Dikişli Yaraların Pansumanı
Yara, batikonla silindikten sonra yüzeyine yaradan biraz büyük ve yarayı tamamen kapatacak steril gazlı bez konup yapışkan bantla kapatılır. Bu işlem için ortasında değişik büyüklükte gazlı bez bulunan hazır paketlenmiş steril yapışkanlı bantlar vardır ve bunların kullanılması daha kolaydır.
Gerekli pansuman malzemeleri kullanılarak tecrübeli sağlık personeli tarafından her gün veya 2 günde bir pansuman yapılmalıdır. Dikiş Pansumanı: Dikişlerin kalma süresi bölgesine göre değişmekle beraber ortalama 10 gündür. Dikiş atıldıktan alınana kadar her iki günde bir pansuman yapılmalıdır.
Dikişli yaralar için uygulanan pansuman işlemi açık yaralardan daha kolay olmaktadır. Dikişlerin yarayı kapalı tutması, yaranın enfeksiyon kapma riskini azaltır. Dikişli ameliyat yaralarının pansuman işleminde, eski pansuman çıkarıldıktan sonra dikişler ve çevresi temizlenir ve ardından yeni pansuman uygulanır.
Batikon kesinlikle yaranın içine sürülmemelidir. Yoksa doku harabiyeti yapabilir.
İlgili 42 soru bulundu
Tentürdiyotun cilt üzerindeki istenmeyen etkileri daha sık ve daha ciddi olarak görüldüğü için kullanımda ilk olarak Batikon seçiliyor. Tentürdiyota oranla cilt tarafından daha kolay emiliyor ve ciltte daha uzun süre etki gösteriyor.
Yarayı temizlemek için kullanılan alkol ve tentürdiyot gibi maddeler sadece mikroplara değil, yaranın iyileşmesi için gerekli hücrelere de zarar vermektedir. Ayrıca sürülen alkol içerikli maddeler, yara bölgesini tahriş ederek alerjik rahatsızlıklara neden olabilmektedir.
Doğru Pansuman Nasıl Yapılır? Doğru yara pansumanı, öncelikle yaranın akan suya tutularak yara üzerindeki yabancı cisimlerin ve partiküllerin temizlenmesi ile başlamalıdır. Akabinde açılan deri kısmının etrafındaki sağlıklı deriye iyot içeren sıvı sürülmelidir.
Yaranın içine rifampisin (RİFOCİN® AMP) sürülebilir. Yaranın dış yüzeyi BATİCON®'la silinmelidir. Batikon kesinlikle yaranın içine sürülmemelidir. Yoksa doku harabiyeti yapabilir.
Yara bölgesi yıkanmamalı, su ile temasından kaçınılmalıdır. İlk 24 saat boyunca yaranın üzerindeki bandaj çıkarılmamalıdır. Bu süreden sonra yaralı bölge ıslanmayacak şekilde duş alınabilir. İlk günden sonra, bandaj çıkartılmalı, yara bölgesi sabun ve su ile hafifçe temizlenmelidir.
-İçinde iyot içeren Batikon benzeri pansuman malzemeleri yara iyileşmesini geciktirir, kullanılmamalıdır. -Kesi yerleri temiz ve kuru tutulmalıdır. Krem ve pomadlar bol miktarda ve vücudun ememeyeceği şekilde kullanıldığı takdirde, yara üzerinde çamur benzeri bir tabaka oluşturabilir.
Yara çevresinde inflamasyonun (yangı) belirtileri olur. Bunlar; kızarıklık, deri renginde pembe-kırmızı renk değişiklikleri, yara çevresinde ödem, ağrı ve artmış deri ısısıdır. Bunların olmaması yara iyileşmesi açısından olumsuz göstergelerdir.
Nihai dikiş alınma tarihi, dikişin yapıldığı bölgeden bölgeye değişir. Çoğu zaman cerrahi dikişler 5-7 gün içinde yüzden, 10 gün içinde kafa derisinden, 7 gün içinde boyundan, 10-14 gün içinde gövde ve kollardan ve 14-21 gün içinde bacaklardan alınır.
acil hallerde icab eden pansumanları re'sen tatbik eder. ” ifadesiyle, 1983 tarih ve 499 sayılı Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliği'nin 132. Maddesi'nde “ ... kendisine bırakılan pansuman ve tedavileri bizzat yaparlar. ” ifadesiyle tanımlanmıştır.
Küçük Yüzeyel Yaralar: Küçük ve yüzeyel cerrahi yaralar genellikle birkaç hafta içerisinde iyileşir. Derin Yaralar: Büyük ve derin ameliyat yaraları, komplikasyon oluşmazsa birkaç hafta ila birkaç ay arasında iyileşebilir.
Belki doktorunuz tarafından her gün pansuman yapılması önerilmiş olabilir. Banyo konusunda genel olarak doktorlar dikiş alındıktan sonra banyo yapmayı önermektedir. Dikişlerin aldırma konusunda da genellikle 10-15 gün arasında alınması önerilmektedir.
Nemli ya da kuru ortamda iyileşme:
İyileşmenin hızlandırılabilmesi için yaranın kuru olması gerektiğini düşünenler yanılmaktadır. Yaranın tam da olması gerektiği gibi nemli olması iyi bir iyileşme süreci sağlayacaktır1. İdeal nemli ortamda iyileşme daha hızlı gerçekleşir ve yara izi oluşma riski azalır.
Yarayı temiz ve kuru tutun. Yapılan bandajı, ıslanmadığı sürece 48 saat çıkartmayın. Eğer yara kanaması olursa bandajın üzerine birkaç dakika süre ile sıkıca bastırınız. 15 dakika içerisinde kanama durmazsa, hekiminize danışın.
Normal şartlarda kesi alanı ilk 3-4 gün su görmemelidir. Buna karşın deri dikildikten sonra saatler içinde kesi alanı kendisini izole eder. Fakat gene de biz her ihtimale karşın pansumanı 3-4 gün tutarız. Hasta bu durumda ameliyat alanı dışındaki bölgelerini yıkayabilir veya su geçirmez pansuman ile yıkanabilir.
Mantar kaynaklı ve bakteri kaynaklı deri enfeksiyonlarının tedavisinde, dokunun kanlanmasının bozulduğu bası ve kan akımının durduğu staz yaralarındaki bölgelerde kanın göllenmesi nedeniyle oluşan yaralardaki enfeksiyonların tedavisinde kullanılır.
Fibrotik; Kirli sarı renkte, yara tabanına yapışık tabakadır.Yarada bulunan fibrin ve proteinlerin birikimi ile oluşur. Kuru yaralarda sertleşir, ayrılması güçleşir, ıslak yaralarda yumuşar ve cıvıklaşır. Yara iyileşmesini durdurur, infeksiyon yükünü arttırır.
Yara yüzeyini kurulayın ve steril gazlı bezler veya pansuman pedleriyle üzerini kapatın. Pansumanın sıkı olmadığından ve yara üzerinde baskı oluşturmadığından emin olun. Pansumanın düzenli aralıklarla değiştirilmesi ve yara izleme süreci önemlidir.
12-Dikiş atıldıktan sonra yaraya saf vazelin veya antibiyotikli pomad sürülerek gazlı bezle kapatılır ve bantlanır. Sekonder iyileşmeye bırakılacaksa, hemostaz sağlandıktan sonra antibiyotikli pomad sürülerek gazlı bezle kapatılır ve bantlanır.
Dikiş Alma Komplikasyonları: Dikişler alındıktan sonra kızarıklık, ateş, ağrı, şişlik varsa ve yara alanından irin çıkıyorsa, uzman bir doktorun görülmesi gerekir. Yara yeniden açma: Sütürler çok erken çıkarılırsa veya yara bölgesine baskı uygulanırsa, yara yeniden açılabilir.
Batikon nasıl sürülür diye merak ediyorsanız bu konu, ürünün kullanım alanına göre değişkenlik göstermektedir. Ancak özellikle sağlık için kullanılacaksa pamuk yardımıyla bölgeye tampon hareketlerle uygulanabilir. Ayrıca batikon kullanıldıktan sonra yüzeyi mutlaka durulayın ve kalıntı bırakmayacak şekilde kurulayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri