Amigdala kaçağı genelde aşırı duygusal, aşırı korku ve öfkeye dayalı karşılaşmalar sonucu olmaktadır.
Depresyon ve travma sonrası stres bozuklukları, otizm, anksiyete gibi durumların amigdala hasarı ile ilişkili olduğuna dair bilimsel araştırmalar var. Ayrıca normalden daha büyük bir amigdalaya sahip olan bipolar bozukluğu olan kimselerin korkuyu daha fazla hissettikleri düşünülüyor.
Amigdala çalışmazsa korkmamıza neden olacak uyaranlar belleğe kaydedilmez. Amigdalanın çalışmaması halinde kişi hiçbir şeyden korkmaz. Bu durum hayatı büyük tehlikeye atabilir.
Amigdalası normalden daha büyük olanlarda ise bipolar bozukluğu meydana gelir. Bu tür olan kişilerde ise çok küçük korkuları bile büyük boyutlarda hissetme görülmüştür. Amigdala da meydana gelebilecek olan bozukluk ve rahatsızlıklar kişilerin psikopat davranışlar sergilemesine neden olur.
Fiziksel egzersiz, amigdala aktivasyonunu yavaşlatmak ve anksiyete semptomlarını azaltmak için harika bir yoldur. Amigdalanız aktive olduğunda, adrenalini vücudunuza yönlendirerek sizi tehlikeden kaçmaya veya onunla savaşmaya hazırlar. Kalp atış hızınız artar ve kaslarınız gerilir.
İlgili 34 soru bulundu
Amigdala başta korku olmak üzere öfke, mutluluk, şaşkınlık gibi temel duygular, hafıza ve sağ kalım ile ilgili dürtülerin denetiminden sorumludur, duygusal hafıza ve duygusal tepkilerin oluşmasını sağlar; duygusal olarak etrafımızdaki birçok şeyi tanımamıza yardımcı olur.
Talamusun hasar alması ya da düzgün çalışamaması gibi durumlarda dikkat bozukluğu, beyin motor fonksiyonlarının bozulması gibi rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Beynin her iki tarafında bulunan amigdala; kişinin öfke, şiddet, endişe, kaygı ya da korku gibi ani duyusal algılarını yönetir.
Amigdala kaçağı genelde aşırı duygusal, aşırı korku ve öfkeye dayalı karşılaşmalar sonucu olmaktadır.
Amigdal alıkonmasının üstesinden gelmenin en iyi yolu, ilk başta olmasını engellemektir. Amigdala'nızın işleyişini yönetmek duygusal zekanın gelişiminin bir parçasıdır ve neyse ki yaşla birlikte ve zihin meditasyonları ile gelişebilecek bir şeydir. Zihin kontrolünü ele alma bir amigdala alıkonması olayının zıttıdır.
Aşırı tetiklenme durumunda (kendisi yargılama, düşünme ve değerlendirmeyle pek ilgili olmadığından) amigdala, sonuçlara pek aldırış etmeden harekete geçer. Ve genelde pişmanlık duyacağımız şeyler yapmamıza sebep olur. Bu reaktif olay Amigdala Gaspı (İng: "Amygdala Hijacking") olarak bilinir.
Beyindeki hipokampus bölgesi, öğrenme ve hafıza kullanımında kritik bir bölgedir ve özellikle bu tür tehlikelere karşı oldukça savunmasızdır. Araştırmalar, iltihaplanmanın motivasyona ve zihinsel çevikliğe bağlı beyin sistemlerini olumsuz yönde etkileyebileceğini göstermiştir.
Normalde kontrolü düşünerek elimizde tutarız fakat çıldırdığımızda amigdala serebral korteksi tabiri caizse ele geçirir ve vücudumuzdan adrenalin salgılanır, daha önce de bahsettiğim gibi “kaç ya da savaş” yanıtı oluşur. Yani aynı zamanda insanların hayatta kalma mekanizmalarının bir parçasıdır.
Limbik Sistemin Görevleri
Limbik sistem sinir ağları, duygu, davranış, motivasyon, hafıza oluşumu, koku alma, uyku (rüya görme), iştah, cinsel dürtü dahil olmak üzere çeşitli fizyolojik ve psikolojik işlevleri kontrol etmek için diğer beyin yapılarıyla uyum içinde çalışır.
Amigdala, beynin medial (orta) temporal lobun her iki noktasında derinlerinde yerleşen nöronların oluşturduğu badem şeklindeki beyin bölümüdür. Bu bölüm yukarda belirtildiği gibi hafıza ve duyguların oluşumunda birincil role sahi olan bir bölümdür.
Yaşlara Göre Beyin Gelişimi
Örneğin, amigdala erken dönemde (birinci yılın sonunda) myelogenetik gelişimini tamamlar. Korku ve endişeden sorumlu olan amigdalanın gelişiminin bir göstergesi 6-8. aylarda başlayan yabancı korkusudur.
Amigdalanın hacmi küçülürken, diğer yandan da farkına varma, konsantrasyon, karar verme gibi daha kompleks beyin faaliyetlerinden sorumlu olan pre-frontal korteksin kalınlaştığı görülüyor.
Ödül yolu beynin merkezindeki ventral tegmental alan adlı bir bölgeden başlıyor. Burada nöronlar sarsıcı bir haz verip kişinin çok iyi hissetmesine sebep olan dopamin nörotransmitterlerini(sinir hücreleri arasında iletimi sağlayan kimyasal maddeler) salgılıyor.
Beyin Küçülmesi Nasıl Durdurulur? Beyin küçülmesinin önlenebilir olduğuna dair kesin bir kanıt yoktur, ancak belirli adımlar atmak erken veya şiddetli başlangıç olasılığını azaltır. Bunlara düzenli egzersiz yapmak, kan basıncını düzenlemek ve sağlıklı bir diyet yemek dahildir.
Hippokampus gibi amigdala da beynin her yarı küresinde birer tane olmak üzere iki adettir.
Beyin görüntüleme onun biyolojik temelini gösteren araştırma ilgi alanlarıdır. Panik bozukluğu olgularında amigdala, hipokampus, periaquaduktal gri alan ve beyin sapında lokus seruleus gibi bazı merkezlerin aşırı duyarlı olduğu bi- linmektedir. Bu duyarlılığın genetik olarak belirleniyor olma olasılığı yüksektir.
İkinci bölüm limbik sistem derin beyin bölgesidir. Limbik sistemdeki korku ve arzu temelli duygular, sürüngen beynin içgüdüsel dürtülerine uyum sağlamak için evrimleşmiştir. Beyin korteksinin altına sıkıştırılmış olan kısım, limbik sistemdir.
Çünkü öfke sadece psikolojik değil fizyolojik ve biyolojik tepkimeleri de beraberinde getiriyor. Kalp atışlarımız hızlanıyor, tansiyon yükseliyor, adrenalin ve noradrenalin hormonları harekete geçiyor ve kan basıncımız artıyor. Son olarak beynimiz 'Savaş ya da kaç' sorusuyla yüz yüze kalıyor.
Beynin duygu ve kontrol merkezlerinden biri olan limbik merkezde farklı nedenlerle oluşan hasar ve defektler nörolojik bozukluklara ve hastalıklara neden olabilir. Bazen yaşam tarzı ve yıllarca maruz kalınan stres zaman zaman ise ani gelişen şok ve üzüntü gibi durumlar bu rahatsızlıklara neden olabilir.
Yeterli ölçüde muz, yağsız süt ve yoğurt tüketin. Hafıza ve zeka gelişimi açısından B vitaminlerini içeren yiyecekler birinci sırada gelmektedir. B vitamini özellikle beyin ve sinir sisteminin sağlığını korumak açısından önem taşımaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri