ABD'nin Minnesota eyaletindeki
New York şehrinde bu hafta Cuma gününden geçerli olmak üzere şehir genelindeki cami ve mescitlerden Cuma namazı saatinde hoparlörlerden ezan sesi duyulacak. Uygulama ayrıca Ramazan aylarında iftar saatlerinde de geçerli olacak.
Ezan günde 5 vakit müslümanları namaza davet eden ilahi bir çağrı. Amerika Birleşik Devletleri'nde cami sayısı son 10 yılda yüzde 30 arttı. Ülke genelindeki 3 bine yakın cami her gün yüz binlerce Müslümanı buluşturuyor. ABD'de yıllar içinde ezanın hoparlörle okunmasını kabul eden şehirlere yenileri eklendi.
Avrupa'daki Hristiyan ülkelerden sadece İsveç'te cuma günleri ve bazı Balkan ülkeleri olan Bosna Hersek, Arnavutluk gibi coğrafyalarda ezan dışarıdan okunuyor.
Ezan, 1950'ye değin Türkçe okundu. İnsanlar, tam 18 yıl süreyle günlük yaşamda kullandıkları dille namaza çağrıldılar. Atatürk'ün amacı, Arapça'yı ibadet dili olmaktan çıkarıp, Türkçe'yi camiye hakim kılmaktı.
İlgili 24 soru bulundu
Almanya'da en eskisi 1984 yılından itibaren olmak üzere yaklaşık 30 camide ezan okunuyor. Ancak Köln şehrinde hoparlörle ezan projesi ilk defa geçen yılın Ekim ayında kabul edildi. Almanya'da ezan okunması konusunda her şehirde geçerli olan tek bir kural yok.
New York'ta artık camilerden ezan sesi duyulabilecek| VOA Türkçe - YouTube.
Kanada genelinde açıktan ezan okunmasına, belediyelerin genel olarak uyguladığı gürültü yönetmeliği nedeniyle izin verilmiyor. Kanada'da birçok kentte, koronavirüsü salgını nedeniyle kapalı olan cami ve mescitlerde, vakit, Cuma ve teravih namazları kılınamıyor.
Amsterdam'da Halka Açık Ezan İlk Defa Kasım 2019'da Okundu
“Wet Openbare Manifestaties”) tarafından korunuyor. Ancak belediyeler ezanın süresi ve sesin desibeli konusunda kısıtlama getirme yetkisine sahip. Örneğin Leerdam şehri sadece cuma öğleden sonra dört dakika ezan okunmasına izin veriyor.
Ramazan sonrasında da uygulama devam etti ve 18 Temmuz 1932 tarihinde Diyanet İşleri Riyaseti, "fetva mahiyetinde" 636 sayılı yeni bir genelge yayınlandı. Atatürk'e atfen yayınlanan bu genelgeyle, Arapça ezan ve kametin okunması yasaklandı. O tarihten itibaren Türkiye'de tüm camilerde ezan Türkçe okunmaya başlandı.
Avrupa'nın sözde en demokratik ülkelerinden İsveç'te, 5 yıl süren tartışmaların ardından yapılabilen minareden, 4 yıllık mücadele sonucu 5 vakit ezan okunmasına izin verildi.
Avrupa'da en çok Müslüman'ın yaşadığı ülke olan Fransa'da çoğunluğu Kuzey Afrika kökenli yaklaşık 6 milyon Müslüman bulunuyor. Fransa ezana sadece denizaşırı illeri olarak geçen Reunion ve Mayotte'da izin veriyor.
Avustralya'nın Sydney ketindeki Auburn Gelibolu Camisi'nde ilk kez ezan bir vakit namazında hoparlörden okundu.
Suudi Arabistan'da İslami İşler Bakanlığı'nın son kararı uyarınca ayrıca cami hoparlörleri sadece ezan ve kamet okunması sırasında kullanılacak, bunun dışındaki durumlarda dışarıya ses verilmeyecek.
Müslüman bir ülke olan Kazakistan'da ezan sesinin duyulduğu bile söylenemez. Ülkenin tek büyük camisi olan Ortalıq Meşid Kazakistan'ın en önemli mimari yapılarından biridir. Ayrıca, dine olan saygı maalesef dilde yok. Kazakistan'da kimsenin dinine karışılmıyor fakat diline çoğu zaman müdahale edilebiliyor.
Belçika'nın bazı bölgelerinde ve bazı AB ülkelerinde Müslümanlara moral desteği olarak ezan okunmasına izin verildiğini öğrendik.
Ayetleri Arapça versiyonundaki makamlarla Türkçe okumuştu. Bundan 8 gün sonra, 30 Ocak 1932 tarihinde ise ilk Türkçe ezan, Hafız Rıfat Bey tarafından Fatih Camii'nde okundu. 3 Şubat 1932 tarihine denk gelen Kadir Gecesi'nde de, Ayasofya Camii'nde Türkçe Kur'an, tekbir ve kamet okundu.
Ezân, İslâm'ın şiârı (sembolü) olup, müekked bir sünnettir. Ezân aracılığıyla halka hem namaz vaktinin girdiği ilan edilmekte, hem de Allah'ın eşsiz büyüklüğü, Hz. Peygamber'in (s.a.s.) O'nun kulu ve elçisi olduğu ve namazın kurtuluş yolu olduğu ilan edilmektedir.
Ezan İslamiyet'teki Müslüman halkın namaza çağrısı olarak bilinmektedir. Gün içerisinde beş vakit namaz vardır. Dolayısıyla da camilerden günde beş kere ezan sesi duyulmaktadır. Bu beş adet ezan nağmelerden oluşacak şekilde birbirinden farklı çağrıları içermektedir.
Hollanda'nın başkenti Amsterdam'da bu haftadan itibaren ilk kez ezanın hoparlörden okunmasına izin verilecek.
Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Ezanın asli halinin dışında herhangi bir dille okunacak çağrının, İslam alimleri ve dünya Müslümanları nezdinde ezan olarak itibarının olmadığı muhakkaktır" denildi.
Yaklaşık 4,7 milyonluk Müslüman nüfus ile Avrupa genelinde ikinci en büyük Müslüman topluluğa ev sahipliği yapan Almanya'da, toplam 2 bin 750 cami bulunuyor. Eyalet yönetimleri, ezan konusunda farklı yaklaşımlar sergilerken, yaklaşık 35 camide ezan okunduğu biliniyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri