İşçi işverene 6 iş günü içinde yazılı olarak bu durumu kabul ettiğini bildirmezse, yapılan bu değişiklik işçiyi bağlamaz. Bu durumda işveren ya işçiye servis hakkını sağlamaya devam etmek zorundadır ya da onu kıdem tazminatını ödeyerek ve ihbar öneli kullandırarak işten çıkarmalıdır.
"İşçinin işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına iki iş günü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü yahut bir ayda üç iş günü işine devam etmemesi' derhal fesih nedenidir."
İşverenlerin personellere servis hizmeti sağlaması zorunluluğu bulunmasa dahi iş sözleşmesi veya toplu iş sözleşmesinde bu konuyla ilgili bir hüküm bulunması durumunda servis hizmeti sunulması gerekir.
İş Kanunu hükümlerine göre işverenin personellerin işyerlerine ulaşım masraflarını karşılama gibi bir zorunluluğu yoktur. Fakat işverenler personellerin işe zamanında gelebilmeleri, rahat bir seyahat geçirmeleri ve işlerine daha iyi motive olmaları amaçlı servis imkânı sağlayabilmektedir.
Fakat uzak mesafede (45 dakika) oturanlara servis sağlanırken, yakın mesafede (10 dakika) oturanlara servis sağlanmıyor. İş Yasası'nın 5. maddesine yer alan “eşitlik ilkesi” gereği “objektif” bir dayanağı olmadığı sürece işçiler arasında ayrıma gidilemez.
İlgili 31 soru bulundu
Alo 130 Hattı | T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı
İş Kanunu'na göre, işverenin işçilere servis sağlama zorunluluğu bulunmamaktadır. Ancak, iş sözleşmesinde veya toplu iş sözleşmesinde çalışanların işyerine servis ile getirilip götürüleceğine hüküm bulunması durumunda işverenin servis sağlama zorunluluğu bulunmaktadır.
İş Kanunu'nda işçilerin çalışma süreleri belirlenmiş durumda. Buna göre işçi bir haftada en fazla 45 saat çalıştırılabilir. Bu sürenin üzerindeki çalışmalar fazla mesaiye girer. Diğer yandan fazla mesainin hesabında haftalık 45 saatten önce dikkat edilmesi gereken bazı kurallar var.
Maddenin bu açık düzenlemesi neticesinde işverenin bir sosyal yardım amacı olarak sunmuş olduğu servis hizmetinde geçen süre çalışma süresinden sayılmamaktadır ve bu süre için fazla mesai talep etme hakkınız bulunmamaktadır.
Kanun koyucu, işverenin avans ödemesi yükümlülüğünün olabilmesi için işverenin hakkaniyet gereği ödeyebilecek durumda olmasını şart koşmuştur. İşveren avans ödemesi halinde zor duruma düşmeyecek ve zarara uğramayacak ise bu şart sağlanmış olur.
Servis; Servis başlamadan önce masadaki oturum durumuna göre servis akışı planlanmalı, önce çocukların, sonra yaşlıların, sonrasında bayanların, en son olarak da ev sahibinin yemeği servis edilmelidir. Misafirler yerlerine oturduklarında, önce su servisi yapılmalı, sonra ekmek ve tereyağı/zeytinyağı bırakılmalıdır.
İşçinin devamsızlığı sebebiyle işverenin derhal feshi de İş Kanunu'nun 25/II-g bendinde düzenlenmiştir. Bu durumda işverenin, devamsızlık sebebiyle fesih hakkını kullanırken kanunda düzenlenen 6 günlük süreye riayet etmesi gerektiği söylenebilir.
Burada hemen belirtmeliyiz ki işçinin 1 gün devamsızlığına karşılık 2 günlük ücretinin kesilmesi bir disiplin cezası değildir. Yasadan kaynaklanan bir hak kaybı sorunudur. Dolayısı ile sorunuzun yanıtı şu: İzin almaksızın habersiz ve mazeretsiz yapılan devamsızlık sebebiyle 2 günlük kesinti doğru bir uygulamadır.
Ülkemiz uygulamasında genellikle davalar işçiler tarafından açılsa da, işveren işçiye dava açabilir mi sorusunun cevabı “Evet Dava Açabilir” dir. Bunun için işverenin açacağı davanın bazı nedenlere ve delillere dayanması gerekmektedir.
Yetkili teknik servisler kendilerine verilen malın tamirini azami tamir süresinde tamamlamak zorunda. Bu süre de kanunda 20 işgünü olarak belirlenmiş.
İşçi işverene 6 iş günü içinde yazılı olarak bu durumu kabul ettiğini bildirmezse, yapılan bu değişiklik işçiyi bağlamaz. Bu durumda işveren ya işçiye servis hakkını sağlamaya devam etmek zorundadır ya da onu kıdem tazminatını ödeyerek ve ihbar öneli kullandırarak işten çıkarmalıdır.
İşveren çalışanlara servis hizmeti sağlamak zorunda değil ama sözleşmede yazıyorsa değiştiremez. İşverenin mevcut servisi kaldırması durumunda, işçi 'haklı fesih' yapabilir. Bu durumda kıdem tazminatıyla işten ayrılabilir.
4857 sayılı İş Kanununun 25 inci maddesinde belirtilen sağlık sebepleriyle, ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan hallerde ve zorlayıcı sebeplerin varlığında, işveren iş sözleşmesini derhal feshedebilir.
Sigortalı işten çıkış bildirgesi SGK'ya e-Sigorta kanalıyla dijital ortamda verilir. İşten çıkış bildirgesinde aşağıdaki bilgiler yer alır. Sosyal Güvenlik Sicil Numarası; TC vatandaşları için TCKN, yabancı uyruklular içinse Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından verilen numara yazılır.
Servis araçları 17 kişilikten fazla kapasiteye sahip ise her çalışanın ön kapıdan binişine ve inişine izin vermemeli, arka bölümde oturacak olan çalışanların arka kapıdan, ön bölümde oturacak çalışanların ön kapıdan binişini ve inişini sağlanmalıdır.
Servis araçlarından ilgili kamu kurum ve kuruluşunda çalışan personel yararlanır. Bu personel kurumlarınca verilmiş kimlik kartlarını yanlarında bulundurmak ve istenildiğinde ilgililere göstermek zorundadır.
Servis personeli; lokanta, otel, kafe ve benzeri işletmelerde salonu ve masayı düzenleyen, misafiri karşılayan, yiyeceklerin ve içeceklerin muhafaza edilmesinden ve taşınmasından sorumlu olan ve servis sonrası işleri yürütmekle görevli çalışandır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri