Nihai dikiş alınma tarihi, dikişin yapıldığı bölgeden bölgeye değişir. Çoğu zaman cerrahi dikişler 5-7 gün içinde yüzden, 10 gün içinde kafa derisinden, 7 gün içinde boyundan, 10-14 gün içinde gövde ve kollardan ve 14-21 gün içinde bacaklardan alınır.
Dikiş alma işlemleri bölgeye göre değişiklik gösterebiliyor. Cerrahi dikişiler genellikle 5 ile 7 gün arasında alınabiliyor.
2-Uygun yara bakımı ve pansuman: -Yaranın yeri, durumu, genişliği gibi faktörler göz önüne alınarak, dikiş sonrası 48-72 saat ıslatılmamalı ve yıkanmamalıdır. Cildin en üst tabakasının iyileşmesi bu sürede tamamlanır. -Bazı kirli ve akıntılı yaralarda bol suyla, basınçlı suyla ya da sabunlu suyla yıkamak gerekebilir.
Dikişlerin alınması hekiminiz veya ona danışarak yönlendirileceğiniz diğer bir sağlık çalışanı tarafından alınabilir. Belirtilen zamanda dikişlerin alınması iyileşme açısından önemlidir.
alınırken herhangi bir acı ya da ağrı duyulmaz.
İlgili 28 soru bulundu
Çoğu zaman cerrahi dikişler 5-7 gün içinde yüzden, 10 gün içinde kafa derisinden, 7 gün içinde boyundan, 10-14 gün içinde gövde ve kollardan ve 14-21 gün içinde bacaklardan alınır. Cerrahi dikişler beklenenden daha yüksek bir gerilim altındaysa, dikiş alınma zamanı ertelenmelidir.
Dikiş alınmazsa ne olur? Bazı durumlarda (özellikle emilmeyen dikişlerde) dikişlerin uzun süre kalması sorunlara yol açabilir. Bu sorunlar arasında ciltte renk değişimi, iltihap ve fistül oluşumu yer alır. Çok uzun süre bekleyen dikişler yaranın içine gömülebilir veya cildin altında kalabilir.
Gerekli pansuman malzemeleri kullanılarak tecrübeli sağlık personeli tarafından her gün veya 2 günde bir pansuman yapılmalıdır. Dikiş Pansumanı: Dikişlerin kalma süresi bölgesine göre değişmekle beraber ortalama 10 gündür. Dikiş atıldıktan alınana kadar her iki günde bir pansuman yapılmalıdır.
Dikiş Alma Komplikasyonları: Dikişler alındıktan sonra kızarıklık, ateş, ağrı, şişlik varsa ve yara alanından irin çıkıyorsa, uzman bir doktorun görülmesi gerekir. Yara yeniden açma: Sütürler çok erken çıkarılırsa veya yara bölgesine baskı uygulanırsa, yara yeniden açılabilir.
Aksi söylenmediği sürece, yara mümkün olduğunca temiz ve kuru tutulmalıdır. Yara bölgesi yıkanmamalı, su ile temasından kaçınılmalıdır. İlk 24 saat boyunca yaranın üzerindeki bandaj çıkarılmamalıdır. Bu süreden sonra yaralı bölge ıslanmayacak şekilde duş alınabilir.
Dikişler yüz bölgesine atıldığında 5 gün ile 7 gün arasında bir kaynama süresine sahiptir. Kafa derisine atılmış olanlar 10 gün içerisinde kaynarken bacak bölgesine atılan dikişlerin kaynama ve iyileşme süresi 20 güne kadar çıkmaktadır.
Yaranın içine rifampisin (RİFOCİN® AMP) sürülebilir. Yaranın dış yüzeyi BATİCON®'la silinmelidir. Batikon kesinlikle yaranın içine sürülmemelidir.
Ameliyat sonrasında ilk 4 gün ameliyat yerinde ısı, kızarıklık, renk değişiklikleri, ağrı ve ödem görülmesi normaldir. Bu değişiklikler yara iyileşmesinin inflamasyon (yangı) fazına denk gelir. Kesi üzerinde yeni epidermis denilen cilt üst tabakasının oluşumu operasyon sonrası 72'nci saatte tamamlanır.
Sezaryen ile doğum sonrası dikiş üzerine konulan bandaj su geçirmez olup evinize gittiğiniz zaman 1,5 ay ayakta duş şeklinde banyo yapabilirsiniz. Sezaryen ile doğum sonrası dikiş üzerine konulan bandaj 2 gün sonra çıkarılır, çıkarıldıktan sonra tekrar kapatılması veya pansuman yapılması gerekmez. kendiliğinden erir.
Hastaların yaklaşık %8'inde az veya çok hastalık yapma potansiyeline sahiptir. Bu enfeksiyonlar, hastanın hastaneye yattıktan 48-72 saat sonra veya hasta taburcu olduktan sonra 10 gün içerisinde ortaya çıkan mikroplu hastalıklardır. Bu enfeksiyonlar bakterilere, mantarlara, parazitlere ve virüslere bağlı gelişebilir.
Nemli ya da kuru ortamda iyileşme:
İyileşmenin hızlandırılabilmesi için yaranın kuru olması gerektiğini düşünenler yanılmaktadır. Yaranın tam da olması gerektiği gibi nemli olması iyi bir iyileşme süreci sağlayacaktır1. İdeal nemli ortamda iyileşme daha hızlı gerçekleşir ve yara izi oluşma riski azalır.
Cildimizin altında hassas sinirler vardır ve cildimizde bir tahriş olduğunda tepki verirler. Yara iyileşme sürecinde bu sinirler, omuriliğe cildin uyarıldığını bildirir. Beyin bu sinyalleri kaşıntı olarak algılar. Bu sinirler ayrıca vücudun bir yaralanmaya tepki olarak saldığı histamin gibi kimyasallara da duyarlıdır.
Yaraya su kaçabilir ve mikrop kapma riski ortaya çıkabilir. Eğer beklenen süre çok uzun değilse mümkünse dikiş alındıktan sonra da alınması daha uygun olacaktır.
bazen dikişi alan doktorun o jilet benzeri zımbırtı ile etinizi kesip, ''pardon'' dediği eylemdir. yani özetle, dikiş aldırmak can acıtmaz ama şaşkın doktor acıtır.
Akut ya da kronik yara olması fark etmeksizin, her türlü yaranın herhangi bir iltihaplanma olmaması için düzenli aralarla pansuman işlemi uygulanması gerekir.
Dikişli Yaraların Pansumanı
Yara, batikonla silindikten sonra yüzeyine yaradan biraz büyük ve yarayı tamamen kapatacak steril gazlı bez konup yapışkan bantla kapatılır. Bu işlem için ortasında değişik büyüklükte gazlı bez bulunan hazır paketlenmiş steril yapışkanlı bantlar vardır ve bunların kullanılması daha kolaydır.
Ameliyattan sonra ilk 48 saat boyunca az bir kanama (sızıntı şeklinde) olacaktır. Bu durum normaldir. Sıcak ortam, sıcak banyo yapmak ve aşırı efor sarf etmek kanamayı artırabilir. Kanama fazla olursa ikinci kez steril gaz tampon ile bölgeye 30 dakika baskı uygulayın.
Gerekli durumlarda (derin kesi) bölge lokalize edilerek (uyuşturularak) yaraya dikiş atılır veya kesi derin değil ise temizlendikten sonra bölge kapatılır. 2 günde bir pansuman yapılır. Yara bölgesinin su ile temasından kaçınılmalıdır.
60-70 günde hidrolize olur.
Kısacası plastik cerahi sonrası dikiş izi kalmaz ancak bunu arkasında birçok etmen rol oynar. Plastik cerrahi dikiş izlerinin kalıp kalmayacağı, birçok faktöre bağlıdır. Bu faktörler arasında kişinin cilt tipi, yaş, ameliyatın yapıldığı bölge ve operasyonun büyüklüğü sayılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri