Ağacın hızlıca çiçek açması için ağacın cinsiyetini bilmek gerekir. Ihlamur ağaçlarının cinsiyeti gövdelerinden anlaşılır. Gövdesinde kırmızı benekler varsa dişi, yeşil benekler varsa erkektir. Ağaç dişi ve çiçek vermiyorsa yanına erkek dikilerek tozlaşma işlemi başlatılabilir.
Ihlamur ağacının gövdesinde kırmızı lekeler varsa dişi, yeşil lekeler varsa erkek ıhlamur ağacıdır. Ihlamur Fidanı Nasıl Dikilir? Ihlamur fidanı dikilmeden önce toprağın işlemden geçmesi gerekir.
IHLAMUR AĞACI ÇİÇEK AÇMAZ MI? Ihlamur ağacı yeteri kadar sulanırsa ve bakımı doğru yapılırsa, 5 ve 10 yıl arasında büyüme ve çiçeklenme gösterecektir. Çiçek açmazsa yanlış toprak, gübreleme ve sulama işlemi yapılmış olabilir.
bu ağacın dişisi, erkeği oluyor. dişisi çiçek açar, ki bu çiçekler toplanır ve kurutularak ıhlamur çayı olur, erkeği ise çiçek açmaz; ancak boy atar.
Her canlı gibi ıhlamur ağacı da yeteri kadar sulanırsa, 5 ve 10 yıl arasında büyüme ve çiçeklenme gösterecektir. Genel olarak yavaş büyüyen ıhlamur ağacı, sabırla beklenmesi ve bakımının düzenli olarak yapılması gereken bir ağaçtır.
İlgili 43 soru bulundu
1 kilo ıhlamur 5 kişilik bir aileye 1 kış boyunca yeter. 50 yaşındaki 1 ıhlamur ağacından 30 kilo mahsul çıkıyor" dedi.
Orman ve arıcılık için gümüşi ıhlamur fidanı tercih edilmelidir. Küçük yapraklı ıhlamur ise sağlık alanında tercih edilir. Kafkas ıhlamuru gibi büyük yapraklı ıhlamurlar da park ve bahçeler için kullanılabilir. Küçük yapraklı ıhlamur ülkemizde doğal bir tür olarak yetiştirilmez.
Ihlamur ağacı genellikle ılıman iklim bölgelerinde yetişir. Özellikle Avrupa, Asya ve Kuzey Amerika'nın bazı bölgelerinde doğal olarak bulunur. Türkiye'de de çeşitli bölgelerde Ihlamur ağaçları yetiştirilmektedir. Bu ağaçlar genellikle nemli ve iyi drene edilmiş topraklarda yetişmeyi tercih ederler.
Ege ve Akdeniz Bölgelerinde kış mevsimi çok soğuk geçmediği için, sonbaharda ağaçlar yapraklarını döktükten sonra da yapılabilir. Ülkemizin diğer bölgelerinde, kışın şiddetli soğukları geçtikten sonra, ağaçlar uyanmadan yapılır.
Yağmur sonrası ıhlamur toplarsanız çiçekler ıslak olacağından kaliteleri ve aromaları düşecektir, aman dikkat. Ağaçtan ıhlamurları ellerinizle doğrudan toplamanız en doğrusu olacaktır. Bıçak ya da makas gibi ekstra malzemelere ihtiyaç duymadan ıhlamur yapraklarını ve çiçeklerini toplayabilirsiniz.
Ihlamur çayı, 10 dakikadan çok bekletildiğinde, yapısında bulunan maddeler değişip, sarı renk kırmızıya dönüşür. Kokusu da kaybolur. Yaprak ıhlamur kullanılırsa, demlemeden sonra kırmızı rengi alır. Bununla beraber sağlayacağı yararlar azalır, koku ve tadı da kaybolur.
Ihlamur ağaçtan toplanan bir bitkidir ve ıhlamuru toplamak için mutlaka çiçek açmasını beklemek gerekir.
Ihlamur ağaçları, Türkiye'de ağırlıklı olarak Ege, Karadeniz, Marmara ve Antalya bölgelerinde yetişmektedir. Haziran ayından itibaren çiçeklenen ıhlamur ağaçları, bal arılarını kendine çeker.
Ağacın hızlıca çiçek açması için ağacın cinsiyetini bilmek gerekir. Ihlamur ağaçlarının cinsiyeti gövdelerinden anlaşılır. Gövdesinde kırmızı benekler varsa dişi, yeşil benekler varsa erkektir. Ağaç dişi ve çiçek vermiyorsa yanına erkek dikilerek tozlaşma işlemi başlatılabilir.
-Ihlamurlar çiçek açtığı zaman. Güneşin doğuşuyla birlikte ay ışığı kaybolur . Şair burada ay ışığını bir muma benzetip mum nasıl eriyerek tükenirse tükenmeden sana geleceğim demektedir. Şair umutludur,kararlıdır.Bekleyen kişiye tükenmeden tüketmeden geleceğini haber vermektedir.
Can suyundan sonra özellikle yaz aylarında 15 günde bir sulanarak mümkünse çapalanması faydalıdır. Ağaçların sağlıklı bir gelişme gösterebilmesi, düzenli ve kaliteli meyve elde edebilmesi için mutlaka sulamaya ihtiyaç vardır. Sulama sırasında aşırı sudan ve sulama suyunun ağacın gövdesine değmesinden kaçınılmalıdır.
1000 yaşına kadar yaşayabilen ıhlamurlar görülmüştür. Türkiye'de de 500 yaşını geçmiş çok sayıda ıhlamur ağacı vardır.
Budama veya herhangi bir kesim işlemi sonrasında etkili olan ağaç aşı macunu sayesinde bitki ve ağaçları koruyabilirsiniz. Bunun için tercih edebileceğiniz başlıca ürünler arasında koruma aşı macunu yer alır.
Yaz aylarında çiçek açan bodur ağaç ve çalılar kış sonu budanır. Bu işlem yaz boyu bol çiçeklenme verecek olan körpe ve sağlıklı dalların oluşmasını sağlar. Bunun tersi, ilkbaharda çiçeklenen çalılar (altın çanak, leylak gibi) çiçeklenmenin hemen ardından, ilkbahar sonu-yaz başı budanmalıdır.
Üretimi tohumla yapılmakla birlikte daldırma, kalem aşısı ve çelikle de üretilir. Tohumlarında embriyo dinlenmesi vardır. Tohumların üzerinde su geçirmez bir tabakada bulunmaktadır. Bu nedenle tohumların çimlenmesi yavaş olur.
Ihlamur ağacının yaprakları güçlü antioksidanlardan flavonoid içermektedir. Bu nedenle soğuk algınlığı, nezle ve gribal enfeksiyonların tedavisinde etkilidir. Ihlamur çayının buharı burun tıkanıklığını açar, sıcak çayı ise boğaz ağrısına ve öksürüğe iyi gelir.
Ihlamur fidanı, humuslu toprakları sever ve güneş gören yerlerde daha kolay büyür. Toprak çok tuzlu olmadığı sürece asidik ve hafif topraklarda da yetiştirilebilir. Eğer mümkünse toprak yanmış gübre ile desteklenmelidir. Ihlamur yavaş büyüyen bir bitki olduğu için sabırlı olmak gerekir.
IHLAMURU KAYNAR SUDA UZUN SÜRE BEKLETMEYİN
Sezgin, ıhlamurun kaynar suda uzun bir süre bekletilmesi halinde yapısındaki maddelerin değişmesine paralel sarı olan rengin kırmızıya dönüp kendine has kokusunun da kaybolmaya başladığına dikkat çekti.
Oldukça hızlı büyüyen bir ağaç türleri arasında yer alır. Kışın yapraklarını döken ağaç türlerindendir ve ılıman iklim kuşağında yetişir. Gri, yumuşak ve lifli bir kabuğa sahip olan ıhlamur ağacının küre şeklindeki meyveleriyse tek tohumludur. Dünya üzerinde yetişen yaklaşık 30 tür ıhlamur ağacı vardır.
Ihlamur ağacı çeşitleri kokulu ve kokusuz olarak iki farklı türde büyür. Fidanın türüne göre bu durum değişiklik gösterir. Kışın ev çaylarının vazgeçilmezi olan ıhlamur çayı her yaştan insan tarafından tüketilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri