Alüminyum şekillendirilebilir ve bükülebilir. Çok ince dövülebilir özelliktedir. Alüminyumun saf halde yüzeyinde oluşturduğu koruyucu ince oksit film nedeniyle korozyon direnci oldukça iyidir.
Özellikleri. Alüminyum, yumuşak ve hafif bir metal olup mat gümüşümsü renktedir. Bu renk, havaya maruz kaldığında üzerinde oluşan ince oksit tabakasından ileri gelir. Alüminyum, zehirleyici ve manyetik değildir.
Alüminyum, özellikle hafifliği ve sağlamlığı nedeniyle birçok uygulamada tercih edilen bir materyaldir. Yoğunluğu, çeliğin sadece üçte biri olan bu metal, aynı zamanda oldukça dayanıklıdır. Bu iki özellik bir araya geldiğinde, alüminyum, mükemmel bir mukavemet-ağırlık oranına sahip bir malzeme oluşturur.
Aliminyum suya salınım yapmaz.Bir çok Su etrafı kullanım alanına sahiptir.
Döküm sektöründe, demir ve çelik gibi malzemelere göre alüminyum daha yaygın bir şekilde kullanılır. Buna karşın alüminyumun, demir ve çelik gibi malzemelere karşı zayıf bir noktası da vardır. Buda sıcaklık dayanımıdır. Alüminyum döküm sıcaklığı 600-800°C derecelerde seyreder.
İlgili 31 soru bulundu
Ayrıca, bilgisayar anakartları ve LED ışıkları gibi ısının iletimini gerektiren birçok uygulama için iyi bir ısı emicidir. Alüminyumun termal genleşme katsayısı 23.2'dir. Alüminyum, düşük sıcaklıklarda hızla kırılgan hale gelen çeliğe kıyasla, sıcaklık düştükçe artan çekme mukavemetine sahiptir.
Alüminyum, yumuşak ve hafif bir metal olup mat gümüşümsü renktedir. Bu renk, açık atmosferde üzerinde oluşan ince oksit tabakasından ileri gelmektedir. Alüminyum, ısıya ve yanmaya dirençlidir kıvılcım çıkarmaz, zehirleyici ve manyetik değildir. Yoğunluğu, çeliğin ve bakırın yaklaşık üçte biri kadardır.
Oksidasyon kademesi. Alüminyum hidrojen atmosferi altında 1500 °C ye ısıtıldığında AlH üretilir. Alüminyumun normal oksidi (Al2O3) silisyum ile 1800 °C de vakum altında ısıtıldığında Al2O üretilir.
Alüminyum, paslanmaz çelikten çok daha iyi bir ısı iletkenine sahiptir, bu da otomobil radyatörleri ve klima üniteleri için kullanılmasını sağlar. Alüminyum, paslanmaz çeliğe kıyasla çok iyi bir elektrik iletkendir. Mukavemet açısından, Paslanmaz çelik, Alüminyumdan daha güçlüdür.
Alüminyum folyo, ısıya dayanıklı bir üründür. Yüksek ısıya maruz kalsa dahi yanmaz.
Ağırlık açısından kıyaslandığında, 7075 alüminyum, 6061 alüminyumdan daha yüksek mukavemet-ağırlık oranlarına sahiptir. Bu nedenle 7075 alüminyum, 6061 alüminyuma tercih edilir, çünkü üstün kullanım ve daha fazla savaş menzili için hafif çerçeveler oluşturabilirler.
Alüminyum ve Çelik Karşılaştırma
Alüminyum, çelik kadar güçlü bir madde değildir, fakat ağırlığının üçte biri kadar olması, uçak yapımında kullanılmasının ana sebebidir.
Özgül ağırlığı düşük olan alüminyum bakıra göre yaklaşık olarak yarı yarıya daha hafiftir.
Krom, korozyon direncini sağlamak için bir madde olarak eklenir. Ayrıca, gözenekli olmadığı için korozyona karşı direnç artar. Alüminyum pasivasyon tabakası nedeniyle yüksek oksidasyon ve korozyon direncine sahiptir. Alüminyum oksitlendiğinde, yüzeyi beyazlaşacak ve bazen çukurlaşacaktır.
Alüminyumun yüksek aktivitesi, su ile reaksiyona girerek hidrojen üretebilmesini sağlamaktadır. Fakat metal yüzey pasivasyonu en önemli sorunlardan biridir. Uygun boyutlu alüminyum tozlarının kullanımı, NaOH gibi alkali çözeltilerin kullanımı ve uygun reaksiyon sıcaklıklarının seçilmesi ile bu sorun çözülebilmektedir.
Alüminyum jant zaman içinde oksitlenerek zamanla kararabilmektedir. Birçok yöntem denense de sadece yıkama ve deterjanlar bu iş için yeterli olmayabilmektedir. Bu nedenle Soltek Kimya firması olarak alüminyum jantların parlatılması için geliştirmiş olduğu kimyasal ürünleri sizlerin hizmetine sunmaktadır.
Delme sırasında hafifçe yıkıcıdır, toz üretir ve çok sert olduğu için bükülmez veya kırılmaz, ancak çelikten farklı olarak kolayca kırılır. Çelik, öğütülürse cips üretir ve dövülebilirdir.
Paslanmaz çelik ve krom ile karşılaştırıldığında, alüminyum çok daha uygun maliyetli bir çözümdür. Yani bir bütçeniz varsa, alüminyum mobilya ayakları iyi bir seçenek olabilir. Diğer metaller kadar dayanıklı olmasa da, alüminyumun birçok faydası vardır.
%100 alüminyum veya karbon bulmak zor, çoğu karışım. İşte bu yüzden karbonun da sağlam olanı çıkabilir alüminyumun da. Genel olarak alüminyum kadrolar karbona göre daha sağlamdır.
İletken olarak Alüminyum
Bakır, yüksek elektrik geçirgenliği, işlenebilme ve mekaniksel özellikleri iyi olan bir metaldir.
İnce bir sulu oksit tabakası madenin iç kısımlannı havanın tesirlerine karşı korur. Bu koruyucu zar olmasa idi metal süratle bozulur ve paslanırdı. Cıva ile amalgam yapıldıkta saf suda alüminyum erir, ve bir taraftan Al (0H)3 çı kar. Diğer taraftan ise H2 çıkar.
Alüminyumun büyük bir kısmı kemik ve akciğer olmak üzere çeşitli dokularda depolanır, fazlası da böbrek yolu ile dışarı atılır. Vücuttaki alüminyum fazlası oksidatif strese neden olur.
Alüminyum doğada en çok bulunan elementlerden biri olup, yüksek korozyon direncine sahiptir. Alüminyum alaşımları ise, yüksek mukavemet, hafiflik ve yüksek korozyon direnci sayesinde günümüz endüstrisinde sıklıkla kullanılmaktadır.
Alüminyum nörotoksik bir metaldir. Yükseltilmiş alüminyum seviyeleri Alzheimer ve ALS dahil olmak üzere birçok merkezi sinir sistemi hastalığına neden olabilir.
Başlıca Alüminyum oksitlenmesi sorunlarına yol açan genel kanı dikkatsizlik tir. Asit veya kostik buharı veya uygun olmayan temizlik ürünü kullanımının sonucunda oluşur. Aleminyum oksitlenmesi olan yüzeylerde dikkatsiz kullanım genel sorundur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri