Ameliyathaneye ameliyathane forması ile girilir. 5.1.2. Bone, maske ve ameliyathane terliği giyme zorunludur. 5.1.3. Ameliyathane forma ve terlikleri yalnızca ameliyathanede kullanılır. Ameliyathane formaları her gün yıkanır. 5.1.4. Personel ameliyata girerken bilezik, künye, kolye gibi takılarını çıkartır.
Ameliyat öncesinde hastaya ameliyat önlüğü giydirilir. Bu önlüğün altında iç çamaşır dahil hiçbir kıyafet olmamalıdır.
9. Hastaneye yatış için gelirken, size ait özel eşyalarınızı getirmeniz yararlı olacaktır. Bardak, kaşık, çatal, diş fırçası ve diş macunu, yedek iç çamaşır, terlik, gecelik, pijama tarak, ıslak mendil, kâğıt havlu, içme suyu… vs. Kıyafet olarak rahat giyilip çıkarılan önden düğmeli kıyafetler tercih edilmelidir.
AMELİYATTAN 1 GÜN ÖNCE
Su yutmamaya özen göstererek ameliyat gününden bir gün önce gece ve ameliyat sabahı dişlerinizi fırçalayabilirsiniz. Kullandığınız ilaçların listesini hazırlayıp yanınızda getirin. Düzenli kullandığınız ilaçlar dahil olmak üzere herhangi bir ilacı almadan önce mutlaka doktorunuza danışın.
İlgili 19 soru bulundu
Modern operasyon sürecinin ön hazırlıkları adet dönemindeki bir kadının ameliyata girememe sorununu ortadan kaldırıyor. Çünkü önceleri olası fazla kanamalar bir risk oluşturacağından hekimler ameliyatı erteleyebilmekteydi ancak günümüzde böyle bir problem bulunmuyor.
Ameliyat sabahı ya da gece yatmadan önce duş almanız sizi rahatlatacaktır.
Tüyler cerrahi alana engel olmadığı sürece temizlemeyin, Tüy temizliğini ameliyattan hemen önce gerçekleştirin, Tıraş makinesi ya da tüy dökücü krem kullanın, jilet kullanmayın, Ameliyathanedeki tüm jiletleri ortadan kaldırın ve Tüy temizlik protokolü oluşturun.
Kıyafetler vücuttan ortama dökülen mikroorganizmaların miktarını azaltarak, mikroorganizmaların yayılmasını, hastanın enfeksiyon alma riskini düşürürler. Yarı yasaklı (kısıtlı) ve tam yasaklı (kısıtlı) ameliyathane alanlarına giren herkes için uygun ameliyat- hane giysilerinin giyilmesi bir zorunluluktur.
AMELİYAT GÜNÜNDEN BİR GÜN ÖNCE
Operasyon sonrası bir süre banyo yapamayacağınız için öncesinde banyo yapmak hijyen açısından faydalı olacaktır.
Ameliyat öncesi gece ılık duş alın, saç spreyi, jöle kullanmayın. Erkek hastaların sakal traşı olması gerekir. Ameliyat saatinizden 8 saat önce yeme, içmeyi kesmelisiniz. Ameliyat saatinden iki saat önce hastanede olmanız gerekir.
Ameliyathanede hava neden soğuk tutulmaktadır? Enfeksiyonların önlenmesi amacı ile ameliyat salonları soğuk tutulmaktadır. Hastaların bu durumdan etkilenmemesi için ısıtıcı battaniyelerle örtülmektedir.
Ameliyattan önce su dahil 8 saatlik açlık dönemi gerekiyor. Bunun nedeni ise midenin dolu olması durumunda anestezi sırasında mide içeriğinin akciğerlere kaçarak yaşamsal problemlere neden olabilmesi.
Yetişkin hastaları ameliyattan en az 6-8 saat öncesinden itibaren herhangi bir gıda almamaları gerekmektedir. Ameliyattan 2 saat önce bir bardağı geçmeyen su, çay, ıhlamur gibi berrak sıvılar alınabilir. Süt gazlı içecekler, çorba dan uzak durulmalıdır.
Ameliyattan 3-4 saat sonra ağızdan su ve meyve suyu benzeri sıvılara başlanır. Akşam saatlerinde hafif bir çorba yeterli olacaktır. Ertesi gün kahvaltı ile normal beslenmeye geçilir.
Normal sabun ve şampuanınızı kullanarak duş alın veya banyo yapın ancak ameliyat bölgesini tıraş etmeyin. Suyu kapatın veya azaltın. Temiz el bezini ıslatın ve KLORHEKSİDİN sabununu açın. Sabun kullanımı esnasında doğrudan yüzünüze, başınıza veya genital bölgenize sabun uygulamayın.
Doktorlar hastanın kanındaki oksijen seviyesini ölçmek için kullandıkları ölçüm aletlerini parmaklara taktıklarını, oje olması durumunda sağlıklı ölçüm yapılabilmesi için ojelerin çıkarılmasının önemli olduğuna değiniyor.
Ameliyat sahasının traşı istenmişse işlem hasta katında ve mümkün olduğunca ameliyat saatine yakın bir zamanda yapılmalıdır.
Ameliyattan bir gece önce banyonuzu yapıp, iyi bir uyku uyumaya dikkat ediniz. Ameliyat sabahı size bildirilen saatte hastanede olmaya özen gösteriniz. Hastaneye gelirken rahat kıyafetler giyiniz, makyaj yapmayınız, oje ve takı kullanmayınız. Değerli eşyalarınızı evinizde bırakınız.
Önlük giyilir: Önlüğün, açık olan kısmı öne gelecek şekilde giyilir. Önlüğün üzerindeki kollar ve bacaklar doğru yerleştirilir. Önlük, rahatça hareket edilmesini sağlayacak kadar geniş olmalıdır. Bel bağcıkları bağlanır: Önlüğün bel kısmında bulunan bağcıklar arkada düğümlenerek bağlanır.
Bu aynı zamanda operasyon sonrası enfeksiyon risk oranını da azaltacaktır. Operasyon sırasında ve sonrasında cilt rengini tam analiz edebilmek için makyaj yapılmamalı ve oje sürülmemelidir.
Narkoz en çok idrar yoluyla atılır. Bunun için bol sıvı tüketilmelidir. Kas hareketi ve enerji üretimi için yemek yemek önemlidir. Hafif ve sağlıklı gıdalar tüketmeye özen gösterilmelidir.
Dr. Belhhan Akpınar, en zor ameliyatın en az yapılan ameliyat olduğunu söylüyor. Bunun yanında göğüs ve batın bölgesini içine alan büyük damar genişlemesi yani 'torakoabdominal anevrizmalar' cerrah açısından zorluk riski yüksek ameliyatlar arasında bulunuyor.
Anestezi ise hastanın ameliyat sırasında hiçbir ağrı hissetmemesi, mümkün olduğunca hareketsiz kalması ve bütün bunlar olurken de yaşamsal fonksiyonlarının korunması işlemleri şeklinde tanımlanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri