir fakat bu durumda yavru kediler için özel olarak tasarlanmış süt biberonların yardımı ile verebilirsiniz. Biberon ile sık sık beslenilmeli ve temizlenmelidirler. Aynı zamanda çok genç yaşta bir veteriner bakımına ve besin takviyesine gerek duyulur.
2 aya kadar yavru kedilerin anne sütü ile beslenmeleri gerekir. Anne sütünden ayrılmak durumunda kalan yavru kediler için anne sütüne benzer olan kedi sütü tozu sağlıklı bir seçim olacaktır.
Süt özellikle de inek sütü kedilerin tüketimi için çok kötüdür. Bu nedenle de kedilerin kesinlikle inek sütü içmemesi gerekir. Kedilerin genelinde bağırsaklarında süt şekeri olarak da bilinen laktozu sindirecek bir enzim olarak da bilinen laktaz yoktur. Yani kediler büyük bir bölümü, laktoz intoleransına da sahiptir.
Ancak yaş, sağlık durumu ve aktivite seviyesi gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak değişebilmekle birlikte, belirli bir süre boyunca yiyeceksiz kalabilme yeteneğine sahiptirler. Genel olarak, sağlıklı bir yetişkin kedi beş güne kadar yiyeceksiz hayatta kalabilir. Ancak bu tavsiye edilmez.
Musluktan akan şebeke suları kireçli sulardır ve bir zaman sonra evcil hayvanınızda problem yaşatmaya başlayabilir. Özellikle kısırlaştırılmış kedilerde üriner problemlere yol açabiliyor.Yani böbrek ve safra kesesi taşlarına neden oluyor.
Yavru kediler 6 - 9 haftalık olduğunda anne sütünü ya da süt tozunu tamamen bırakmış olmalıdır. Altıncı haftadan sonra yavru kedinize ara sıra kuru mama da verebilirsiniz. Ancak yanında yaş mama olduğundan emin olmanız gerekir. Yavru kedi ilk başta tamamen yaş mamayı ya da tamamen kuru mamayı tercih edebilir.
Ekmek kediler için mutlaka zararlı bir yiyecek olmak zorunda değildir. İçerisinde tohum, kuruyemiş, sos ya da ek malzemelerin olmadığı sade ekmek kedilere zarar vermez. Ancak ekmeğin karbonhidrat oranının ve kalorisinin yüksek olması kedi sağlığı açısından zararlıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri