Fransa'nın önde gelen endüstri işkolları telekomünikasyon (iletişim uyduları dâhil), havacılık, uzay ve savunma, gemi yapımı (donanma ve özel uzmanlık gemileri), ilaç, inşaat ve inşaat mühendisliği, kimyasallar, tekstil ve otomobil üretimidir.
Fransa ekonomisinin %78.8'ini hizmet sektörü oluştururken, sanayi sektörü ekonominin %19.5'ini ve birincil sektörler de (tarım, hayvancılık, madencilik) Fransa ekonomisinin %1.7'lik kısmını oluşturur.
Fransa, ABD'den sonra dünyanın altıncı en büyük tarımsal ürün üreticisi ve ikinci en büyük tarımsal ürün ihracatçısıdır. İmalat sektöründe; kimya sanayi, otomotiv, havacılık ve silah sanayi başı çekmektedir. Fransa, 2019 yılında dünya ihracatında 6. sıradadır ve %3.0 pay almıştır.
Fransa'da Tarım
Fransa Avrupa Birliği'nin en büyük, Dünyanın ise ilk üç büyük tarım üreticisi ve ihracatçısından biri. Ülke topraklarının %50'sinden fazlası tarım alanlarından oluşuyor. Buğday, şarap, şeker, üzüm üretiminde dünya liderlerinden.
Fransa, havacılık, otomotiv, lüks mallar ve turizm gibi çok çeşitli endüstrilerle dünyanın en büyük ekonomilerinden birine sahiptir. Ülke, geniş bir ulaşım ağı, modern şehirler ve ileri teknolojik yetenekler de dahil olmak üzere iyi gelişmiş bir altyapıya sahiptir.
İlgili 42 soru bulundu
Başlıca ithalat kalemleri: Uçak ve uzay endüstri ürünleri, otomobil (yan) sanayi ürünleri, genel kullanıma yönelik makine ve cihazlar, temel kimyasal, azotlu, plastik ve sentetik kauçuk ürünler. Fransa, 2022 yılında 18,963 milyar Avro olarak gerçekleşen ticaret hacmiyle en çok ticaret yaptığımız 7. ülke olmuştur.
Fransa ekonomisi, nominal olarak dünyanın altıncı büyük ve satınalma gücü paritesi bakımından dokuzuncu büyük ekonomisi olup Almanya'dan sonra Avrupa Birliği'nin en büyük 2. ekonomisidir.
Fransa denince aklınıza ilk gelen nedir desek! Aşıkların Paris, gezmeyi sevenlerin Eyfel Kulesi, tarih tutkunlarının Louvre Müzesi, alışveriş düşkünlerinin moda, yeme-içme meraklılarının da peynir ve şarap dediklerini duyar gibiyiz.
Fransız mutfağının vazgeçilmezleri arasında olan peynir, şarap, hamur işi de aynı şekilde onların beslenme alışkanlıklarının büyük bir kısmını oluşturuyor. Bunların yanı sıra farklı lezzetlere de alışık olan Fransızlar, öğünlerinde kurbağa bacağı, salyangoz, kaz ciğeri gibi lezzetlere de sıklıkla yer veriyorlar.
Türkiye'nin Fransa'ya ihraç ettiği ürünler:
Otomobil sanayi ürünleri (30,9%), hazır giyim ( 14,0%), otomobil yan sanayi ürünleri (6,1%), elektrikli ev aletleri (5,1%), genel kullanıma yönelik makine ve cihazlar (3,6%), tekstil endüstrisi ürünleri (3,1%) ve elektrikli cihazlar (2,7%).
Fransa laik ama kültür ve geleneği itibarıyla Katolik bir ülkedir. Çok sayıda romen veya gotik katedraller, en ücra yerlerde bile bulunan kilise ve şapeller bunun göstergeleridir. Dini inançların yerine getirilmesi serbest ve dini aidiyet veya dini inançlara dayalı ayrımcılıklar yasaktır.
Fransa, askeri alanda hâlen dünyanın ve Avrupa'nın en güçlü ülkelerindendir. Yüzyıllara uzanan bir dönem boyunca yerkürenin dört bir yayındaki askeri mevcudiyetiyle dünyanın en güçlü ülkelerinden biri gözüyle bakılan Fransa'nın II.
Fransa'da resmi dil Fransızca'dır. Bununla birlikte ülke sınırları içinde farklı diller de konuşulmaktadır.
Dördüncü çeyrekteki yavaşlamaya rağmen, Fransız ekonomisi ayakta durmayı başardı. Beklenenden "küçük de olsa" daha iyi oranda alınan bu rakamlarla ülkede 2022 yılı için büyüme rakamı da yüzde 2,6'ya yükseldi. Ancak aynı zamanda, gıda harcamalarındaki düşüşün tetiklediği hane halkı harcamaları önemli oranda düştü.
Dünyanın, medeniyet ve kültür sahasında önemi yeri olan Fransa, sanat ve kültür açısından dünyanın en zengin ülkeleri arasındadır. Eyfel Kulesi'nden, Notre Dame Katedrali'ne birçok tarihi yapıyı içerisinde barındıran ülke, Avrupa'nın en zengin 3. turizm yeridir.
Paris, Fransa'nın başkenti ve 105 kilometrekare (41 milkare)'den fazla alanda 2,175,601 (2018 itibarıyla tahmini nüfus) nüfusu ile en kalabalık şehridir.
Fransa'da peynirler son derece meşhur olmasına rağmen Fransız insanı kahvaltılarında peynir yemezler. Kahvaltılarında tercih ettikleri bir numaralı gıda kruvasandır. Ve içecek olarak da kahve ya da sıcak çikolata tercih ederler. Bazı Fransız kahvaltı sofralarında krepler de bulunur.
Fransızlar; Fransa'da yaşayan, Fransa'nın vatandaşlığına sahip veya bir Cermen kavmi olan Frank (veya Frenk) kökenli bir halktır.
Fransa'nın para birimi olarak Euro'ya 2002'de geçmesiyle beraber kullanımı sona ermiştir. Fransız frangı Fransa'nın dışında ayrıca Andorra, Monako ve Fransız Polinezyası'nda da kullanılmaktaydı. Avroya geçiş aşamasında 1 Avro, 6,55957 Fransız frangı çapraz kurundan dönüşüm sağlanmıştır.
Büyük kentlerde yemek molası genelde 1 saat sürer. Öğle ve akşam yemeklerinde iştah açıcı aperatifler, çorba, sebze, et ve balıktan yapılmış ana yemek, finalde ise peynir tabağı ve tatlıya yer verilir. Fransız mutfağında klasik etlerin yanı sıra, salyangoz, kurbağa ve at eti tüketimi de yaygındır.
Fransızlar genelde dengeli besleniyor. Bir Akdeniz ülkesi olmalarından ötürü Akdeniz beslenme tarzı onlarda da hâkim, yani zeytinyağı, balık, meyve, sebze, süt ürünleri günlük beslenmelerinin temel taşları.
Amerika Birleşik Devletleri (ABD)
Ülke uzun yıllardır dünyanın en büyük ekonomisi ve zengin ülkesi statüsüne sahiptir. ABD'nin ekonomisi hizmet, üretim, finans ve teknoloji dâhil olmak üzere birçok farklı sektör tarafından desteklenir.
Haber Merkezi – Uluslararası Para Fonu (IMF), en büyük ekonomiye sahip ülkeleri açıkladı. Dünyanın en büyük ekonomileri listesinde ABD ilk sırada yer alırkken, Türkiye 17'nci sırada kendine yer buldu.
Fransa Ulusal İstatistik ve Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü (INSEE), fiyat artışlarına ilişkin mayıs ayı öncü verilerini yayımladı. Buna göre, nisanda yüzde 5,9 olan yıllık enflasyon, mayısta yüzde 5,1'e inerek Mayıs 2022'den bu yana en düşük seviyeye geriledi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri