Lu Ban için keskin tereste beraberinde, aşılabilen teknik sorunları getirdi, örneğin tahtanın yüzeyinin nasıl dümdüz hale getirileceği. Lu Ban yine birçok deneme yaptıktan sonra rende, ayrıca ayarlı gönye icat etti, "Lu Ban Gönyesi" olarak da bilinen ayarlı gönye günümüzde hala kullanılıyor.
Türkçeye Rumca gonia (açı) sözcüğünden geçmiştir. Yunanca'da Onur anlamına gelmektedir.
Gönye nedir, kısaca…
Gönye kutusu, herhangi bir ahşapta doğru kesitler yapılmasına imkân sunan basit bir araçtır. Gönyenin amacı şekil verilmek istenen cisme, geometrik şeklin çok daha rahat bir şekilde verilmesini sağlamaktır. Gönye, teknik çizim gerektiren alanlarda kullanılan bir alettir.
Gönye şapkalı 100 veya 150 milimetre boy oranına sahiptir. Cetvel ve şapka denilen bölümden oluşur. Bölüntüsüz bir şekilde yer alan gönye, kullanım olarak farklı alanlarda tercih edilir. Sık olarak mobilyacılık sektöründe, marangozluk alanında, mühendislik alanında ve çoğu zaman da deney alanında da tercih edilir.
Gönye Seçenekleri Nelerdir? Gönyeler, kullanım amaçlarına ve alanlarına bağlı olarak farklı tip seçeneklere ayrılır. Kıl gönyeler, şapkalı gönyeler, sabit açılı gönyeler, üniversal açı gönyeler, saatli açı gönyeler, ayarlı açı gönyeler gibi farklı tasarımlara sahip modeller bulunmaktadır.
İlgili 19 soru bulundu
Trabzon-Batum ile Çıldır-Kars güzergâhı üzerinde yer almaktadır.28 Bu tarihte Gönye mutasarrıfları aynı zamanda FaĢ muhafazasında görevlendirilmiĢtir.29 Sancak statüsündeki Gönye, Temmuz 1745‟te FaĢ muhafazası Ģartı ile malikâne olarak kaydedilmiĢtir.
Standart gönyeler ile çizilemeyen 0° ile 360° arasındaki açıların ölçüm ve işaretlenmesinde kullanılır.
Açı ölçer gönye, birçok farklı uygulama için kullanılan bir ölçüm aracıdır. Genellikle marangozlar, inşaat işçileri ve DIY meraklıları tarafından kullanılır. Bu araç, bir açının ölçülmesi veya bir açıyı kesmek için doğru açıyı belirlemek için kullanılır.
Gönye, bir açının dik açı olup olmadığını kontrol etmeye veya dik açı çizmeye yarayan (dik açı çizimi gerektiren durumlar; bir doğruya dikme çizme ya da bir üçgenin veya paralelkenarın yüksekliğini çizme olabilir) bir geometrik çizim aletidir.
5.Sınıflarımız Matematik Dersinde ''Gönye,Açı Ölçer,Pergel'' Kullanarak Çalışmalar Yaptılar. - Eskiköy Ortaokulu.
İletki gönye ile bazen karıştırılır. Gönye ile 30, 60 ve 90 derece gibi açıların çizimi yapılabilir. Ancak, en yüksek açı olan 360 dereceyi ölçebilmek için iletkiye ihtiyaç duyulur.
Açılı Gönye
Bir cetvel üzerinde bulunan açıölçeri sayesinde, istediğimiz bir ölçü noktasından itibaren açı ölçmemizi sağlayan bu ürün sayesinde, aynı anda hem de cetvel kullanmaya gerek duymayız. Ayrıca diğer ürünler gibi 90 derece açıya değil 180 derece açıya sahip bir gönyeye sahiptirler.
Gönye Yardımıyla Altıgen Çizimi
Çember çizilir. 2. 30o-60o lik gönyeyle merkezden geçer şekilde çemberi kesen doğrular çizilip altıgene ait A, B, C ve D noktaları bulunur. 3. 30o-60o lik gönyeyle bu noktalar birleştirilip altıgen çizimi tamamlanır.
%16 indirimle Rox Wood Abs Plastik 8'' 20 cm Marangoz Gönyesi 145 TL'ye, %18 indirimle BTS BTS12101 0-180 Derece Açı Ölçer 65 TL'ye, %8 indirimle Valkyrie Mıknatıslı Manyetik Gönye Kaynak Tutucu 4'lü Set 224 TL'ye, %30 indirimle Sgs 1701 300 Mm Profesyonel Alüminyum Gönye 104 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Teknik çizim yapılmasına imkân sağlayan alet, düz çizgiler ve açılar çizmek için kullanılır. İnşaat sektöründe iki yüzeyin birbirine dik açı yapmasını sağlayan ve milimetrik hesaplarda önemli bir rol oynayan gönyenin kenarlarından biri ya da birkaçı cetvel özelliğine sahiptir.
Ermo Düz Gönye, dolap, raf ve mobilya üreticilerinin köşe kısımları birleştirilmesinde, sunta, tahta yada mdf yüzeyine çakılarak sabitleme işlemi amacı ile kullanılan mobilya bağlantı parçasıdır.
İletki ya da açıölçer, açıları ölçmeye yarayan alet.
İletki olarak da bilinen açı ölçer herhangi bir nesnenin ya da zeminin açısını ölçmenizi sağlar.
Üçgenin iç açıları toplamı bir doğru açı oluşturur . Doğru açının ölçüsü 180° olduğundan, “Bir üçgenin iç açılarının ölçüleri toplamı 180° dir .” denir .
Mesela 80 derece, 50 derece ya da 40 derece gibi daha birçok değişik derece, dar açı olarak bilinir. İki ışının birleştiği noktadan dar açı olabilmesi için, her zaman 90 sayısından daha küçük olması gerekmektedir. Geniş açı: Ölçüsü 180 dereceden küçük ancak 90 dereceden büyük olan açılara geniş açı denir.
Parçaların düzlemselliğinin yanı sıra komşu yüzeyler arasındaki açının kendi sabit açısına eşit olup olmadığını kontrol eder. 30° - 45° - 60° - 90° ve 120° açılı sabit açı gönyeleri vardır. Somun ve benzeri parçaların yüzeylerini de kontrol ettiği için somun gönyesi de denir.
Gönye Nedir? Gönye yüzeyler üzerinde bulunan düzlemsel alanların yüzeyler ile birlikte aralarında bulunan açıyı ölçüp, kontrol edilmesinde kullanılır. Bu açıların kontrol edilmesinde gönye tercih edilir.
Her ne kadar günümüzde dünyanın düz olduğunu iddia eden kişiler hala olsa dahi, dünya bir küre şekline sahiptir. Ancak tam olarak ve kusursuz bir küre değildir. Kutuplardan basık ve ekvatordan şişkin şekilde bir küre görüntüsüne sahiptir. Günümüzde bu şeklin ismine ise geoit denmektedir.
4. Küpün 8 kenarı vardır . 5. Küp ile dikdörtgenler prizmasının köşe sayıları eşittir .
5. Üçgen prizmanın 2 tane ayrıtı vardır 6. Beşgenin 5 tane kenarı ve köşesi vardır. 7. Altıgenin 7 tane köşesi ve 6 tane kenarı vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri