Köyün eski adı 1522 ve 1928 yılı kayıtlarında Fasya olarak geçmektedir.
Alucra ilçesi Güney Giresun-Kuzey Sivas (Suşehri/Koyulhisar/Şebinkarahisar) kültürüne sahiptir. Davul-zurna ve kemençe kültürü vardır ve bir arada görülür. Oynanan halk oyunları Halay karakterli horonlardır.
İlçe merkezi, Karabörk, Kemallı, Koman köylerinde zaman zaman yer değiştirdikten sonra, şimdiki yerine yerleşmiştir. 1933 yılında Şebinkarahisar'ın da ilçe olması dolayısıyla Alucra Giresun İline bağlı bir ilçe olmuştur.
Denizden 1430 metre yükseklikte bir yayla ilçesidir. Alucra, doğuda Gümüşhane, güneyde Erzincan illerinin yanında, güneyde Çamoluk, batıda Şebinkarahisar, kuzeyde Yağlıdere ve Espiye ilçeleri ile sınırlıdır.
Alucra'nın yerleşim tarihi Hitit lere kadar uzanmaktadır. İskitler, Kimmerler, Medler, Persler, Romalılar ve Bizans lılar bölgede sırasıyla hakimiyet kurmuşlardır. MS 391 yılında Alucra Orta Asyadan gelen Kıpçak ve Peçenek Türklerinin istilasına uğramış, bölge 60 yıl kadar Türklerin yönetiminde kalmıştır.
İlgili 15 soru bulundu
Selçuklular döneminde, Selçuklu Hükümdarı Tuğrul Bey´in kardeşi İbrahim Yanal´ın Sivas ve Erzincan´ı almasıyla Alucra Selçuklulardın hâkimiyetinde kalmıştır (1054). Böylece Mengücek Beyliği yıkılıyor ve Alucra bölgesi de, Anadolu Selçuklu Devleti´ne katılmış oluyordu.
Giresun'un Alucra ilçesinin yöresel lezzeti olan "Alucra oğlak kebabı"nın coğrafi işaret aldığı bildirildi.
Karargâh Allu (Günügüzel)´da, ordusu ise Zun (Boyluca)´da konaklar. Fatih Sultan Mehmet burada "alıç" ağacının çok olmasına binâen bu yerleşim yerinin adının Alucra (Alıç Memleketi) olmasını ister.
778 yılında Arapların bölgeye yaptıkları akınlar sonucu bölge onların eline geçmiştir. Oğuz Türkleri Çamoluk çevresine 8.yüzyıl sonlarında kabileler halinde gelerek Türk yerleşim merkezinin temellerini atmışlardır.
Ekili tarımda en fazla, tahıl yer alır. Başlıca sebebi, yazın azlığı kuraklığıdır. Bunda, yörenin tabii su kaynakları bakımından çok yetersiz olması da etkendir. Sulanabilir alanlarda patates, fasulye, şeker pancarı, kara lahana tarımı yapılmaktadır.
Şebinkarahisar ve Alucra'da, Tirebolu'nun köylerinde Çepniler çoğunluktadır. Tirebolu şehir merkezinde yaşayanlar, hangi kökenden olurlarsa olsunlar, bütün köylülere 'Çepni' derler.
İlçemizin toplam nüfusu ise 2017 sonu itibariyle 9.119 olarak belirlenmiştir.
Yerli halkın çoğunluğunu Çepniler oluşturur. 1500'lü yıllardaki Osmanlı Tahrir Defterlerinde yöreye Vilayet-i Çepni de denmektedir. Giresun ili, Mustafa Kemal'in 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıktıktan sonraki dönemde olan kişisel muhafızlarının (Topal Osman ve Silah Arkadaşları) memleketi olan bir ildir.
Çamoluk yöresinin tarihi Hititler dönemine kadar uzanmaktadır. Osmanlı döneminde Mindeval-Teştik adıyla bilinmekteydi. Uzun yıllar Alucra'nın bir nahiyesi olarak kaldı.20 Mayıs 1990 tarihinde ilçe statüsüne kavuştu.
T.C. kimlik numarası ve e-Devlet şifresi ya da diğer güvenli kimlik doğrulama araçlarını kullanarak https://www.turkiye.gov.tr adresine giriş yaptıktan sonra “Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü/Alt-Üst Soy Bilgisi Sorgulama” hizmeti üzerinden alt-üst soy belgenizi oluşturabilirsiniz.
Alucra kelimesinin kökeni Türkçe dilidir.
Alucra Kaymakamı Muhammet Cengiz ve Alucra Müftüsü Adem Çelik yüksekokulu ziyaret etti.
Alucra, 1933 yılına kadar Şebinkarahisar İl'ine bağlı ilçe iken, 1933 yılında Şebinkarahisar'la birlikte Giresun İl'ine bağlı bir ilçe merkezi haline getirilmiştir." Böylece Alucra, Şebinkarahisar ve sonra Giresun´a bağlı olmak üzere 103 yıllık ilçe statüsünde bulunmaktadır.
Yaz aylarının başlamasıyla Alucra ilçemizde stantlarda yerini alan oğlak kebabı sonbahar aylarına kadar satışa sunulmaktadır. Alucra'nın yüksek yaylalarında yayılımı yapılan ve 8-9 aylık olan Oğlaklardan yapılan ve oldukça da lezzetli olan ilçemize özgü bu kebabın tadına bakmadan ilçemizden kimse ayrılmamalı.
Dünyanın En Kaliteli Fındığı – Giresun Tirebolu Fındığı
Bilindiği üzere “Giresun Tombul” fındığı dışında sivri fındık ve kara fındık içinde coğrafi işaret alınmıştır.
Vilayete bağlı birimler; Sivas Sancağı, Amasya Sancağı, Karahisar-ı Şarki Sancağı ve 1880'den itibaren Tokat Sancağı'dır. 1867-1869 yıllarında Canik Sancağı da Sivas Vilayeti'ne bağlanmıştı.
İlçemiz Çamoluk Giresun İlinden 180 km uzaklıkta olup Erzincan ve Sivas illeri hudutlarında Kelkit çayı vadisinde kurulmuştur. Çamoluk İlçesinin Karadeniz Bölgesiyle bağlantısı 1933 yılında (Giresun Vilayetine) bağlanmasıyla başlamıştır.
20 Kasım 1967 tarihinde İstanbul'un Tünel semtinde Giresun Alucralı bir ailenin tek çocuğu olarak doğdu. Babası avukat Hasan Basri Yakupoğlu, annesi Şaziment Yakupoğlu'dur.
Çepniler (Osmanlıca: چپني, romanize: Çepni, Eski Anadolu Türkçesi: جآپنِ, romanize: Çepni) veya Çepni boyu, yoğunlukla Doğu Karadeniz ve Türkmenistan'ın batı bölgelerinde yaşayan, Oğuz boylarından Üçoklara mensup olan Hanefi Sünni yerleşik Türk halkıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri