Arapça bir ifade olarak bilinmekte olan Amenna ve Saddakna ifadesi özellikle dini yazılarda ve dini konuşmalarda sıklıkla görülebilmektedir. Amenna ve Saddakna ifadesinin "inandık ve tasdik ettik" manasına geldiğini söylemek de mümkün olmaktadır.
“Âmennâ ve Saddaknâ” demeliyiz.” Değerli Kardeşimiz; Metinde geçen ayet-i kerime Bakara Suresinin 25. ayetidir.
amenna ve saddakna / âmennâ ve saddaknâ
"İnandık ve tasdik ettik".
Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK)/Kamu Spotu.
Amenna ve saddakna ifadesinin Türkçe manası; doğruluğuna iman edip tasdik ediyoruz yani "inandık ve tasdik ettik" anlamına gelir. Hadis ve dini eserlerde daha çok rastladığımız amenna ve saddakna ifadesi onayladık ve tasdik ettik anlamına gelmektedir.
İlgili 42 soru bulundu
Çünkü Amenna ve Saddakna kelime anlamı inancı vurgulamaktadır. Türk Dil Kurumundan hareketle Amenna sözcük anlamı öyledir, doğru, diyecek yok, inandık şeklindedir. Amenna ve Saddakna anlamı ise "İnandık ve tasdik ettik" ya da "İnandık ve iman ettik" şeklindedir.
Saddakna kelimesi ''doğruladık'', Amenna ise " inanır ve güvenir" manalarına gelmektedir. Amenna ve saddakna ifadesi ise ''inandık ve tasdik ettik'' anlamına gelmektedir. Amenna ve saddakna kelimelerinin Arapça olduğu bilinmektedir.
Yani, “Âmentü”, iman ettim; “Billâhi”, mutlak ve gerçek anlamda ALLÂH'ın varlığına; benim kendi varlığımın da, O'nun varlığı, vücudu ile kaîm olduğuna; tüm varlığımın, tüm boyutlarıyla, sadece O'nun Esmâ'sıyla mevcut olduğuna; O'nun varlığı dışında hiçbir varlık ve özelliğimin olmadığına iman ediyorum demektir bu.
Vallahi billahi kelimesi Allah şahidim olsun ya da Allah hakkı için anlamlarına gelen bir kelimedir. Bu kelime bir yemin sözüdür. Dilimizde çoğunlukla kullanılan bir kelimedir. Genelde bir konuda insanları inandırmak için kullanılır.
Bir harfin iki kez okunması gereken durumlarda o harfin üstüne yazılmaktadır. İki aynı harfin birisinin cezimli birisinin de harekeli bir şekilde okunması gerektiğini ifade eden işaret şedde olarak bilinmektedir. Şedde Nedir, Nasıl Okunur? Şedde üzerinde bulunduğu harfin iki kere okunmasını sağlamaktadır.
Namaz kılınırken okunan bazı sure ve dualar bulunur. Rabbena Duası bunlardan birisidir. Rabbena Atina ve Rabbenağfirli dualarını namaz sonunda okumak ise sünnettir. Okunuşu ve ezberlemesi oldukça kolay olan Rabbena Duası namazlarda son oturuşta okunur.
Rabbenâ âtina fid'dünyâ haseneten ve fil'âhireti haseneten ve kınâ azâbennâr. Birahmetike yâ Erhamerrahimîn Rabbenâğfirlî ve li-vâlideyye ve lil-Mü'minîne yevme yekumü'l hisâb. Allah'ım! Bize dünyada iyilik ve güzellik, ahirette de iyilik, güzellik ver.
Rabbena duaları, namazda okunan dualardır. Namazın son oturuşunda (ka'de-i ahire), selam vermeden önce okunurlar. Rabbena dualara Kuran'da geçen ayetlerdendir. Rabbena atina duası Bakara suresinin 201, Rabbenağfirli duası da İbrahim suresinin 41. ayetidir.
Namazda 1. ve 3. oturuşlarda okunur. Bu yüzden namaz kılan kişiler ezberlemesi ve okunuşunu öğrenmesi gereken bir duadır. Ettehiyyatü Duası Kur'an-ı Kerim'de geçmediği için sure değil duadır.
Namaz kılmak, İslam'ın farz ibadetleri arasında yer alır. Ettehiyyatü duası da beş vakit namazın ilk ve son oturuşlarında okunmaktadır. Tahiyyat duası olarak da bilinen Ettehiyyatü duası okunuşu, "Et-tahıyyâtü lillâhi vessalevâtü vettayyibât" şeklinde başlar.
Müslümanlara farz olan günde beş vakit namazların vazgeçilmez duası "Ettehiyyatü duası"dır. Kılınan tüm namazların hem ilk oturuşunda hem de son oturuşlarında Ettehiyyatü okunur. Ettehiyatü ya da "Tahiyat Duası" olarak da bilinen bu dua Kuran'da geçmediği için ayet değildir.
Gerekmezse de, Kur'an-ı kerimdeki sırasına göre okumak iyi olur. Sual: Namazda, Salli Bârik'lerden sonra, Rabbenâ âtinâ'yı dua olarak okurken, Bi-rahmetike yâ erhamerrâhimîn'i eklemek gerekir mi? Gerekmez, fakat dua olarak okunduğu için eklenmesinin de mahzuru olmaz.
Vakit namazlarının son oturuşlarında okunur. Rabbena duaları okumak zorunlu değildir ve sünnettir. Müslüman alemi için mühim bir yere sahip olan Rabbena duaları; Rabbena Atina duası Ve Rabbenağfirli duası olmak üzere iki tanedir.
Kade-i Ahire Oturuşu Esnasında Okunan Dualar Nelerdir? Kade-i ahre oturuşunda bazı duaları okumak esastır. Bu dualar kutsal kitabımızda şu şekilde belirtilmiştir; Tahiyyat, Salli, Barik ve Rabbena” duaları şeklindedir.
Mana bozulmadığı takdirde namaz bozulmaz. Zammı süreyi okurken hata edilse ve o hatayı düzeltmek için baştan alınırsa veya başka sureye geçilirse sehiv secdesi gerektirmez. Ancak sure okunmasa veya yanlış yapılıp baştan alınmazsa sehiv secdesi gerekir.
Salli ve Barik duaları namazın son oturuşunda, selam vermeden önce okunan dualardır. Kur'an-ı Kerim'de ayet olarak geçmemesine rağmen namazlarda okunması makbuldür. Allahümme Salli okunuşu şu şekildedir: “Allâhumme salli alâ Muhammedin ve alâ âli Muhammed.
Salli ve barik dualarını okuması da sünnettir. Kişi bu bekleme esnasında Tahiyyatı ve diğer duaları okumasa dahi namazı geçerli olsa da Tahiyyatı okumadığından vacibi terk etmiş ve günah işlemiş olur.
Üstün: Kalın harflerde ''a'' sesini (ta,ğa,sa..) verirken; ince sesli harflerde ''e'' (se,be ,te,ce..) sesini verir. Esre: Kalın harflerde ''ı'' sesini (sı,tı...) ince harflerde ''i'' sesini (si,ti,ci...)
Fethateyn (İki Üstün) (ــًـ):
“İki Üstün” alan harfin soluna, genellikle “Elif” harfi de yazılır. Geçişte okunmayan bu Elif, durulduğunda uzatma harfi görevi yapar. İki üstündeki Nûn sesi kalkar ve harf, üstün yönünde iki hareke miktarı uzatılarak okunur.
Kesrateyn ( İki Esre)(ــٍـ): Harfin altına konan, sol taraftan aşağı doğru eğik, üst üste, küçük çift çizgidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri