Türkiye'de SGK mevzuatına göre staj ve çıraklık sigortası olanların bu sigortaları başlangıç olarak kabul edilmiyor. Bu sürelerin borçlanmaları da yapılamıyor. Şurada Paylaş! Staj konusu aslında EYT'nin bir konusu değil.
Staj sigortası, staj eğitimine başlayacak olan öğrencilerin, stajlarını gerçekleştirirken çalıştıkları işyerlerinde yaşayabilecekleri iş kazalarını ve meslek hastalıklarını kapsar. Bu yüzden de staj sigortasında kişilere prim ödemesi yapılmaz. Yani, staj sigortası emeklilikte geçerli değildir.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, staj süresinin EYT kapsamında sayılıp sayılmayacağına dair, "Staj bir mağduriyet konusu değil. Staj bir eğitim. İş akdi stajla başlamıyor. Dolayısıyla EYT onu kapsamıyor.." ifadelerini kullandı.
1999 yılında yapılan emeklilik reformu ile ilk sigortalı olunan tarihin erken emeklilikte öne çıkması staj sigortası başlangıcını daha da önemli hale getirmiş bulunmaktadır. Bu kapsamda olan kişilere borçlanma imkanı sağlanması halinde staj süreleri emeklilikte değerlendirilebilecektir.
Staj yapacak öğrencilerimiz; SGK İşe Giriş Bildirgelerini www.turkiye.gov.tr(e-devlet) adresinden staja başladıkları gün temin edebilirler. (Meslek Yüksekokulumuzdan ayrıca bir evrak gönderilmeyecektir.) İşe Giriş Bildirgesine ulaşmak için TIKLAYINIZ.
İlgili 37 soru bulundu
Staj Sigortasını Kim Öder? Staj sigortası, stajyerin bağlı bulunduğu eğitim kurumu (lise, üniversite veya meslek edindirme kursu) tarafından ödenir. Söz konusu kurumlarda okuyan öğrencileri çalıştıran işveren, sigorta primlerini ödemekle mükellef değildir. Ancak maaş ödeme yükümlülüğü işverene aittir.
Staj sigortası sorgulamaları, EYT borçlanmalarında olduğu gibi E-devlet sistemi üzerinden de yapılabilir. Bunun için söz konusu sistemde yer alan “4A Sigorta Dökümü” uygulamasını kullanmak gerekir.
E-devlet şifreniz ile https://www.turkiye.gov.tr/ portalından aşağıdaki açıklamaları takip ederek SGK belgenizin dökümünü alabilirsiniz. Sigorta girişi normal sigorta mı yoksa staj sigorta mı olduğunu anlamak için SGK hizmet dökümüne bakmak yeteri olacaktır.
Değerli öğrencilerimiz staj ve işyeri eğitimi öncesi staj yapacağınız işyerlerinin bazıları sigorta giriş belgenizi talep etmekte. E-devlet şifreniz ile https://www.turkiye.gov.tr/ portalından aşağıdaki açıklamaları takip ederek sgk belgenizin dökümünü alabilirsiniz.
5510 Sayılı Sosyal Sigortalar Kanunun 41.maddesinde Sigortalıların borçlanabileceği süreler belirlenmiş olup, maddenin (e) fıkrasında “Sigortalı olmaksızın Avukatlık Stajını yapanların normal staj süreleri” nin borçlanılabileceği hüküm altına alınmıştır.
“ 18 yaş öncesinde sigorta girişi emeklilik şartlarının belirlenmesinde dikkate alınır. Örneğin; Ocak 1982 doğumlu bir kişi, Ocak 1999 tarihinde SSK'lı çalışmaya başladı. Bu kişi henüz 18 yaşını doldurmamakla beraber Eylül 1999 öncesi yapılan sigorta girişi nedeniyle EYT'ten yararlanabilecek.
Sonuç olarak onlar için erken emeklilik seçeneği olmasa bile alacakları ikramiye hizmet yılı arttığı için aynı oranda artacak. Buna göre; 1) Bu düzenleme meslek lisesi veya meslek yüksekokulunda staj yaptığı tarihler değil okula kayıt yaptığı tarih sigorta başlangıcı olarak alınmaktadır.
Çıraklık ve stajyerlik bir sigorta girişi değil. Onlar sağlık sigortasını korumak üzere geliştirilmiş bir sistem." yanıtını verdi. Yani staj sigortası EYT'de başlangıç tarihi olarak sayılmayacak.
STAJ SÜRESİ EYT'YE DAHİL Mİ? Birçok kişi EYT düzenlemesinde stajda geçen sürelerin emeklilikte sayılıp sayılmayacağını bekliyordu. Ancak düzenleme staj mağdurlarını kapsamıyor. Yani, EYT düzenlemesi staj ve çıraklık sigortasını kapsamıyor.
Ferit Bey, çıraklık okulları ve staj dönemlerindeki SSK'lı çalışmalar emeklilik hesabında başlangıç sayılmıyor.
Sigortalı olmaksızın avukatlık stajını yapanların normal stajda geçen sürelerinin tamamı veya bir kısmı kendilerinin veya hak sahiplerinin Sosyal Güvenlik Kurumuna yazılı talepte bulunmaları ile borçlandırılmasıdır. En fazla stajyer avukatlık süresi kadar yapılabilir.
Not: Staj yapacak öğrenciler SGK İşe Giriş Bildirgelerini www.turkiye.gov.tr (e-devlet) adresinden, "4A işe Giriş-Çıkış Bildirgesi" kısmından belgelerini alabilirler.
Önce SSK'lı sonra devlet memuru olanlar için 4/a tescil başlangıç tarihi ilk kez SSK'lı olunan tarihi ifade etmektedir. 01.01.2001 ise muhtemelen devlet memuru olarak hizmete başladığınız tarih. Devlet memuru olarak emekli olacaksanız SSK'lı girişiniz sigorta girişi olarak değerlendirilmez.
Stajyerlerin sigortalı işe giriş bildirgesinde "07-Çırak" veya "19-Stajyer" kodları kullanılmaktadır.
Eğer bu süreler içerisinde sigortalı olmaksızın staj yapmışlarsa, bu süreleri borçlanmaları mümkün. Bu süreler için belirleyecekleri prime esas kazanç seviyesi üzerinden yüzde 32 oranında prim ödeyerek borçlanmalarını gerçekleştirebiliyorlar.
Çıraklık ve mesleki eğitim alan öğrenciler, eğitimlerinin bir parçası olarak staj yapıyor. Öte yandan, tamamen kamu otoritesinin gözetim ve denetiminde gerçekleşen bu staj eğitiminde, sigortalı olma zorunluluğu var. Ancak bu sigortalılık süreleri, emeklilik bakımından sigortalılık kapsamına alınmıyor.
SGK ve İŞKUR Meslek Kodları 2022
Yukarıdaki liste 9901.01 ön lisans, 9901.02 stajyer öğrenciye kadar meslek gruplarını gösterir.
Zira çıraklık veya stajyerlikten kaynaklanan kısa vadeli sigorta kollarına tabi olma hali isteğe bağlı sigortalılık için engel teşkil etmez.
Uzun süredir gündemde yer alan ancak son dönemde deprem nedeniyle geciken EYT, meclis gündemine geliyor. Milyonlarca kişinin emekli olmasını sağlayacak emeklilikte yaşa takılanlar düzenlemesi sayesinde staj ve çıraklık sigorta girişi ile işe başlayacaklar yararlanamayacak.
Bu şekilde borçlanılan süreler Kanunun 4/I-a kapsamında prim ödeme gün sayısı olarak değerlendirilir. Ancak, sigortalılık başlangıç tarihinden önceki borçlanılan süreler sigortalılık başlangıç tarihini geriye götürmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri