İletken olarak Alüminyum Bakır, yüksek elektrik geçirgenliği, işlenebilme ve mekaniksel özellikleri iyi olan bir metaldir.
E Al, alüminyumdan üretilen dünya çapında en önem li iletken malzemedir ve yapısı ve yarı mamul olarak mekanik dayanım değerleri bakımından uluslararası normlaştırılmıştır.
Altının oksidi de iletkendir. Altin az bulunur olması ve fazla ısınması nedeniyle tercih edilmemektedir. Alüminyum, altından sonra en iyi iletkendir ve yüksek gerilim hat iletiminde kullanılır.
Alüminyumun iletkenliği bakırın iletkenliğiyle karşılaştırıldığında %39'luk bir kayıp söz konusudur. Ancak buna karşılık olarak alüminyumun avantajı, bakırdan %70 daha hafif olmasıdır. Yani aynı elektrik direncine sahip bir alüminyum tel, bakır telden iki kat daha hafiftir.
Alüminyumun Elektrik Sektöründe Kullanımı
Alüminyum iyi bir iletken olmasının yanı sıra her türlü iklim koşulunda kullanım için uygundur. Elektrik iletkenliği 36 megasiemens/m olan alüminyum, elektrik enerjisinin üretiminden dağıtımına kadar tercih edilen önemli bir maddedir.
İlgili 32 soru bulundu
Ancak iletkenlik özellikleri ele alındığında, bakırın iletkenliğinin alüminyuma göre çok daha iyi olması ya da alüminyumun direncinin bakıra göre daha yüksek olması, aynı sistem için gerekli olan alüminyum iletkenin fiziksel yapısının %15-25 oranında daha fazla olması anlamına gelmektedir.
Çelik Özlü Alüminyum İletkenler (ACSR, St-Al):
Bu tür iletkenler, nehir geçişleri ve direk aralıkları uzun olan enerji nakil hatlarında kullanılmaktadır. Çelik özlü iletkenlerin en büyük özellikleri yüksek gerilme mukavemeti, düşük ağırlık, daha az sayıda mesnet ile daha fazla iletim hat mesafesinin sağlanmasıdır.
Alüminyumun hafifliği, ağır bakır iletkenlere göre birçok avantaj sağlamaktadır. Bakır içerikli kablolara göre maliyet ve ağırlık avantajı da bulunan alüminyum iletkenli kablolar, enerji iletimi ve dağıtımında özellikle tercih edilmektedir.
Yalıtkanların Temel Özelikleri
Elektrik akımını iletmeyen maddelerdir. Bunlara örnek olarak cam, mika, kâğıt, kauçuk, lastik ve plastik maddeler gösterilebilir.
Alçak gerilim kablo çeşitlerinden biri olan NYY kablo, bir ya da çok telli bakır iletken, PVC izole, PVC dolgu ve PVC dış kılıftan meydana gelen bir yapıya sahiptir. İzin verilen maksimum çalışma sıcaklığı 70 santigrat derece olan bu kablonun, maksimum kısa devre sıcaklığı ise, 160 santigrat derece (+/- 5 sn )dir.
değişmekte olup elektrik en iyi ileten iletken GÜMÜŞdür.Pahalı olması nedeniyle kısıtlı alanlarda kullanılır. Örneğin kontaktör, şalter,vb.Elektriğin dağıtılması ve iletilmesinde aliminyum ve bakır kullanılır. iletkenlerin iletkenliği karşılaştırmada kullnılır.
Alüminyum kolay soğuyup ısıyı emen bir metal olması nedeniyle soğutma sanayinde geniş bir yer bulur.
Altın, gümüĢ, bakır, alüminyum, demir ve çelik gibi metaller ısıyı iyi ileten maddelere örnek olarak verilebilir. Isıyı iyi iletmeyen maddelere ısı yalıtkanı maddelerdenir. Plastik, tahta, saman, deri, elyaf ve pamuk gibi maddeler ısı yalıtkanı maddelere örnek olarak verilebilir.
Alüminyum tipik olarak paslanmaz çelikten daha ucuzdur. 5. İşlenebilirlik. Alüminyum oldukça yumuşaktır ve kesilmesi ve biçimlendirilmesi kolaydır.
Alüminyum folyo iyi bir termal iletkendir, yani sıcak şeylerle doğrudan temas halindeyken zayıf bir yalıtkandır.
Elektriksel olarak iletken değil
Kuru buz iletken değildir ve temizlenen yüzeylerde korozyona neden olmaz.
Yalıtkan madde örnekleri ve özellikleri tüm detaylarıyla derledik. Yalıtkan maddeler elektronları ile elektriği tutan maddelerdir. Yalıtkan maddeler arasında porselen, seramik, plastik, kauçuk, cam ve karton yer alır.
Elektrik yüklerinin yani elektronların (elektrik enerjisinin) üzerinden serbestçe akabildiği (geçebildiği) maddelere iletken maddeler denir. Metaller (altın, gümüş, bakır, demir, çinko, alüminyum), çivi, alüminyum folyo, tuzlu su, asitli su, sirke (bazlı su, insan vücudu) iletken maddelerdir.
Mükemmel yalıtkanlar bulunmamaktadır. Ancak, cam kâğıt ve polietilen tabanlı vesaire gibi yüksek özdirence sahip bazı maddeler çok iyi elektrik yalıtkanlarıdır. Daha düşük özdirençleri olan maddeler hala elektrik kablolarında kullanılmak için yeterlidir. Kauçuk benzeri polimerler ve birçok plastik bu gruba dâhildir.
Alüminyum kablo bakır kabloya nazaran daha yumuşak, çekmeye ,eğip bükmeye karşı daha az dayanıklıdır. Bu nedenle tesis edilirken daha özenli işçilik gerektirir. Bakırın kısa devre dayanımı alüminyumdan daha iyidir, bakır daha geç ısınır.
Alüminyum kablo, yalıtım özelliği sayesinde dış ortamdan izole edilerek iç ortamda daha nitelikli iletkenlik oluşturmaya yarayan kablolardır. Kablo sektöründe gelişen teknolojiye ayak uyduran yenilikler sonucunda imal edilen alüminyum kablo, kullanım avantajlarından dolayı birçok alanda tercih edilmektedir.
Yukarıda verilen iletkenlerden tam alüminyum iletkenlerin tamamı aşağıdakilerden hangisinde verilmiştir? Yanıt Açıklaması: ROSE ve ASTER tam alüminyum iletkenlerdendir.
Elektrik enerjisinin üretildiği yerden abonelere ulaştırılmasında kullanılan iletim ve dağıtım şebekeleri hava hattı veya yeraltı hattı şeklinde düzenlenirler. Açık arazideki uzun mesafeli elektrik enerjisi iletim hatları havai hat olarak, yerleşim birimlerinde ise tercihen yeraltı hatları olarak tesis edilirler.
Yeraltı kablosu iletimine müsait olmayan alanlar, yeraltı kablo iletiminin maliyeti yüksek olan açık alanlarda, havai alçak ve yüksek gerilim hatlarında kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri