Alüminyum alaşımları ; Alüminyum saf halde yüzeyinde oluşturduğu koruyucu film nedeniyle korozyon direnci oldukça iyidir.
Korozyon Direnci Yüksek
Alüminyumun saf halde yüzeyinde oluşturduğu koruyucu ince oksit film nedeniyle korozyon direnci oldukça iyidir.
Tane sınırları korozyonu genellikle ısıya yada kaynağa maruz kalan paslanmaz çelik ve demir içeren alüminyum alaşımlarda meydana gelen korozyon türüdür. Metalin içinde bulunan karbon ve kromun tepkimesi sonucu ortaya karbür bileşiği çıkar. Bu bileşik çeliğin taneler arasında korozyona dirençsiz olmasına neden olur.
Korozyon önleyici kimyasallar, metalin havada bulunan karbon, oksijen gibi gazlar ile olan temasının kesilmesini sağlayarak pas (korozif) oluşumunun önüne geçerek metal yüzey işlem de kullanılan en önemli kimyasallardır. Pas (korozif) önleyici kimyasalın daha çok metal sanayinde yüzey işlemlerde kullanıldığı görülür.
Çukur korozyonu
Korozyon sonucu çukur gittikçe büyüyerek metalin o noktadan kısa sürede delinmesine neden olur. Bu nedenle çukur tipi korozyon çok tehlikeli bir korozyon türü olarak kabul edilir.
İlgili 44 soru bulundu
Havada korozyona sebep olan en önemli etkenler nem ve oksijendir. Bunun yanı sıra sulu çözeltiler, bazlar, asitler, ergimiş tuzlar, sıvı metaller ve inorganik çözücüler de korozyona sebep olan ortamlardır. Çelik, alüminyum, dökme demir, bakır ve bazı paslanmaz çelikleri tatlı su ortamında kullanmak dha uygun olur.
Korozyon, metal veya metal alaşımlarının oksitlenme veya diğer kimyasal etkilerle aşınma durumu. Demirin paslanması, alüminyumun oksitlenmesi korozyona örnek olarak verilebilir. Türkçeye yabancı dillerden giren korozyon sözcüğü; yenme, kemirilme gibi anlamlarla alakalıdır.
Kumlama kazanı ile yapılan kumlama işlemi özel imal edilmiş olan grit adı verilen çeşitli arındırıcı malzemeler ile yapılmaktadır. Kumlama yapılırken hem metalin yüzeyinde yer alan ya da görünmeyen mikronize boyutlara sahip pas ve korozyon ortadan kaldırılır hem de metalin özü de ortaya çıkar.
Demir alaşım bir yüzeye bir çinko tabakası uygulanması katodik korumanın yaygın bir örneğidir. Bu işleme galvanizleme adı da verilir. Çinko çelikten daha reaktif olduğu için korozyona uğrayacaktır. Kendisi oksitlenecek ve bunun sonucunda çeliğin korozyonu önlenecektir.
Katı metal üzerinde korozyon ise katı-gaz veya katı- sıvı yüzeyinde gerçekleşecektir. Korozyon önleme amacıyla uygulanan üç temel yöntem alaşım oluşturma, katodik koruma ve yüzeye koruyucu kaplamadır. Metallerin türü ve onların kullanım alanlarına göre bunlar arasında seçme yapılır.
Korozyona Dirençli
Alüminyumun korozyona karşı olan direnci, bu elementi hem endüstriyel uygulamalar için cazip kılar hem de onun geniş çapta kullanılmasını mümkün kılar. Alüminyum, havadaki oksijenle doğal olarak bir reaksiyona girer ve yüzeyinde koruyucu bir oksit tabakası oluşturur.
Alüminyum'un Eldesi :
Birinci aşamada, Bayer metodu ile boksit cevherinden alümina elde edilir. İkinci aşamada ise, elektroliz ile alüminadan alüminyum elde edilir. Alümina tesisleri, genellikle boksit cevherlerinin yanına kurulur.
Bakterilere karşı dayanıklıdır, tıbbi uygulamalar veya mutfak ve banyo tezgahları ve ters sıçramalar, evyeler ve küvetler gibi yüzeyler için idealdir. Bunun ötesinde, bakır dahili bir korozyon direncine sahiptir; bu, dış mekanlara ve çatı veya sıhhi tesisat gibi diğer ıslak uygulamalara dayanabileceği anlamına gelir.
Alüminyum, çelikten çok daha iyi bir termal iletkenliğe sahip olduğundan dolayı otomobillerin radyatörleri ve klima ünitelerinde kullanılır. Paslanmaz çeliğe nazaran alüminyum daha uygun bir fiyata sahiptir. Alüminyum oldukça yumuşak olduğundan dolayı kesilip biçimlendirilmesi daha kolaydır.
Alüminyum pasivasyon tabakası nedeniyle yüksek oksidasyon ve korozyon direncine sahiptir. Alüminyum oksitlendiğinde, yüzeyi beyazlaşacak ve bazen çukurlaşacaktır. Bazı aşırı asidik veya baz ortamlarda, Alüminyum felaket sonuçlarla hızlı bir şekilde paslanabilir.
Alüminyum Alaşımlarının Örtülü Çubuk Elektrodla Ark Kaynağı
Yapısal sertleşmeli alaşımlar arasında 4xxx tipi alaşımlar da uygun şekilde örtülü elektrodla birleştirilebilirler; ancak dikişe yakın bölgelerde mekanik karakteristikler düşer. Kaynak için DATK (elektrod +) kullanılır.
Genellikle sıvıların içinde bulunan çeliklerde rastlanır ve çeliğin her yeri eşit oranda korozyona uğrar.
Pratikte korozyona karşı en çok çinko ya da alüminyum kaplama kullanılır. Sıvı metale daldırma yöntemi, esas olarak çeliğin çinko, kalay, kadmiyum, alüminyum, altın veya kurşun ile kaplanması için uygulanır ve bu yöntemin çok geniş uygulama alanı vardır.
Aslında paslanmaz çelik, zaman içinde sürekli olarak tuzlu suya veya diğer aşındırıcı koşullara maruz kalırsa paslanabilir ve korozyona uğrayabilir. Aksi takdirde UNS 30400 olarak anılan 304 sınıfı, Östenitik veya 300 serisinin en popüler olanıdır.
Çelik malzemelerin korozyona karşı korunmasının en iyi yöntemlerinden biri sıcak daldırma galvanizlemedir. Sıcak daldırma galvaniz ile malzemenin tüm yüzeyleri erimiş çinko içine daldırılır ve tamamen kaplanır.
Paslanmaz çelik korozyona dirençli olduğundan birçok uygulama için tercih edilse de bazı ortamlarda korozyona karşı koyamaz ve paslanabilir..
Yapının maruz kaldığı suların sıva, boya, kaplama ve oluklarla yapıdan uzaklaştırmak korozyonu önleyecek veya azaltacaktır. Beton içindeki demir aynı sulu çözeltiler içindekine benzer şekilde korozyona uğrar. Anot bölgesinde demir iyon haline geçer.
Tutya, kolay elektron fırlatabilen ve genellikle bu yüzden yumuşak metallerden olan çinkodan üretilen bir nevi metal malzemedir. Atomsal bağları zayıf olduğu için çinkonun, tutya olarak kullanılması uygundur.
Korozyonun meydana geldiği ortamlar genel olarak nemli veya kirli hava, tuzlu su, asidik veya bazik ortam, alkalin ortamlardır. Korozyonun gerçekleşmesi için anot, katot, elektrolit (iletken çözelti) ve metalik iletim yolunun mutlaka bulunması gerekir.
Demir doğada genellikle oksit mineralleri halinde bulunur. Bu minerallerden yüksek fırınlarda enerji harcanarak üretilen demir metali, zamanla korozyona uğrayarak doğada bulunan demir oksit minerallerine benzer bileşimdeki pası oluşturur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri