Cevap: Sorudaki bilgi, DOĞRU bir bilgidir. Kırmızı lahana suyunu bir nevi kırmızı turnusol kağıdı gibi düşünebilir. Kırmızı lahana suyu, bir asit baz indikatörüdür.
Kırmızı lahana, bulunduğu ortamın asitliğine bağlı olarak renk değiştiren antosiyanin adı verilen bir kimyasal içerir. Asidik bir ortamda kırmızımsı-pembe, nötr bir ortamda mor, bazik (veya alkali) bir ortamda mavimsi-yeşil ve hatta sarıya döner.
Küçük beher, çay bardağı veya küçük kavanozlara lahana suyundan eşit miktarlarda koyuyoruz. Sonra örnek malzemeleri sırasıyla lahana sularına ekleyip karıştırıyoruz. Artık numuneleri gözlemlemek ve hangilerinin asit hangilerinin baz olduğunu renklerine karar vererek söylemek kaldı.
=>>Kırmızı lahana nötrdür. Yani ph 7 dir. Hatta bir maddenin asit veya baz olduğunu anlamak için kırmızı lahana suyu kullanılır.
Suyun renginin zaman geçtikçe koyu mora dönüştüğünü görebilirsiniz. Karışım soğuduktan sonra bir süzgeç yardımıyla lahana yapraklarını sıvı kısımdan ayıralım. Belirteç çözeltimiz hazır. Artık farklı maddelerin asitlik-bazlık derecesini yani pH değerini belirlemek için bu çözeltiyi kullanmaya başlayabiliriz.
İlgili 41 soru bulundu
100oC'ta saf su asidiktir (pH'sı 7'den küçük olan saf su asidiktir). 0oC'ta saf su baziktir (pH'sı 7'den büyük olan saf su baziktir).
Domates suyu ph değeri ise 4 ile 4.5 arasındadır. Bu da domates suyunun bir asit olduğunu ancak zayıf bir asit olduğunu göstermektedir.
Su asit ya da baz değildir. Yani su nötr bir maddedir. Bir maddenin pH değeri 0'dan 14'e doğru gittikçe asitlik azalır ve baziklik artar. Örnek olarak pH değeri 1 olan bir madde kuvvetli asitken, pH değeri 6,5 olan bir madde artık zayıf asittir.
Maden suları içerisinde eğer aroma var ise o zaman asidik olduğunu söylemek gerekir. Ancak sade, diğer bir ismi de doğal olan maden suları ise baziktir. Özellikle bu sebepten dolayı yanan bir mide için genelde doğal maden suyu kullanılır. Zira içerisinde herhangi bir asit bulunmaz ve baz özelliği taşımaktadır.
➯ Asitler turnusol kağıdını maviden kırmızıya, Bazlar turnusol kağıdını kırmızıdan maviye çevirirler. ➯ pH değeri 7'den küçük ise asittir , pH değeri 7'den büyük ise bazdır. ➯ Bazlar ele kayganlık hissi verirken asitler aşındırıcı özelliğe sahiptirler.
Sirke çeşit olarak asit grubuna girmektedir. Sirkenin pH değeri 2 ile 3 arasında olduğundan dolayı asetik asit olarak kabul edilmektedir. Bunun dışında beyaz sirke öbür sirkelerden biraz daha farklı olarak daha alkali olan bir yapıya sahiptir. Sirke Organik midir?
Sorumuza dönecek olursak kırmızı lahananın doğal indikatör olduğunu söylemiştik. Lahanaya limon sıkılırsa rengi pembe - kırmızı olur.
pH ölçeği, 14 birime ayrılmıştır. Bir çözeltinin pH değeri; 0 ile 7 arasında ise çözelti asidik, 7 ile 14 arasında ise baziktir. pH değeri 7 olan çözeltiler ise nötrdür. pH logaritmik bir fonksiyon olması açısından pH değerindeki bir birimlik değişim hidrojen iyon derişimindeki on katlık değişime karşılık gelir.
Sönmemiş kireç, kuvvetli bazlar arasında yer alır. Kireç ph değeri kaçtır sorusuna verilebilecek cevap ise kuvvetli baz olan kirecin pH değerinin oldukça yüksek olduğudur. pH cetvelinde 0 – 7 arasında değer alan maddeler asit olarak adlandırılırken 7 – 14 arasındaki maddeler ise bazlar olarak tanımlanır.
Asitlik derecesi ise pH değeri ile ölçülür. pH değeri 7'nin altında olan çözeltiler asidik, 7'nin üzerinde olan çözeltiler bazik olarak tanımlanır. pH değeri 7 olan çözeltiler ise nötrdür.
Amonyak, formülü NH3 olan; azot atomu ve hidrojen atomundan oluşan renksiz, keskin ve nahoş kokulu bir bileşiktir. OH- iyonu içermediği halde suda zayıf baz özelliği gösterir.
Limon, asidik bir madde iken limon suyu vücuda girene kadar asittir. Limon suyu vücuda alındıktan sonra bazik yan maddeler ortaya çıkartmaktadır. Limonun içrerisinde sitrik asit ve halk arasında C vitamini olarak da bilinen askorbik asit bulunmaktadır.
Çeşme suyuna gelecek olursak çeşme suyunun pH değeri "6.5" ile "9.5" aralığında kalmaktadır. Dolayısı ile hem asidik hem bazik özellik gösterebilir.
Ağrı kesici ve ateş düşürücü olarak kullanılan aspirin asittir.
Bu doğrultuda kabartma tozu hafifçe çözülmesinin yana sırası ısının da etkisiyle karbonik asit oluşumunu destekler. Yani suda çözünmüş hali ile beraber kabartma tozu asittir.
Çayın pH değerinin 5.5 olmasından dolayı çay asittir.
Alkaliler, suda çözünen bazlardır.
Ispanak, kıvırcık, salatalık, brokoli, avokado, kereviz ve biber, en faydalı bazik gıdalar arasında yer alır.
Ispanak, lahana, salatalık, kereviz, maydanoz, brokoli, avokado, domates, biber, patates gibi besinler bazik besin gruplarına girer.
Havuç şeker içeren bir sebze olduğu için şeker hastalarının havuç suyu içmeden önce doktora danışmaları gerekir ve havuç suyu pantotenik asit ve folik asit içerdiği için asidik yapıdadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri