Bağlaçlar cümlede anlam düşüklüğüne yol açmaz ama anlam daralmasına yol açabilir. En sık kullanılan bağlaçlar ise; ama, fakat, lakin, ancak, ve, ile, çünkü, zira, madem, şayet, yoksa, hatta, gene, yine, meğer, yahut, veya, ya da, gibi bağlaçlardır.
Fakat, de, ve, çünkü, ama sözcükleri bağlaçtır.
“ama, fakat, lâkin” aynı anlamlı bağlaçlardır. “yalnız, ancak, ne var ki, ne yazık ki” de bunlara yakın bağlaçlardır. “ama, fakat, lâkin, yalnız, ancak, ne var ki, ne yazık ki” bağlaçları, aralarında zıtlık bulunan iki ayrı ifadeyi, cümleyi birbirine bağlar.
Kök halindeki ve, ama, ile, eğer, de, hem, yani gibi kelimeler bu tür bağlaçlardır.
Ama, fakat, ancak ve lakin sözcükleri birbirinin eş anlamlısıdır. Bilindiği üzere eş anlamlı kelimeler cümlede birbirlerinin yerine kullanıldığında cümlenin anlamını değiştirmeyen kelimelerdir. Hayat ve yaşam sözcükleri eş anlamlıdır ve yaşam kaynağı ifadesi ile hayat kaynağı ifadesi aynı anlama denk gelir.
İlgili 28 soru bulundu
Ama; biri olumlu, biri olumsuz iki yargıyı birbirine bağlamak; ya da biri olumlu, biri olumsuz iki durum arasında ilişki kurmak amacıyla kullanılır.
bir cümle öbeğinin içerisinde ama yer alıyorsa kendisinden önce ki cümleciği olumsuzma anlamı katar. fakat ise kendisinden önce ki cümleciğin açıklaması niteliğindedir. “fakat” daha emrivaki geliyor. fakat ağırbaşlı ağabey iken ama yaramaz küçük kardeş gibidir.
Edatlar, cümlenin bir öğesi haline gelirken bağlaçlarda ise bir öğe özelliği yoktur. Edatlar cümleden atıldığında cümle anlamsızlaşıyor ancak bağlaçlar cümleden çıkartıldığında cümlede en fazla daralsa da cümle anlamsızlaşmaz.
İle kelimesinin cümle de bağlaç mı edat mı olduğu ve kelimesi getirilerek öğrenilmektedir. Cümlede ile kelimesi yerine ve getiriliyorsa bağlaç getirilemiyorsa edat olarak anlaşılmaktadır.
Zıtlık bağlaçları: Türkçede zıtlık katan bağlaçlar ama, fakat, lakin ve ancaktır. Bunlardan ama, fakat ve lakin her zaman bağlaçtır. Ancak kelimesi ise sadece anlamında kullanılınca zarftır. Not: Sadece anlamına gelen tek, bir, ancak, yalnız, sadece kelimeleri Türk Dil Kurumuna göre zarftır.
Yani bu doğrultuda bir kelimesi edat olarak ifade edilir. Genelde cümleleri birbirine bağlayan sözcükler bağlaç olarak ifade edilir. Bunlar içerisinde ancak, fakat, yalnız gibi değişik kelimeler bulunur.
Fakat iki ayrı hüküm bildiren cümlelerin arasında bağlaç olarak kullanılır. Bu kelimenin ikinci anlamı ise yine de ve buna rağmendir.
Ama cümleye olumsuz bir anlam katar. Fakat cümleye olumsuzluk anlamı katar.
Tek başına kullanıldığında bir anlamı olmayan ve sözcükler arasında anlam ilgisi kurmaya yarayan kelimelere edat denir. Bağlaçlar ise hem kelimeleri hem de birleşik cümleleri birbirine bağlar. En çok kullanılan bağlaçlar şu şekilde sıralanabilir: 1- Ve 2- İle 3- Kadar 4- Ancak 5- Ama.
"Ama" dan önce veya sonra virgül konulmaz. Ayrıca nokta konulup yeni cümleyede "ama" ile başlanılmaz. > Dışarı çıkacaktık ama yağmur yağdı. >
Geçiş ve bağlantı ifadelerinin tamamı bağlaçlardan konuşur. Konuşurken ve yazarken en sık kullandığımız bağlaçlar şunlardır: Fakat, Ama, Lakin, Gelgelim, Ne Var ki, Bununla Birlikte, Bundan Böyle. Bu bağlantı ifadelerinden biri kullanılarak ana cümle ve yan cümle birbirine bağlanır.
Cümle içerisinde yüklem özne ve nesne görevinde kullanılan kelimeler arasında ilgi kuran kelimelere edat ya da ilgeç denir. Edatların bağlaçtan farkı cümlenin bir ögesi olmasıdır. 1- Ali ile Suna doğum günü partisine gelemeyecekmiş. Bu cümlede ''ile'' bağlaç olarak kullanılmıştır.
Mevcut çalışmaların çoğunda “ancak” ve “yalnız” kelimeleri edat olarak değer- lendirilmiştir.
“Yalnız, ancak” kelimeleri yerine “ama” bağlacı getirilebiliyorsa, bu kelimeler bağlaçtır. “Sadece” kelimesi getirilebilirse bu kelimeler edat olur.
Dilimizde edat olarak görev yapan pek çok sözcük bulunmaktadır. Bu sözcükler; ile (-la ve -le), gibi, için, diye, üzere, kadar, yalnız (bir, tek, sadece), ancak, -e doğru (doğru), -karşı (karşı), -den başka (başka), -den dolayı, -den ötürü, beri ve göre olarak sıralanmaktadır.
“Öyle” ile oluşturulmuş öyleyse, öyle ya, öyle ki sözcükleri sebep-sonuç ilişkisi kuran bağlaç göreviyle; öylesine10, öylece zarf göreviyle metinlerde yer alan sözcüklerdir.
Gibi kelimesi günümüzde her cümlede kullanılabiliyor. Anlamı bilinen gibi kelimesi, bir edat olarak kullanılıyor. Bağlaç olabilmesi için kelime veya cümle bağlaması gerekiyor.
“yalnız, ancak, ne var ki, ne yazık ki” de bunlara yakın bağlaçlardır. * “ama, fakat, lâkin, yalnız, ancak, ne var ki, ne yazık ki” bağlaçları, aralarında zıtlık bulunan iki ayrı ifadeyi, cümleyi birbirine bağlar. Çok tembeldi, ama başarılı oldu. Yemek az, ama doyurucu.
Açıklama: İçin, ama gibi kelimeler Edat olarak adlandırılabilir.
Kadar kelimesi tek başına bir anlam ifade eden bir kelime olmaması edat olduğunu gösteriyor. Kadar Edat mı Bağlaç mı? Kadar kelimesi edat olarak kullanılıyor. Tek başına bir anlam ifade etmeye her kelime edat olarak adlandırılıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri