Etimoloji. Şeftali Farsça kökenli bir sözcüktür. Orijinali şaft-alu biçimindedir ve etli erik demektir.
Bir gün meyve bahçesinde dolaşırlarken Ni ağaçtan şeftali koparıp ısırmış. Lezzetli bulduğu şeftalinin kalanını düke ikram etmiş. Erkekler arasındaki eşcinsel aşktan söz ederken yaygın biçimde kullanılan "paylaşılan şeftali aşkı" sözü bu hikayeden geliyor.
Kadınların vajinalarının iç ve dış dudaklarının ve genellikle klitorisin de kesilip alınması şeklindeki 'sünnet' Sudan'da yaygın olarak uygulanıyor.
Erik ve şeftalinin aynı dalda aşılanmasından meydana geldiği bilinen nektarin birçok hastalığa iyi gelmektedir. Tüysüz şeftali diye kendini halk arasında tanıtmıştır.
Şeftali (Prunus persica L.), gülgiller (Rosaceae) familyasından bir yaz meyvesi.
İlgili 27 soru bulundu
Hirsutizm, kadınlarda genellikle hormonal bir dengesizlik sonucu ortaya çıkan erkek tipi tüylenme şeklinde tanımlanır. Kadınların vücudundaki kıl tipi genellikle daha incedir ve halk arasında şeftali tüyü olarak bilinir.
Şeftali Farsça kökenli bir sözcüktür.
Şeftalinin, bilimsel adıyla Prunus persica'nın Roma İmparatorluğu tarafından 1. yüzyılda İran'dan getirildiği bilinmekte. Bu türün bilimsel isminde de İran'ın İngilizce ismine atıfla “persica“ kullanılmıştır. Şeftalinin aslında Çin'den dünyaya yayıldığı bilinmekte.
İsmi ile benzer, tadı ile akraba, ama kabuğu ile çok farklıdır nektarin.
erken bosalma problemi olanlar için masturbasyon.
Pıtık, kuku, pamuk, cici gibi isimler verdiğimiz vajinaya bakın daha başka neler deniyormuş...
Minik, ufaklık, prenses, kuş, kelebek, kuku, pipi, kayısı, şeftali, kiraz ve daha niceleri... Çocukların özel bölgelerine takılan isimler Perşembe Pazarındaki meyve isimleri kadar fazla! Minik, ufaklık, prenses, kuş, kelebek, kuku, pipi, kayısı, şeftali, kiraz ve daha niceleri...
Orgazm pastasının üzerindeki kiraz… Evet, içinde heyecan, zevk ve özverili bir çaba barındıran oral seksten bahsediyoruz. Genital organların ağız, dil ve dudaklar kullanılarak uyarıldığı bu seks pozisyonu, partnerini hazzın zirvesine taşımak isteyenlerin favorisi.
Ayrıca şeftali, armut, mango, üzüm, elma ve greyfurt da afrodizyak etkisi olan meyveler arasında kabul edilmektedir.
Genellikle kavun ve karpuz için kelek sözcüğü, argoda yaşının gerektirdiği gibi davranmayan, toy ve çocuksu anlamına gelir.
Şeftalinin içeriğinde yoğun olarak bulunan potasyum, aşırı şeftali tüketimi halinde böbreklerin işleyişine zarar verebilir. Yeteri kadar yıkanmadan tüketilen şeftalinin üzerinde bulunması muhtemel tarım ilacı zehirlenmeye sebep olabilir. Dış yüzeyinde tüyler bazı kişilerde alerjik reaksiyona sebep olabilir.
Bursa, şeftalisiyle ünlü bir şehirdir. Bursa'da çok farklı türleri yetişen şeftali, yaz aylarının en sevilen meyvelerinden biridir. Dünyaya Çin´den yayıldığı düşünülen şeftali uzun yaşam ve ölümsüzlük sembolü olarak görülür. Şeftali ağacı ortalama 30 yıl yaşar, ancak Bursa'da en çok 15-20 yıl sonra ağaçları sökülür.
Olmamış meyveler çiğ olarak da fark yaratabilirler. Tayland ve Vietnam'ın yeşil mango ya da papaya salatalarından ilham alıp tam olmamış şeftaliyi ya da nektarini de aynı şekilde kullanabiliriz. Tatlı ama aynı zamanda hafif ekşi, ferahlatıcı bir salata çıkar ortaya.
Taneli meyveler ve narenciyeler, meme bezine benzerler. Narenciyeler, flavonoid ve limonen içerir. Bunlar meme bezlerinde lenf hücrelerinin hareketini düzenler.
Zeytin 👉🏻 Yumurtalık. Nar 👉🏻 Kan hücresi. Avokado 👉🏻 Rahim.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Yeşim Özcan “Şeftali lif içeriği sayesinde sindirime yardımcı olup kabızlığı azaltırken, hamileler ve anne karnındaki bebekler için sayısız fayda sağlıyor. Günde 1 orta boy şeftali tercih edilebilir.
Dünya üzerinde en büyük şeftali yetiştiricisi ülkeler sırasıyla; İtalya, ABD, Çin, Yunanistan, İspanya, Fransa, Rusya, Türkiye, Meksika ve Arjantin'dir.
Şeftali Fidanı Kaç Yılda Meyve Verir? Şeftali fidanı dikimi kurallara uygun bir şekilde yapıldıysa, fidanlar yeterli besini alabilmişlerse ve sağlıklı gelişimleri söz konusu ise normal şartlarda iki yıl sonra meyve verirler. Ancak istikrarlı bir biçimde verime ve düzene girmesi 5 yılı bulabilmektedir.
Şeftali üretimi Bursa, Erzincan, Hatay'da en çok yetiştirilmektedir. Marmara bölgesi olarak ise en çok Bursa'da Şeftali Yetiştirilmektedir. Bunların dışında ise ülkemizin hemen her köşesinde bahçelerde 1 er adet olsa şeftali ağacı dikilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri