Nitekim havuç, 2. Dünya Savaşı sırasında İngiltere'de şeker gibi temel maddelerin karneyle satın alınmaya başlamasıyla masrafları kısmak için kullanılan bir hammadde olmuştur ve böylece özellikle havuçlu kek oldukça popüler olmaya başlamış, 2011 yılında İngiltere'de en popüler kek olarak seçilmiştir.
Tarifin esin kaynağı çok ilginç bir kişilik olan Shirley O. Corriher'in kitabı Bakewise'daki havuçlu kek tarifi. Shirley aslında bir kimyager. Bugüne kadar Julia Child, Procter & Gamble ve Pillsbury gibi birçok aşçı ve kuruluş için çözümler üretmiş.
Issız adam 2008 yılında vizyona giren ve yayınlandığı günden itibaren büyük ilgi gören romantik filmler arasında bulunuyor. Başrolünü Melis Birkan (Ada) ve Cemal Hünal'ın (Alper) üstlendiği filmde Alper'in yaptığı havuçlu tarçınlı kek izleyen herkesin iştahını kabartıyor.
Son olarak kek harcına 3 adet orta boy rendelenip, suyu sıkılmış havuç, 1 su bardağı kırık ceviz ve 1 tatlı kaşığı dolusu tarçın koyun. Mikser kullanmadan sadece spatula yardımı ile tüm malzemeleri güzelce karıştırın. Kekin kıvamı sulu ise azar azar un ekleyebilirsiniz.
Evdeki havuçları değerlendirmek isterken ürettiğim bir tarif. Süt yokken yoğurtla yapabileceğiniz muhteşem bir kek.
İlgili 25 soru bulundu
Yoğurt, kekinizin daha nemli ve yoğun bir dokuya sahip olmasını sağlar, aynı zamanda kek hamurunda fazla yağ kullanımının önüne geçer. Yoğurtlu kekler de, aynı süt bazlı kekler gibi laktoz içerdiğinden glüten oluşumunu azaltarak kekin piştikten sonra kurumasına engel olur.
Kısaca üzerinden geçecek olursak; baharatlı ya da sade, puf puf kabaran ve daha az şekerli kekler için süt, yoğun ve nemli kıvamlı, şerbet ya da sos kullanacağınız, içerisine aroma ilave edeceğiniz kekler için ise yoğurt kullanmanızı öneririz.
Evde süt olmadığı durumlarda ya da daha yumuşacık kıvamlı bir kek yapmak istediğimizde devreye hemen yoğurt girer. Kekinizin iç dokusunu yoğunlaştırır, kıvamını hafif nemli ve pürüzsüz hale getirir. Misler gibi kokusuyla da yiyen herkesi kendine hayran bırakır.
Tarifinizdeki un miktarından az ya da çok un eklerseniz, tam kıvamında kabarmasına engel olabilirsiniz. Kek yaparken dikkat etmeniz gereken hususlardan biri de unun tam ölçüde eklenmesidir.
Kekleri 1-2 gün oda sıcaklığında bekletebilirsiniz. Fakat daha uzun süre muhafaza etmek isterseniz, kek dilimlerini tek tek streçleyip buzdolabında 1 hafta saklayabilirsiniz.
Maya kullanılarak yapılan kekler daha çok ekmek gibiydiler ve bal, fındık gibi ürünlerle tatlandırılıyorlardı. Gıda tarihçilerine göre, Antik Mısırlılar kekin ilk mucitleri! Lakin pişirme yönteminin ilk mucitleri Antik Yunanlılar olarak tarihe geçmiştir!
Keklerinizi yaparken kullandığınız malzemelerin aksi belirtilmediği takdirde oda sıcaklığında olması şart. Çok soğuk kullanılan malzemeler kekin yapısında sorunlar yaratabiliyor. Kekiniz çok kabarmayabiliyor ya da çok kabarsa da iç kısmı tam kıvamında pişmediği için fırından aldığınızda sönebiliyor.
Hazırladığınız portakallı havuçlu kek hamurunu, tereyağı ya da margarin ile yağlanmış ve hafifçe unlanmış bir kek kalıbının içine dökün. Önceden ısıtılmış 170 derece fırına verin. Yaklaşık 45 dakika kadar pişirin. Kekin pişip pişmediğini kürdan batırarak, test edebilirsiniz.
Eski Mısırlıların kek pişiren ilk insanlar olduğuna inanılır, gerçi maya kullanımı bunların kekten çok ekmeğe benzediği anlamına gelse de. Bugün bildiğimiz şekliyle ilk kekin oluşmasına yol açan şey, kabartma tozu gibi kabartıcıların 17. yüzyıldaki keşfiydi.
Öncelikle havuçlar rendenin ince kısmıyla rendelenir yumurta ve şeker köpük köpük olana kadar mikserle iyice karıştırılır mikser yoksa bu işlemi çırpıcıylada yapabilirsiniz . Süt ve sıvı yağ eklenir.
Kek yaparken kullanılacak tüm malzemeler oda sıcaklığında olmalı. Kuru malzemeler (un, kakao, kabartma tozu, vanilin) elenmeli. Kek yaparken kullanılacak olan kase, çırpma teli, mikser ucu ya da mikser haznesi kuru olmalı. Yumurtaların, süt ürünlerinin ve kullanılacaksa kabartma tozunun taze olmasına dikkat edilmeli.
Suyla hazırlanan keklerin bir diğer özelliği de daha uzun süre tazeliklerini koruyabiliyor olmaları. İçerisinde süt ürünleri olmadığı için dayanma süreleri daha da uzun olabiliyor. Kek tariflerinizde su kullanacağınız zaman tarifte belirtilen süt ya da yoğurt miktarı kadar ilave etmenizi öneririz.
Yağlanmış ve unlanmış ortası delik kalıpta önceden ısıtılmış fırında 175 derecede pişirin. Bir yumurta ile ne kadar kabardığına inanamayacaksınız. Şeftali yoksa elma ile de olur. Afiyet olsun.
- Öncelikle kek tarifi konusunda malzemeler eksik olursa kek kabarmayabilir. - Ayrıca malzemelerin soğuk kullanılması kekin kabarmasını önler. - Kek kalıbı margarin ile yağlanmadığı takdirde kabarmaz. - Kek malzemeleri sırasıyla eklenmediği takdirde kabarma sorunu yaşanabilir.
Kekin içerisinde çok fazla sıvı malzeme kullanırsanız, kek harcı cıvıklaşır ve pişirme esnasında iç kısım çiğ kalabilir. Bu yüzden tarif ölçülerinden fazla sıvı eklemesi yaptıysanız, aynı miktarda un veya kakao ekleyerek dengeleyebilirsiniz. Bir diğer neden ise, gereğinden fazla kabartma tozu kullanmaktır.
Yaş ya da kuru mayalı, ılık sütlü az yağlı poğaça hamurlarına katıldığında, sirke bu poğaçaların çok daha uzun süre dayanmasına yardımcı oluyor. Bol yağlı, kabartma tozlu poğaçaların içerisinde ise ağızda dağılan bir hamur yapmanıza yardımcı oluyor.
Eğer klasik bir kek harcı yaptıysanız, harcın içerisine kabartma tozu, soda gibi kabartıcı malzemeler eklemeden, yine üzeri sıkıca kapalı bir şekilde buzdolabında 1-3 saat arası kadar bekletebilirsiniz. Bu süre aralığı kekinizi bekletmek açısından herhangi bir sorun teşkil etmeyecektir.
Süt-yoğurt, süt-krema gibi kombinasyonlar yaparak da keklerinizi yağsız bir şekilde hazırlayabilir ve kıvamında herhangi bir farklılık yaşamadan afiyetle tüketebilirsiniz. Daha hafif ve diyet bir tarif yapıyorsanız yağ yerine olgunlaşmış avokado kullanabilirsiniz, şahane olacaktır!
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri