Hiçbir bozulma, erime veya ani çatlama riski olmaksızın donma sıcaklıklarından pişirme ve kızartma sıcaklıklarına kadar işleme ve paketleme sırasında karşılaşılan her türlü ısı değişimlerine dayanıklıdır.
Alüminyum oksitleri
500°C'a kadar sıcaklıklarda kısa süre tutulma sonunda bir şekilsiz (amorf) oksit oluşur.
Alüminyum döküm alaşımları hafiftir ve karmaşık parça geometrileri ve ince duvarlar için yüksek boyutsal stabiliteye sahiptir. Alüminyum, yüksek korozyon direnci ve mekanik özelliklerin yanı sıra yüksek termal ve elektrik iletkenliğine karşı dayanıklıdır ve bu da onu döküm için iyi bir alaşım yapar.
Alüminyum döküm ürünlerimizi ister ocakta ister kapaksız olarak fırında kullanabilirsiniz.
İlgili 34 soru bulundu
Döküm alüminyum şanzıman gövdeleri ve pistonları, 1900'lerin başından beri otomobillerde ve kamyonlarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Küçük ev aletlerinin parçaları, el aletleri, çim biçme makineleri ve diğer makineler binlerce farklı benzersiz alüminyum döküm şeklinden üretilir.
Oksidasyon kademesi. Alüminyum hidrojen atmosferi altında 1500 °C ye ısıtıldığında AlH üretilir. Alüminyumun normal oksidi (Al2O3) silisyum ile 1800 °C de vakum altında ısıtıldığında Al2O üretilir.
Alüminyum folyo, ısıya dayanıklı bir üründür. Yüksek ısıya maruz kalsa dahi yanmaz.
Günümüzde insan sağlığı ile ilişkisi gittikçe önem kazanan alüminyum genellikle zararsız bir bileşen olarak bilinmektedir; fakat yine de yüksek derişimlerine ya da düşük dozlarına uzun süreli maruz kalındığında sağlık sorunlarına neden olabilmektedir. Bu yüzden vücuda fazla alüminyum alınması sakıncalıdır.
Alüminyum hem harika bir ısı yalıtım malzemesi hem de korkunç bir ısı yalıtım malzemesidir (veya iyi bir ısı iletkenidir).
Alüminyum yanıcı bir metaldir ve D sınıfı yangın oluşturur. Alüminyumun ergime sıcaklığı 660oC, tutuşma sıcaklığı ise 760oC tır. [10], [11], [12]. Alüminyum yangınlarında su ve sulu söndürme maddeleri kullanılamaz.
Peki tek kullanımlık alüminyum tepsiler fırında kullanılabilir mi? Kesinlikle evet. Bu, iyi bir ısı iletkeni olan ve ayrıca geleneksel fırınlardaki gibi yüksek sıcaklıklara maruz kalabilen alüminyuma bağlıdır. Gerçekten de alüminyumun ısıyı eşit şekilde dağıtarak mükemmel bir homojen pişirme sağladığı belirtilmelidir.
Evet, hem düz hem de vernikli alüminyum tepsiler mikrodalgaya koyulabilir. Açıkçası, yeniden ısıtmanız gereken yiyeceğe göre seçim yapılmalıdır. Yüksek asitli veya tuzlu yiyecekleri ısıtmak için bunu her zaman hatırlamalıyız – örneğin. domates veya limon – vernikli alüminyum kapların kullanılması gerekir.
Alüminyum, yumuşak ve hafif bir metal olup mat gümüşümsü renktedir. Bu renk, açık atmosferde üzerinde oluşan ince oksit tabakasından ileri gelmektedir. Alüminyum, ısıya ve yanmaya dirençlidir kıvılcım çıkarmaz, zehirleyici ve manyetik değildir. Yoğunluğu, çeliğin ve bakırın yaklaşık üçte biri kadardır.
Ayrıca, bilgisayar anakartları ve LED ışıkları gibi ısının iletimini gerektiren birçok uygulama için iyi bir ısı emicidir. Alüminyumun termal genleşme katsayısı 23.2'dir. Alüminyum, düşük sıcaklıklarda hızla kırılgan hale gelen çeliğe kıyasla, sıcaklık düştükçe artan çekme mukavemetine sahiptir.
Metaller arasında yüksek bir yanma ısısına sahiptir ve bir toz olduğu ve geniş bir yüzey alanına sahip olduğu için oldukça kolay oksitlenir ve yanıcı madde sınıfına girer. Asit, su, alkol veya oksitleyicilerle teması patlamaya sebep olur. Bu nedenle alüminyum tozu yangınlarında su kullanılması kontrendikedir.
Endüstriyel alanlardaki 500 °C sıcaklığa kadar ihtiyaç duyulan, tüm Isı, Ses ve Yangın Yalıtımında kullanılan Termal Tekstil, Yanmaz Kumaşlarıdır.
Alüminyum Fırın Tepsi Çeşitleri
Isıya dayanıklılık denildiğinde akla gelen ilk tepsi alüminyum fırın tepsilerdir. En fazla ısıya dayanıklı olan, yemeklere ısıyı eşit dağıtan bir modeldir. Alüminyum fırın tepsisi en uygun modeller arasındadır. Bu çeşit fırın tepsileri oldukça tercih edilen modellerdendir.
Avantaj olarak alüminyum daha düşük bir ergime sıcaklığına sahip olduğu için demir ve çeliğe göre daha kolay eritilip, döküme hazır hale getirilir. Fakat alüminyumun ergime sıcaklığının düşük olmasına bağlı olarak yüksek sıcaklık gerektiren alanlarda kullanılmaz.
Alüminyum Alaşımlarının Örtülü Çubuk Elektrodla Ark Kaynağı
Yapısal sertleşmeli alaşımlar arasında 4xxx tipi alaşımlar da uygun şekilde örtülü elektrodla birleştirilebilirler; ancak dikişe yakın bölgelerde mekanik karakteristikler düşer. Kaynak için DATK (elektrod +) kullanılır.
Alüminyum tipik olarak paslanmaz çelikten daha ucuzdur. 5. İşlenebilirlik. Alüminyum oldukça yumuşaktır ve kesilmesi ve biçimlendirilmesi kolaydır.
Alüminyum enjeksiyon döküm üretiminde kullanılan alüminyum, dökümü zor fakat dayanımı yüksek ve hafif bir malzeme olması sebebiyle daha çok tercih edilen bir üründür. Aynı zamanda kolay şekillendirilebilir olması, yüksek iletkenliğe sahip olması, geri dönüştürebilir olması nedeni ile tercih edilir.
Alüminyum, ulaşım, mimari, endüstriyel alanlar, havacılık, inşaat sektörü, elektrik ve elektronik sektöründe kullanılan bir metaldir. Alüminyum ve alüminyum alaşımları, çelikten sonra en çok tercih edilen metaldir. Günlük hayatta ulaşım, enerji, elektrik-elektronik, gıda ve diğer endüstrilerde yaygın olarak kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri