Düşüncenin yönünü değiştiren ifadeler Bir cümlede iki zıt durumlu cümleyi bağlamak için kullanılır. Bir cümleyi olumsuzken olumlu, olumluyken olumsuz yapabilir. ancak, ama, fakat, lakin, rağmen, ne var ki, oysaki, halbuki gibi ifadelerdir.
bir cümle öbeğinin içerisinde ama yer alıyorsa kendisinden önce ki cümleciği olumsuzma anlamı katar. fakat ise kendisinden önce ki cümleciğin açıklaması niteliğindedir.
“Ama, fakat, lâkin” aynı anlama gelen bağlaçlardır. “yalnız, ancak, oysa, oysaki, halbuki, ne var ki” bağlaçları da bunlara yakın anlamlıdır. Bu bağlaçlar genellikle aralarında zıtlık bulunan iki ayrı ifadeyi veya cümleyi birbirine bağlar.
türkçe dilbilgisi kurallarına göre yanlış olan ve kullanılmaması gereken * bir kelime öbeği. "ve" takip eden cümlenin önceki cümleyle aynı paralelde olduğunu gösterir. "fakat" ise takip eden cümlenin önceki cümlenin olumsuzu olduğunu gösterir, o yüzden bu iki kelimenin birarada kullanılması mümkün değildir.
Konuşma ve yazı dilinde bağlaçlar sıklıkla kullanılmaktadır. Bir bağlayıcı kelime olarak günümüze lakin sözcüğü kullanılabilmektedir. Ama, fakat, ancak kelimelerine karşılık bulunur. Her ne kadar bu kelimeye göre eş anlamlı sözcükleri de olsa, lakin sözcüğü de aynı alanda değerlendirilmektedir.
İlgili 45 soru bulundu
Ama; biri olumlu, biri olumsuz iki yargıyı birbirine bağlamak; ya da biri olumlu, biri olumsuz iki durum arasında ilişki kurmak amacıyla kullanılır.
Fakat iki ayrı hüküm bildiren cümlelerin arasında bağlaç olarak kullanılır. Bu kelimenin ikinci anlamı ise yine de ve buna rağmendir.
Genelde cümleleri birbirine bağlayan sözcükler bağlaç olarak ifade edilir. Bunlar içerisinde ancak, fakat, yalnız gibi değişik kelimeler bulunur. Bu doğrultuda belli bir durumu öne çıkaran ifade edat olarak anlatılır.
fakat bağlacından sonra cümle olumlu veya olumsuz bir açıklamayla devam edebilirken, ama bağlacından sonra olumsuz bir açıklama gelmesi daha olasıdır. fakat kelimesi 5 harften oluşurken ama kelimesi 3 harften oluşmaktadır. bu durumda bu iki kelime arasında 2 tane harf farkı vardır denilebilir.
Yalın Bağlaçlar: Yalın bağlaçların birkaç tanesi dışında ötekileri yalnızca bağlaç ola- rak kullanılırlar: Şayet, lâkin, ilâ, keza, vakra, imdi, yani, meğer, madem, netekim, eğer, ama, bile, ile, de vb. ile kelimesi bağlaç olarak kullanıldığı gibi edat olarak da kullanılır.
ancak, ama, fakat, lakin, rağmen, ne var ki, oysaki, halbuki gibi ifadelerdir.
“ama, fakat, lâkin” aynı anlamlı bağlaçlardır. “yalnız, ancak, ne var ki, ne yazık ki” de bunlara yakın bağlaçlardır. “ama, fakat, lâkin, yalnız, ancak, ne var ki, ne yazık ki” bağlaçları, aralarında zıtlık bulunan iki ayrı ifadeyi, cümleyi birbirine bağlar.
'ancak' sözcüğü, 'fakat', 'ama', karşılığında kullanılmışsa; bağlaçtır: Çalışıyorlar, ancak olumlu bir sonuç alamıyorlar. Bu kapı ancak şu anahtarla açılır” [Kükey 2003: 335-336].
(bağlaç) fakat, ama, ancak, halbuki, oysa, başka, hariç, ki.
Bağlaçlar veya rabıt (bağlama) edatları; kelimeleri, kelime gruplarını veya cümleleri biçim veya anlam yönüyle birbirine bağlayan kelimeler: ve, veya, ile, ama, de (da), ancak, çünkü, eğer, hâlbuki, hem … hem …, hiç değilse, ise, ki, lâkin, meğer, nasıl ki, ne …
fakat - Nişanyan Sözlük. Arapça faḳaṭ فقط “ancak, yalnız, şöyle ki (bağlaç)” sözcüğünden alıntıdır. Teoride fekad "gerçekten de" ve fekat "ancak, mamafih" ayrıdır; ancak Osmanlı dönemi uygulamasında çoğu zaman fark gözetilmez.
Özellikle cümle içerisinde başka bir açıklayıcı etki yaratmak için 'ancak' kelimesi ön plana çıkar. Bir edat olması ile beraber bağlayıcı bir etki ile bağlaç yapısı da oluşturur. Bu doğrultuda günlük yaşamda birçok farklı cümle içerisinde kullanıldığını ifade etmek mümkündür.
- Yarın dışarı çıkacağım ama yağmur olursa çıkamam. - Çok güzel reklam yaptılar ama yine de başarılı olamadılar. - Anneme hediye alacağım ama beğenir mi bilmiyorum. - Küçükken oyuncakları severdim ama artık sevmiyorum.
Birbirine bağlı olan iki ifadeyi ve bağlamak için kullanılır. İki yönlü bir koşul bildiren ancak ve ancak bağlacı mantıkta p ile q önermeleri kullanılarak meydana gelir. Güneş doğarsa sabah olur ya da sabah olursa güneş doğar. (Ancak ve ancak güneş doğduğunda sabah olur ya da ancak ve ancak sabah olursa güneş doğar.)
başında bulundukları cümleyi kendisinden önce gelen veya kendisinden sonra gelen cümle veya cümlelere çeşitli görevler ile bağlayan kelimelerdir. bunlardan "fakat" ifadesi taşıyanlar: fakat, lakin, ancak, yalnız, ama [gelgelelim, ne var ki, ne ki].
Her zaman bağlaç değildir. Aracılığıyla anlamı taşıyorsa edat.
Deha kelimesinden türetilmiş olan dahi, dilimize Arapçadan geçmiştir. Deha, üstün zeka manasına gelirken, dahi kelimesi de üstün bir zekaya ve ferasete sahip olan kişi demektir. Dahi kelimesi dilimizde hem bağlaç hem de sıfat olarak kullanılır.
Ama kelimesi yerine kullanılabilecek kelimelerin de aynı anlamı taşımaları gerekiyor. Fakat sözcüğü, ama sözcüğü yerine kullanılabilecek bir kelimedir. Ama ve fakat kelimeleri eş anlamlı kelimelerdir.
âmâ - Nişanyan Sözlük. Arapça ˁmy kökünden gelen aˁmāˀ أعماء “kör, gözleri görmeyen” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça ˁamā عما “kör idi, karanlık idi” fiilinin afˁal vezninde sıfatıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri