Beyaz Kod Verilmesi: 1111 dahili aranarak, 113 Beyaz Kod Çağrı Merkezi aranarak ya da beyazkod.saglik.gov.tr adresindeki form üzerinden beyaz kod verilir. Olay Yerine Güvenlik Görevlilerinin İntikali: Beyaz Kod verildiğinde, olay yerine en hızlı şekilde güvenlik görevlileri intikal eder.
Hastanede bulunan hasta/hasta yakını ve hastane çalışanlarının hırsızlık, fiziksel saldırı ve cinsel tacize maruz kalmaları halinde olay yerindeki sabit telefon(lar) aracılığıyla 1111 aranarak beyaz kod verilir.
Beyaz Kod: Olası bir kavga, taciz ve sağlık personeline yönelik bir tehdit olduğu zaman olay yerine en yakın olan güvenlik görevlilerinin intikal ederek olayı çözümlemesi ve kayıt altına almasıdır. 4.1.2. 113Telefon Hattı: Sağlık bakanlığı Beyaz Kod ihbar hattı.
BEYAZ KOD OLAYDAN SONRA DA VERİLEBİLİR Mİ? Beyaz kod bildiriminin sadece olay anında verilmiş olması gerekmez. Bu bildirim, şiddet olayından sonra da yapılabilir. Bu da www.beyazkod.saglik.gov.tr adresindeki formu doldurmak şeklinde olur.
Beyaz Kod (Saldırı, Taciz)
Amacı hastanede hasta/hasta yakını ve çalışanların başına gelebilecek hırsızlık, fiziksel saldırı ve cinsel taciz durumlarında güvenlik personelinin en hızlı biçimde durumdan haberdar edilmesi ve olay yerine yönlendirilmesini sağlamaktır.
İlgili 28 soru bulundu
Beyaz kod verilmesi veya suç duyurusunda bulunulmasıyla Başsavcılık Makamı suç oluşturan eylemi haber alır ve şikayetle bağlı olmaksızın kendiliğinden kovuşturur. Savcılık Makamı bu suçların işlendiğine dair yeterli deliller olduğuna kanaat getirdiğinde iddianame düzenleyerek kamu davasını (kovuşturma) açar.
Buna göre başta hekimler olmak üzere ülkemizde görev yapan sağlık meslek mensupları, sağlık hizmeti sunumu sırasında veya bu görevlerinden dolayı şiddete maruz kaldıklarında BEYAZ KOD verebilmektedirler.
Şüpheli şahısların üst aramasını yapar, karşı gelenleri kolluk kuvvetlerine bildirir. Beklenmedik bir durumla karşılaşan, beyaz koda maruz kalan personel için BEYAZ KOD ekip sorumlusu “ BEYAZ KOD VAKA BİLDİRİM FORMU tanzim eder, öncelikle 113'ü arayarak BEYAZ KOD VAKA BİLDİRİMİ'nde bulunur.
Bu kapsamda Beyaz Kod Uygulamasına başlanılmış, sağlık çalışanlarına yönelik şiddet olaylarını takip etmek üzere 7 gün 24 saat hizmet verecek şekilde 113 Beyaz Kod Çağrı Merkezi kurulmuş, "www.beyazkod.saglik.gov.tr" internet adresi oluşturulmuştur.
*Üst yönetim ve olaya maruz kalan kişinin kararı ile bildirim yapılır. ❖ Tüm Hastane Çalışanlarına Yılda En az 1 Kez Beyaz Kod Eğitimi Verilir. ❖ Beyaz Kod Yönetim Ekibi Tarafından Her Dönem En az 1 Kez (yılda 2 kez) Tatbikat Yapılır.
Beyaz kod davaları kamu davası niteliği taşıdığı için, hekim hangi aşamada şikayetini geri çekerse çeksin dava kendiliğinden devam ediyor. Fakat uğraş gerektiren bazı davalarda, “ortada şikayet yoksa olay anlatıldığı kadar ciddi olmayabilir demek ki” bakış açısıyla sanık düşük ceza veya beraat alabiliyor.
Mavi Kod (2222): Acil tıbbi müdahaleye ihtiyaç duyan hastalar, hasta yakınları ve tüm hastane personeline en kısa sürede müdahale edilmesini sağlayan acil durum yönetim aracıdır.
Sekretere gelerek işlemlerini hızlandırmasını ve beklemek istemediğini söyler. Serviste yüksek sesle ortamın huzurunu bozar ve tehdit ederek konuşur. Bunun üzerine hemşire tarafından beyaz kod verilir. Beyaz kod verildikten sonra güvenlik kuvvetleri 2 dakika içinde olay yerine ulaşırlar.
Hizmetten çekilme; Sağlık çalışanları, sağlık hizmeti sunumu esnasında şiddete uğraması halinde, acil verilmesi gereken hizmetler hariç olmak üzere hizmetten çekilme talebinde bulunabilir. a)Hizmetten çekilme talebi, kurum tarafından belirlenen yöneticiye sözlü veya yazılı olarak bildirilecektir.
Gri Kod verildiğinde, hastane güvenliği ve hastane polisi gerekli müdahaleyi yapmak üzere durumdan haberdar oluyor. Hastane polisi, merkeze haber vererek Beyaz Kod gerektirecek bir olayı, şiddete dönüşmesi muhtemel bir olayı haber veriyor.
Sağlık Bakanlığı tarafından da bu durum iş kazası olarak tanımlanmakta ve buna ilişkin yasal işlemler uygulanmaktadır. Bunun için Sağlık Bakanlığı tarafından “ Beyaz Kod “ sistemi oluşturulmuş ve beyaz kod sistemi iş kazası bildiriminden ayrı olarak değerlendirilmeye tabi tutulmuştur.
Beyaz Toros aydınlatılmamış faili meçhul siyasal cinayetlerin polis aracı süsü verilmiş suç aracıdır. 1993-1996 yılları arasında sloganı “ben devletim kaybederim!” olmuştur. "Yeşil” kod adlı adı Mahmut Yıldırım olarak bilinen kişinin mensubiyeti devlet içinde örgütlenmiş çetelerdir. Akıbeti ve cinayetleri meçhuldür.
Bakanlık tarafından yazılan yazıda, şiddet olayının Beyaz Kod bildirimi yapılmış olsa dahi iş kazası olarak kaydedilmesi gerektiğini vurgulandı.
Sağlık çalışanları, sağlık hizmeti sunumu esnasında şiddete uğraması halinde, acil verilmesi gereken hizmetler hariç olmak üzere hizmetten çekilme talebinde bulunabilir. a) Hizmetten çekilme talebi, kurum tarafından belirlenen yöneticiye sözlü veya yazılı olarak bildirilecektir.
Mavi Kod durumlarında, hastanın hayati fonksiyonlarının geriye dönüşü mümkün olmayacak şekilde zarar görmemesi amacı ile uzman müdahalesi için sadece 2-5 dakikalık süre bulunur. Bu sürenin etkin kullanılmaması durumunda ise istenmeyen mortalite ve morbidite durumlarının gelişmesi kaçınılmazdır (Bayramoğlu 2013).
Kamu ve özel sağlık kurum ve kuruluşlarında ve üniversitelerin sağlık uygulama ve araştırma merkezlerinde, sağlık hizmeti sunumu sırasında veya bu görevlerden dolayı personele karşı işlenen suçları kayıt altına alan ve 14 Mayıs 2012 tarihinde kurulan “Beyaz Kod” uygulaması ihtiyaçlar...
Beyaz kod (1111): Hastanelerde çalışanlara yönelik şiddeti önlemeyi amaçlayan acil durum yönetim aracıdır. Mavi kod (2222): Acil tıbbi müdahaleye ihtiyaç duyan hastalar, hasta yakınları ve tüm hastane personeline en kısa sürede müdahale edilmesini sağlayan acil durum yönetim aracıdır.
Beyaz kod kapsamında işlenen suçlar genel itibariyle takibi şikâyete bağlı olmayan, başka bir ifade ile siz şikâyetçi olmasanız dahi adli mercilerce kendiliğinden soruşturulan suçlardır. Bu tür suçtan haberdar olan yöneticinin, suçu adli mercilere intikal ettirmesi yasal bir zorunluluktur.
Sarı alan: Kişinin geçirdiği bir kaza, travma vb. sonucunda vücudunda kalıcı hasar oluşma riski olan hastalıklara sahip olması durumunda yapılacak tıbbi müdahale için sarı alan birimi hizmet vermektedir. Sarı alana yönlendirilen hastalar, müdahaleden önce bir süre bekleyebilmektedir.
Pembe kod; hastanede bebek ya da çocuk kaçırma riski ve/veya eyleminin söz konusu olduğu durumlarda zamanında müdahale edilmesi amacıyla oluşturulan acil uyarı kodudur. Tüm tedbirlere rağmen bebek/çocuk kaçırıldı ise pembe kod başlatılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri