Ara sıra batma yaşanması normal bir durumdur. Şaşılık ameliyatı sonrası 3. ay: Kanlanma tamamen geçer. Gözde tamamen iyileşme görülür. Bazı kişilerde iyileşme daha uzun sürebilir.
Genellikle kendiliğinden 1-2 haftaya kadar geçen göz kanlanması bazı durumlarda uzun süreli olabilir. Fakat göz kanlanmasının altında farklı nedenler de yatabilir. Bu gibi durumlarda uzman bir doktorun teşhisi koyması gerekir. Göz kanlanmasına neden olan hastalığın tedavi edilmesi kanlanmayı da ortadan kaldırır.
Normalde görünür halde olmayan bu kılcal damarlar, kanın yoğunlaşması ile birlikte görünür hale gelir ve gözde kanlı bir görünüm ortaya çıkarır. Göz kanlanması çoğu zaman herhangi bir ağrıya veya görme değişikliğine yol açmaz ve kendiliğinden iyileşir. Bazı durumlarda ise kaşıntıya veya yanmaya sebebiyet verebilir.
Bahsedilen süre ise 7 ila 14 gün aralığındadır. İki hafta sonunda göz çevreniz daha genç ve güzel görünmeye başlayacaktır. Ameliyat sonrasında göz ve çevresinde oluşan kızarıklıklardan kurtulmak ise daha uzun sürer. Ancak doğru ve dikkatli bakım, doktor tavsiyelerine uymak bu süreyi biraz daha azaltabilir.
Bu enjeksiyon sırasında kılcal damarlar kanamaya neden olabilmektedir. Göz yüzeyindeki, gözün beyaz bölümündeki kanlanma genellikle iyi huyludur ve geçicidir. Bunu ameliyat sonrasında hastalarımıza mutlaka iletiyoruz.
İlgili 26 soru bulundu
Ayrıca göz kanlanması sık görülen bir durum olsa da kanlanmaya eşlik eden, ağrı, kuruluk hissi, kaşıntı ve görme bozukluğu gibi belirtilerin eşlik etmesi önemli bir sağlık probleminin işaretçisi olabilir. Bu yüzden kesinlikle ihmal edilmemesi gereken bir rahatsızlıktır.
Göz kanlanması, bir hastalığın belirtisi olabildiği gibi dış etkenlere bağlı olarak da gelişebilir. Bu rahatsızlık, iki gözü de etkileyebilir veya sadece tek bir gözde de kanlanma görülebilir. Göz kanlanması tedavi edilmediği durumlarda çeşitli göz hasarlarına yol açar.
Bu dikişler göz kapağı kıvrımı içerisinde gizli kaldıklarından dolayı erken dönemde bile çok dikkat çekmezler. Bazen emilen bazen de alınan dikişler kullanıyoruz. Emilen dikişler 8-10 gün içerisinde kendiliğinden çözülürken, alınan dikişlerin bu günler arasında alınması gerekiyor.
Hastaların yaklaşık %8'inde az veya çok hastalık yapma potansiyeline sahiptir. Bu enfeksiyonlar, hastanın hastaneye yattıktan 48-72 saat sonra veya hasta taburcu olduktan sonra 10 gün içerisinde ortaya çıkan mikroplu hastalıklardır. Bu enfeksiyonlar bakterilere, mantarlara, parazitlere ve virüslere bağlı gelişebilir.
Kızarıklığın altında yatan neden mikrobik ise antibiyotikli damlalar, kuru göz ise suni gözyaşı preparatları, alerji ise antialerjik damlalar verilir. Göz içi iltihaplanmasında o bölgeye uygulanan topikal ve/veya sistemik kortizon tedavisi yapılır. Bu sorunlar tedavi edildiğinde gözdeki kızarıklık da ortadan kaybolur.
Göz kuruluğu, allerjik reaksiyonlar, mikrobik durumlar, yabancı cisimler, travma, ani çıkışlı göz tansiyonu, üveit olarak bilinen göz içi iltihabı, kirpik dibi iltihabı, güneşe ve ultraviyole ışıklara maruziyet, sistemik hastalıklar göz kanlanmasının nedenlerinden birkaçıdır.
Göz kanlanması, gözün beyaz kısmı (konjonktiva) ile şeffaf tabakanın arasında bulunan kılcal damarların genişlemesi ve belirgin olarak kan toplaması ile oluşur. Göz kanlanmasının nedenleri arasında yaşam tarzı, göz makyajı, çevresel faktörler ve genetik sağlık problemleri de yer alır.
- Kağıt havlunun üzerine buz küplerinin sarmak suretiyle uygulamak göz kanlanmasını giderebilir. - Salata ya da patates ve elma gibi besin kaynakları ilgili bölgeye sürülebilir. - Pamuk ile beraber yine soğuk süt uygulaması göz kanlanmasında oldukça etkilidir.
Neredeyse herkesin hayatının bir döneminde karşılaştığı göz kanlanmaları çoğu zaman kendiliğinden geçer. Dr. Feridun Kunak, göz kanlanmasına, kaşıntısına engel olan yöntemi izleyiciyle paylaştı. Kunak, çay demini göz pınarına damlatıp o şekilde göz banyosu yapılması gerektiğini, göze faydalı olacağını söyledi.
Gözlerdeki damar çatlamaları, büyük göz içi kanamalarına ve gözün kaybına sebep olabilir. Denizli Devlet Hastanesi (DDH) Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Pınar Kutucu, gözlerdeki damar çatlamalarının büyük göz içi kanamalarına ve gözün kaybına sebep olabildiğini söyledi.
Göze kan oturması ve gözde kan toplanması olarak tabir edilen, gözün beyaz kısmının kanama nedeniyle kırmızı renge boyanmasıdır. Göz kanlanması, gözde kanlanma, göz kanaması, göz kızarmasının tıbbi ismi “Subkonjonktival Kanama – Subconjunctival hemorrhage”dir.
Ameliyat bölgesinde giderek artan ağrı, kızarıklık, hassasiyet ve akıntı gibi sorunlar da enfeksiyon belirtisi olabilir ve mutlaka doktorunuzun bilgilendirilmesi gereken durumlardandır.
Yara çevresinde inflamasyonun (yangı) belirtileri olur. Bunlar; kızarıklık, deri renginde pembe-kırmızı renk değişiklikleri, yara çevresinde ödem, ağrı ve artmış deri ısısıdır. Bunların olmaması yara iyileşmesi açısından olumsuz göstergelerdir.
Bütün protez ameliyatlarında cerrahi öncesi başlayan ve 24 saat devam eden damardan antibiyotik koruması uyguluyoruz. Ayrıca kullandığımız kemik çimentosuna antibiyotik ekleyerek erken cerrahi sonrası dönemde bölgesel antibiyotik salınımı ile enfeksiyon oranını azaltıyoruz.
Dikişler yüz bölgesine atıldığında 5 gün ile 7 gün arasında bir kaynama süresine sahiptir. Kafa derisine atılmış olanlar 10 gün içerisinde kaynarken bacak bölgesine atılan dikişlerin kaynama ve iyileşme süresi 20 güne kadar çıkmaktadır.
Ameliyat sonrası 5 gün banyo yapılmaması ve göze su değdirilmemesi önemli. Yine bir hafta boyunca kirli, pis işlerden ve buhardan uzak durulmalı. Bir hafta sonra her türlü işe dönüş sağlanabiliyor ve kişi normal hayatına dönebiliyor.
Ameliyatlı gözün bulunduğu tarafa yatmamaya özen gösteriniz. Ameliyattan sonraki ilk 15 gün gözünüzü temiz tutunuz, ovuşturmayınız ve kaşımayınız. Gözünüzü silerken bastırmayınız, alt göz kapağınıza dokunmadan tek kullanımlık yumuşak kağıt mendil ile siliniz.
Kan oturmasının tedavisi
Soğutma: Kan oturan bölgeyi soğuk su veya buzlu bir havlu altında tutun. Kan toplanan bölgenin soğutulması iyileşmeyi hızlandırmaz, ancak ağrıyı biraz hafifletir. Basınç: Kan kabarcığına basınç uygulamak şişliği azaltır.
Göz Kanlanması İçin Hangi Bölüme Gidilmeli? Gözde kanlanma şikâyeti olan bireylerin, göz hastalıkları bölümüne başvurması gerekir. Böylece göz doktorları, gözün yapısını ve hastanın şikâyetlerini değerlendirebilir, kişiye özel tedavi uygulamaları planlayabilirler.
Göze kan oturması gözün beyaz kısmında yer alan ince damarlardan herhangi birinin yırtılması ve içinde taşıdığı kanı gözün beyaz kısmına yayılması ile meydana gelir. Gözün beyaz kısmının üstünü kaplayan bir zar şeklinde olan konjonktiva kanı çok hızlı ememez, bu nedenle kan hapsolur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri