2012 yılında alınan kararla 1. öğretim harç ücreti kaldırılmış olsa da her sene üniversiteye yeni başlayacak olan öğrencilerin en çok merak ettiği konular arasında yer alır. “1. öğretim harç öder mi?” sorusuna “Hayır” yanıtı verilse de istisnalar vardır.
Üniversiteye kayıt olurken para verilir mi? Öğrencilerden, yeni kayıt ve kayıt yenileme sırasında katkı payı ve öğrenim ücreti dışında, açık öğretim ve uzaktan öğretim materyal ücreti hariç, her ne ad altında olursa olsun ücret alınmayacak.
Öğrencilerin üniversite öğrenimi için ödediği harç miktarına yüzde 36 oranında zam yapıldı. Harç ücretleri; tıp fakültesinde 706 liradan 961 liraya, hukuk fakültesinde 374 liradan 509 liraya, diş hekimliği ve eczacılık fakültelerinde 590 liradan 804 liraya çıktı.
Üniversitelerin birinci öğretim programlarına kaydolan öğrenciler 2012'den beri harçlardan muaf tutuluyor ancak ikinci öğretim programında yer alan ve fakültelerin öğretim süresi içerisinde mezun olmayan öğrenciler belirlenen harç ücretlerini ödemek mecburiyetinde.
Ödeme nasıl yapılır? Harç ücretleri güz ve bahar dönemi olmak üzere 2 eşit taksitte ödenmektedir. Örneğin Hukuk Fakültesi (2.öğretim) kazanan bir öğrenci toplamda 1.155 TL harç ücreti ödemesi gerekiyor. Bu ücretin 577,50 TL'sini güz döneminde 577,50 TL'sini ise bahar döneminde ödeyecektir.
İlgili 45 soru bulundu
Devlet üniversitelerinde eğitime başlayacak veya eğitimi devam eden öğrenciler harç ödemeyecektir." ifadelerine yer verdi.
2023-2024 Eğitim-Öğretim yılı Güz yarıyılı ders kayıtları ve katkı payı/öğrenim ücreti ödemeleri 4 Ekim 2023 saat 23:59'a kadar uzatılmıştır. 2023-2024 Eğitim-Öğretim Güz Yarıyılı Öğrenci Katkı Payının Yatırılması 18-29 Eylül 2023 tarihleri arasında Ders kaydı 25-29 Eylül 2023 tarihleri arasında yapılacaktır.
Kayıt yaptırmadığı için öğrencilik haklarından yararlanmayanlar, daha sonraki dönemlerde kayıt yaptırmaları halinde, öğrencilik haklarından yararlanmadığı döneme ait katkı payı/öğrenim ücreti ödemez.
"2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılında öğrenimine devam eden veya yeni kayıt yaptıracak birinci öğretim ve açık öğretim öğrencilerinden, 3 üncü ve 10 uncu maddelerdeki hükümler saklı kalmak kaydıyla, öğrenci katkı payı alınmaz. Bu öğrencilerden alınması gereken öğrenci katkı payı tutarları, Devlet tarafından karşılanır.
Katkı payı zamanında ödenmezse öğrenci kayıt yaptıramaz ve o yarıyıl öğrenim hakkını kaybeder.
Öğrenciler, her yıl öğretim birimlerinin özelliğine göre Cumhurbaşkanı Kararı ile belirlenen ve Üniversitemizce ilan edilen miktardaki katkı paylarını, yılda iki kez akademik takvimde belirtilen katkı payı/öğrenim ücreti yatırma ve kayıt yenileme tarihlerinde yatırmak zorundadırlar.
DERS KAYDI İÇİN ÖDEMENİZ GEREKEN ÖĞRENİM ÜCRETİ VARSA ZİRAAT BANKASI ATM VE İNTERNET BANKACILIĞINDAN ÖĞRENCİ NUMARANIZ İLE YATIRILABİLİRSİNİZ. ÜZERİNİZDE ÖĞRENİM ÜCRETİ YÜKLENMİŞ İSE ÖĞRENİM ÜCRETİNİ YATIRMADAN DERS KAYDI KESİNLEŞTİRİLEMEMEKTEDİR.
ÜNİVERSİTE KAYITLARI NASIL YAPILIR? Yerleşen adaylar e-devlet şifreleri ile https://www.turkiye.gov.tr adresine giriş yaparak Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı bölümünden kayıt işlemleri yapabileceklerdir. Elektronik kayıt öğrenci için zorunlu olmayıp isteğe bağlıdır.
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, okul kayıt işlemi sırasında zorunlu kayıt ücreti ödemenin söz konusu olmadığını ifade etti. Bakan Özer, "Tüm kamuoyuna deklare ettik, tüm illerimizde il müdürlerimizi alarm durumuna getirdik. Kesinlikle okula kayıtlarda bağış alınmayacak.
Üniversite kayıt hakkı kazanan öğrenciler yüz yüze kayıt yaptırmaya gerek kalmadan internet üzerinden E-Kayıt yaptırarak üniversiteye kayıt işlemlerini tamamlayabilirler.
2022-2023 Eğitim Öğretim Yılı Güz Dönemi Katkı Payı/Öğrenim Ücreti Ödemeleri 13 Eylül 2022' de başlayacak olup 02 Ekim 2022 tarihinde sona erecektir.
Açıklamada, "Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, üniversite harçları geri getirildi. İkinci öğretimin yanı sıra artık birinci öğretim öğrencileri de harç ödeyecek" iddiasının doğru olmadığı ifade edildi.
Tüm Devlet ve Vakıf üniversiteleri harçtan muaftır. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun 56/b.maddesi ve Ek 7 maddesi ile bu maddeler doğrultusunda Harçlar Yasasının 13/j maddesi gereğince harçtan muaftırlar. Bu nedenle ünirvesitenin borçlu olduğu dosyada tahsil harcı alınmaz, dolayısıyla dosya borcunu da eklenmez.
Harç iadesinin gerçekleşebilmesi için harcı peşin olarak yatıran ilgili tarafın talebi gerekmektedir. Talep olmaksızın iadenin gerçekleşmesi mümkün değildir. Bu noktada, dava sonunda verilen hükmün kesinleşmesi önem arz etmektedir.
Katkı Payı Ödemeleri 28 Ağustos- 06 Ekim 2023 tarihleri arasındadır.
HARÇ ÜCRETLERİ SON GÜN NE ZAMAN? Harç ücretleri için son gün 1 Eylül Cuma günüdür.
Üniversite harcı, üniversiteyi ikinci öğretim ya da açık öğretim şeklinde okuyan öğrencilerden alınan ücrettir. Öğretmenlerin ek olarak ders verdikleri düşüncesiyle uygulanan bir sistemdir. Üniversitelerin birinci öğretim programlarına kaydolan öğrenciler, 2012 yılından beri harçlardan muaf tutulmaktadır.
2023-2024 Eğitim-Öğretim yılı güz yarıyılı itibariyle tezli yüksek lisansta 5. dönemine girecek, doktorada 9'uncu döneminde başlayacak veya ikinci bir üniversitede kaydı olan tüm öğrencilerin katkı payı ödemeleri dönemlik 343 TL, yıllık 686 TL'dir.
2023-2024 öğretim yılında dönemlik kayıt ücretleri 1180 lira ile 2 bin 80 lira arasında değişiyor. Geçtiğimiz yıl dönemlik ücreti 620 lira olan bölümlerin hepsinin dönemlik ücreti yüzde 90,25 zamla 1180 liraya çıkarken 870 lira dönemlik ücreti olan bölümlerin ücreti ise yüzde 80,45 zamla 1570 liraya çıktı.
Karar'da yer alan 1. maddenin 3. fıkrasına göre, 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılında öğrenimine devam eden veya yeni kayıt yaptıracak birinci öğretim ve açık öğretim öğrencilerinden, 3 üncü ve 10 uncu maddelerdeki hükümler saklı kalmak kaydıyla, öğrenci katkı payı alınmayacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri