Alttan ısıtma sistemleri için ısıtma ortamı, döşeme zeminin altına yerleştirilen borulardaki sıcak su ile sağlanmaktadır. Boruların içinde bulunan düşük sıcaklıktaki su ilk önce zemini ısıtmaktadır. Zeminin ısınmasından sonra ışınım yolu ile ısı yayılmaktadır. Dolayısı ile ortam ısıtılmış olur.
Yerden ısıtma da tıpkı diğer ortam ısıtma sistemleri olan radyatörler gibi bir ısı kaynağından gelen sıcak suyu ortam içerisinde kullanarak ısıtma yapar. Yani yerden ısıtma sistemi; kazan, kombi, ısı pompası gibi bir ısı kaynağına ihtiyaç duyar.
Ancak yerden ısıtma sistemlerinin bunun dışında da birçok avantajı bulunuyor. Yerden ısıtma homojen bir yayılım sağladığı için tüm alanı eşit derecede ısıtır. Bu sayede seramik kaplı zeminlerde ısı kaybı olmaz. Petek, radyatör vb. gibi yer kaplamadığı için ev dekorasyonunda engel yaratmıyor.
Yerden ısıtmalı sistemde genellikle sistemiz besleyen kazanda veya kombi de su kaybı düşer ve buna bağlı olarak basınçta meydana gelen değişim (Basınçın düşmesi) nedeniyle sorun ortaya çıkmış olur. Ya da yerden ısınma sisteminde istenilen verim alınamadığından dolayı yine aynı şekilde sorunun ortaya çıkacağı görülür.
İyi bir yalıtıma sahip olan odalar daha hızlı ısınırken, düşük kaliteli yalıtımlı odaların ısınması daha uzun sürebilir. Sonuç olarak, yerden ısıtma sistemiyle odanızı tamamen ısıtabilmeniz için ortalama olarak 2 ila 6 saat arasında bir zaman gerekebilir.
İlgili 21 soru bulundu
Ahşap zemin altında normal olarak, radyan ısı sıcaklıkları 29-57 derece arasında olmalıdır. Laminat döşeme altına yapılan bir yerden ısıtma sisteminde ise 27 derece sıcaklık olmalıdır.
Vanayı Kontrol Edin: Petek vanalarının üzerinde çoğu zaman açma kapama yönü yer alır. Eğer bu bilgilendirme yoksa vanayı saat yönünün tersine çevirin. Bir nevi sola doğru çevireceksiniz. Bu işlemden sonra petek ısınmaya başlayacaktır.
Genel olarak kombilerin başlangıç sıcaklık ayarı 30 – 40 derece arasında değişir, yerden ısıtma sistemleri için kullanılan max. sıcaklık ayarı 40 derecedir. Bu sebepten ötürü her tip kombi yerden ısıtma sistemleri için yeterlidir.
Yerden Isıtma mı Petek mi Enerjiyi Daha Verimli Kullanır? Petek sisteminin en yüksek sıcaklığı verebilmesi için kombinin 90 derecelere kadar ısınması gereklidir. Yerden ısıtma sistemleri ise en yüksek 55 derece sıcaklıkta çalışır. Yani yerden ısıtma sistemleri peteklerin harcadığından çok daha az güç ve enerji harcar.
Yerden ısıtmalı evlerde halı seçiminde zemin sıcaklığının yüksek olması hav yüksekliği az ve ince halıların tercih edilmesini gündeme getirir. Bu nedenle, makine ve jüt halılar ile kilim modelleri popüler seçimler arasındadır.
Yerden Isıtma Kullananların Yorumları! Elektrikli yerden ısıtma sistemi nasıl yapılır çok yakar mı sorularına cevabımız hayırdır. Sistem oldukça tasarruflu bir alt yapıya sahiptir. Petekli ısıtma sistemine nazaran daha verim alınabilirken aynı zamanda tasarruf sağlanarak bir kullanım sağlanır.
Yerden ısıtma sistemlerinin kullanım ömrü genellikle binaların kullanım ömrü kadar olmaktadır. Sistem belirli bir kullanım yılı sonunda yenileme gerektirmemekte ortalama 100 yıl ömür biçilebilmektedir.
Zeminden gelen sıcak nedeniyle mobilyaların taban bölümleri, iç parçaları zarar görebilir. Ancak mobilyaların altında tampon bölge yapmak bu zararın oluşmasını engeller. Evinizin herhangi bir odasına yerden ısıtma sistemi döşettiğinizde; kilim, halı ve diğer zemin dekorlarının o odada daha az kullanılması gerekebilir.
Banyo ve evin diğer kapalı bölümlerinde elektrikli yerden ısıtma sistemlerinin kullanımı, daha güvenli ve tasarruflu bir tercih olacaktır. Banyolar ıslak zeminler olduğu için her zaman daha dikkatli olunması gerekmektedir. Bu nedenle elektrikli yerden ısıtma sistemi işinin ehli kişiler tarafından özenle döşenmelidir.
Yerden Isıtmada Hangi Çeşit Malzeme Kullanılmalı: Seramik mi Laminant mı? Ev ve iş yerlerimizde tadilat yapılmadan yerden ısıtma uygulaması istiyorsak bunun tek yolu parke altından karbon ısıtma filmleri ile ısıtma yapmaktır. Karbon ısıtıcı filmlerin seramik ya da beton altında kullanılması uygun değildir.
Kombinin en ideal şekilde çalışabilmesi için basıncın 1.2 bar seviyesinde olması gerekir. Eğer kombi basıncı 1.2 – 1.5 bar seviyesinde ise bu normal kabul edilir. Ayrıca cihazın kimi durumda 1.5-2 bar seviyesinde olması da bir arıza olduğu anlamına gelmez.
Sürekli kullanım olan yerlere genelde yaşlı ve çocuklu yerlerde kullanılır. Böyle yerler sürekli ısınması gereken yerler olduğundan sistem hiç kapatılmaz ve ısınan sistem soğumadan sürekli çalışır. Yerden ısıtma sistemi sürekli çalıştırılan petekli sisteme göre biraz daha fazla yakıt tüketir.
16 kW kapasitesi bulunan bir ısı pompasının kullanılmakta olduğu bir konutta; yerden ısıtma sisteminde saatte ortalama 4 kW elektrik enerjisi harcanmaktadır. Radyatörlü ısıtma sisteminde ise saatte ortalama 4,5 kW elektrik enerjisi harcanmaktadır.
Tek bir; 70-90 kolonla beslenen bölgelerde radyatör ve yerden ısıtma, ister aynı anda ister farklı bölgelerde birlikte kullanılabilir.
Ortalama 2 ile 4 saat arasında ısınma sağlanabilir. 2-Sistemin sürekli çalışması gerekmektedir, kapatıldığında geç ısındığı için. Bunların dışında söylentiler bulunuyor tabii ki. Örneğin astım ve solunum hastalarına yaramıyor denir hep, fakat o hastaları rahatsız eden şey tozdur.
Yerden ısıtma sistemleri iyi bir mühendislik hesabı ve uygulama ile en sorunsuz ve insan anatomisine en uygun ısıtma sistemidir. Taban sıcaklığı dizaynı 27-28 C , besleme sıcaklığı 35-40 C.ye göre yapılmışsa toz yakması yada insan sağlığını etkileyecek toz sirkülasyonu yapması mümkün değildir.
Yerden Isıtma Sisteminde Oda Termostatı Gerekli Mi? Radyatörlü sistemde de merkezi sistemde de yerden ısıtma sisteminde de oda termostatı kullanmanız gerekiyor. Yerden ısıtma sisteminin sıcaklık sensörleri ısıtılan hava ile temas halinde değildir. Bu nedenle oda termostatı odadaki sıcaklığı kontrol eder.
Yerden ısıtma sisteminde mantık çok basittir. Kolektörün kırmızı vanalarına bağlı olan borulardan sıcak su gönderilir, mavi olan vanalardan ise daire içinde dolaşarak soğuyan su gelir. Soğuyan su mavi vanadan geçip, kolektör sayesinde kombiye gider.
Hava tamamen bitip, su gelinceye kadar devam edilir, su geldiğinde purjörler sıkılarak kapatılır. Eğer hiç hava gelmeden, su akmaya başladıysa 5-10 saniye kadar su akıtır hala hava gelmezse kapatılır. Bunun sonucunda sistemde hava olmadığı görmüş oluruz. Yerden ısıtmadan hava alma işlemi bu şekilde gerçekleştirilir.
Reglaj ayarı kırmızı vanalardan yapılacaksa, mavi vanalar sonuna kadar açık kalmalıdır. Mavi vanalardan reglaj ayarı yapılacaksa, kırmızı vanaların tamamen açık olması gerekmektedir. Reglaj ayarında, kombiye en yakın olan odanın vanası en kısık seviyede olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri