Yavrular cinsel olgunluğa eriştiklerinde ana-babaları ve kendi öz kardeşleri ile çiftleşebilmektedir.
Fakat ameliyat sırasında kızgınlık dönemine girmelerini sağlayacak üreme hormonları alındığı için hormonları çiftleşme için uygun seviyeye gelmez. Diğer bir deyişle dişi köpeklerin kısırlaştırıldıktan sonra çiftleşmesi çok mümkün değildir. Erkek köpeklerde ise çiftleşme gerçekleşebilir.
Erkek köpeklerde çiftleşme isteği belirtileri, dişi köpeklerde olduğu gibi ortaya çıkmaz. Dişi köpekler, bu dönemlerde kızgınlığa girebilir ve bir dişi köpekte en verimli çiftleşme dönemi ovulasyon dönemi olarak geçer. Ancak erkek köpekler, cinsel olgunluğa erişmelerinin ardından, her zaman çiftleşebilirler.
Küçük ırk dişiler büyük ırk erkeklerle kesinlikle çiftleştirilmemelidir. Bu çiftleşme anatomik olarak hem erkek hem de dişi için zorlayıcı olabilir.
1. Kızgınlık öncesi dönem: Bu dönemde dişi köpek, erkek için caziptir, vajinasından kanlı bir akıntı gelir, cinsel organı şişmiştir. Bu dönem yaklaşık 9 gün sürer, ancak dişi köpek bu dönemde çiftleşmeye izin vermez.
İlgili 33 soru bulundu
Diğer bir deyişle dişi köpeklerin/kedilerin kısırlaştırıldıktan sonra çiftleşmesi çok mümkün değildir. Erkek köpeklerde/ kedilerde ise çiftleşme gerçekleşebilir.
Çoğu köpek, ilk olarak proöstrusun başlangıcından sonraki 10. ve 14. günler arasında çiftleşmeye izin verir. Dişi köpek, erkeği kabul ettiği sürece, gün aşırı olmak üzere toplam iki veya üç çiftleşme genellikle yeterli kabul edilir.
Genel olarak bakıldığında köpekler yılda iki kez çiftleşirlerken, çiftleşmeyi dişi köpekler belirler. Önemli olan dişi köpeklerin kızgınlık dönemine girmeleri ve erkeği kabul etmesidir. Etik olarak bakıldığında köpeklerin yaşını doldurmadan çiftleştirilmesi hem sağlıkları hem de gelişimleri için uygun değildir.
Dişi köpeklerin çiftleşmeye hazır olduklarını tespit etmek için laboratuvar testleri ya da fiziksel bulgulardan yararlanılabilir. Genel belirtileri yaygın gösteren köpeklerde pratik olarak proöstrus kanamasının bitmesi ve akıntının görülmemesi dişi köpeğin çiftleşmeye hazır olduğunu gösterir.
Erkek ve dişi köpekler en erken 15 ay yaş sınırını tamamlamadan çiftleştirilemezler. Küçük ırklarda bu sınır 12 aydır. Dişilerden her takvim yılında bir batın yavru alınabilir, erkek köpekler en son 9 (dokuz) dişiler en son 8 (sekiz)yaşında çiftleştirilebilirler.
Ortalama 9 gün sürer. Kızgınlık dönemi dişi köpeğin çiftleşmeyi kabul ettiği dönemdir. Ortalama 6-12 gün sürer. Kızgınlığa giriş döneminde görülen belirtiler artarak devam eder.
Evinize her döndüğünüzde sizi sevgiyle karşılayan, heyecandan çılgına dönen ve bazen de çişini yapan bir dostunuz varsa büyük bir sevgiyle karşı karşıya olduğunuzu bilmelisiniz. Sizi karşılarken köpeklerin kuyruk sallaması, zıplaması ve hatta oyuncaklarını getirmeleri onun sizi sevdiğinin en bariz göstergelerindendir.
Dişi köpeğin erkek köpekleri reddettiği dönem östrusun sona erdiğinin göstergesidir. Bir defa çitleşmeyle de hamile kalabilirler. Bu dişinin ovulasyon zamanı ile ilgili bir durumdur. En uygun çiftleştirme günü kanama başladıktan yaklaşık 10 gün sonradır diyebiliriz.
Yavrular cinsel olgunluğa eriştiklerinde ana-babaları ve kendi öz kardeşleri ile çiftleşebilmektedir.
Birçok farklı kaynakta, kısırlaştırma operasyonu için nötrleştirme ve sterilizasyon gibi ifadeler de kullanılıyor. Bu operasyon sonrasında dişi köpeğiniz kesinlikle bir daha asla hamile kalamazken, erkek köpeğiniz de herhangi bir dişiyi asla hamile bırakamaz.
Kısırlaştırma istenmeyen yavruları önler. Köpeklerde Kısırlaştırma Sonrası Beslenme Gerek erkek gerek ise dişi köpeklerde kısırlaştırma hormonlarda ve metabolizmada bir takım değişiklikleri de beraberinde getirir. Dolayısıyla davranışlarında da farklılıklar olur. Kısırlaştırılmış köpekler artık kızgınlığa girmez.
Bir dişi köpek yılda ortalama 3-4 kez döngü yapabilir, ancak en sık görüleni ve sağlıklı olanı yılda iki döngü yapması olarak önerilmektedir. Köpekler Kaç Kere Çiftleşirse Gebe Kalır? Köpekler bir kez çiftleşmeyle de hamile kalabilirler.
Bir köpeğin başını eğmesi ne anlama gelir? Bir köpeğin başını eğmesi, meraktan çok bir nezaket gösterisidir. VCA Hayvan Hastanelerine göre, baş eğme genellikle bir insan başının sallanmasıyla aynı şekilde çalışır. Baş eğimi, dostlarınızın sizi dinlediğinin bir göstergesidir.
Köpeklerdeki korku türleri boyun eğmiş korku ve agresif korkudur. Köpeğin kuyruğunu sallama şekli bu korkuları ayırt etmemize yardımcı olur. Köpekler kuyruklarını yere doğru uzattıklarında ya da bacaklarının arasına aldığında genellikle boyun eğmiş bir korkuya sahip olduklarını düşünebiliriz.
Kızgınlık dönemi ortalama olarak 3 hafta sürmektedir ve bir köpek çoğunlukla 6 ila 8 ayda bir kızgınlık dönemine girecektir. Pek çok ırkta, köpekler yaklaşık 6 aylık olduklarında ilk kızgınlık dönemine girmektedir; ancak bunun daha erken ya da daha geç olması da mümkündür.
d. 4 sağlıklı yavruda, 3 tane dişi sahibine, 1 tane erkek sahibine verilir.
Köpeklerde hamilelik yaklaşık 62-64 gün boyunca devam eder. Bu süre ortalama süredir, köpeklerin ırkları ve yavru sayısı köpek gebelik süresi için farklılığa neden olabilir.
Köpeğinizin meme uçları şişecek ve 25-30 günlük bir gebelikte daha belirgin hale gelecektir. Çiftleşmeden yaklaşık bir ay sonra, vajinal bir akıntı da oluşmaya başlayacaktır. Çoğunlukla gebe kalmasından 45-50 gün sonra, kilo alması nedeniyle karnının şiştiğini fark edeceksiniz.
Operasyon ile sadece yavru alınabileceği gibi tüm uterus ve yumurtalıklar alınarak bir kez daha köpeğinizin istenmeyen bir gebelik yaşamasını tamamen önlemiş olabilirsiniz. Bu yöntem veteriner hekimler tarafından daha çok önerilmektedir.
Köpekler ilk periyodlarında çiftleşerek hamile kalabilirler. Zaten doğada da genellikle böyle olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri