Bu kategoride bulunan sigorta türleri başlıca; özel sağlık sigortası, grup hayat sigortası, ferdi kaza sigortası, ölüm hali sigortası, maluliyet sigortası ve özel durum sigortasıdır.
Yangın sigortası, hırsızlık sigortası, ziraat sigortası, kasko, taşıma sigortası gibi sigortalar mal sigortasına; mecburi trafik sigortası, istemli trafik sigortası, doktor mesleki sorumluluk sigortası da sorumluluk sigortasına örnek verilebilir.
Özel Sigorta Hukuku, sigorta şirketleri ile sigortalı kişi ve şirketler arasında sigorta sözleşmesinden kaynaklanan hukuki ihtilafları konu edinen bir hukuk dalıdır. Özel Sigortalar can sigortaları, mal sigortaları ve sorumluluk sigortaları diye üç ana başlık altında incelenir.
Bireysel ve toplu iş hukuku ile sosyal güvenlik hukuku olarak üç temel dala ayrılır. gerçekleştirdikleri yargısal faaliyetlerin şekil, usul ve esaslarını düzenleyen özel hukuk dalıdır.
İlgili 45 soru bulundu
Özel Hukukun Dalları Şunlardır:
Medeni Hukuk; b) Borçlar Hukuku; c) Ticaret Hukuku; d) Devletler Özel Hukuku; e) İş Hukuku; f) Medeni Usul Hukuku; g) İcra ve İflas Hukuku.
Özel Sağlık Sigortası, devlet hastaneleri dâhil özel hastane ve üniversite hastanelerinde alacağın sağlık hizmetlerinin tümü karşılar. Üstelik, SGK ile anlaşmalı hastane şartı aranmaz Ayrıca özel sağlık sigortasından faydalanmak için SGK'lı olma zorunluluğu da yoktur.
SEDDK - Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu.
Sigorta hukuku, ya sosyal sigortalar bağlamında kamu hukuku kuralları ile oluşturulan ya da özel hukuk kurallarına tabi olarak yapılan bir sigorta sözleşmesi ile ortaya çıkan sigorta ilişkisini inceleyen ve düzenleyen hukuk dalıdır.
Sigorta Hukuku ticaret hukuku kapsamında bulunan özel bir hukuk koludur. Sigorta hukuku, sigortacılık faaliyetleriyle ilgili bulunan işletmelerin çalışma esaslarını düzenleyen hukuk kurallarının bütününü teşkil etmektedir.
Beklenmedik bir kaza veya hastalık sonucu oluşacak sağlık giderlerinizin yanı sıra sağlığınız için ihtiyaç duyacağınız her türlü tanı ve tedavi işlemlerini, en seçkin sağlık kurumlarında en modern yöntemlerle ve mali kaygı duymadan karşılanması için hazırlanmış sigortalardır.
Sigorta Hukukunun Kaynakları
Hukukun 3 tür kaynağı vardır. Bunlar yazılı, yazısız ve yardımcı kaynaklardır.
Eskiden bu sınıflandırma SSK, Emekli Sandığı ve Bağ-Kur şeklinde yapılıyordu. 2006 yılında ise getirilen kanuni bir düzenleme ile tüm bu kategoriler SGK olarak tek bir çatı altında toplandı. Bu yeni sistemine göre kişiler 4A sigorta, 4B sigorta ve 4C sigorta kapsamında çalışırlar.
Ülkemizde 12 adet zorunlu sigorta olduğunu biliyor musunuz?
Özel sağlık sigortasından yararlanmak için SGK'lı olmanıza gerek yoktur. Tamamlayıcı sağlık sigortasında ise geçerli ve devam eden bir SGK gerekir. Özel Sağlık Sigortasında seçeceğiniz teminatlara göre yurt dışında da sağlık hizmetlerinden yararlanabilirsiniz.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 16 Mayıs 2006 tarihinde kabul edilen 5502 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu ile Sosyal Sigortalar Kurumu, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı kurumlarının devredilmesi ile kurulmuş devlet kurumu. Kurum; genel kurul, yönetim kurulu ve başkanlık olmak üzere üç organdan oluşur.
4a sigortası, Eskiden Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) çatısı altında olan ve SSK'ya prim ödeyenleri dahil eden bir sigortaydı. Ancak SSK, SGK'ya bağlandığında halk arasında bilinen SSK sigortası da 4a sistemi adını aldı. 4a sisteminin kapsamı ise özel bir iş yerinde sözleşmeli olarak çalışan kişilerdir.
Özel sağlık sigortası teminatları ayakta ve yatarak tedavi şeklinde ikiye ayrılmıştır.
Özel şartlar tarafların pazarlıkla oluşturdukları ve dolayısıyla tarafların gerçek iradelerini gösterip sözleşmeye yansıttıkları şartlardır. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta genel şartlara aykırı olan bir özel şart sigorta sözleşmesine eklendiğinde geçersiz olacaktır.
Ayakta Tedavi, en fazla 24 saat süren tedavileri tanımlamak için kullanılan bir terim. İdrar tahlilleri, MR çekimi ve röntgen işlemleri birer ayakta tedavi örneğidir.
2- Yönetenler-Yönetilenler; Yönetenler ile yönetilenler arasındaki ilişkileri düzenleyen hukuk kamu hukuku, vatandaşların kendi arasındaki ilişkileri düzenleyen hukuk ise özel hukuk olarak tanımlanmaktadır.
Ceza hukuku, suç ve ceza kavramları hakkında inceleme yapan bir kamu hukuku alt dalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri