Havadaki düşük konsantrasyonlarda bile (50 ppm) hızlı bir şekilde göz, burun ve boğaz tahrişine, öksürme ve bronşların daralmasına sebep olur. Yüksek konsantrasyonda gazla veya konsantre amonyum hidroksitle temas, gözün yüzey hücrelerinin şişmesine ve kaymasına ve geçici veya kalıcı körlüğe neden olabilir.
Amonyağın pis ve keskin kokusunun konsantrasyonu artırdığı düşünülmektedir. Halterciler, antrenmanlar sırasında da amonyak koklar. Yarışma sırasında da amonyağı kokladıktan sonra tam hazır olduklarını hissederler.
Vücutta ödem oluşumlarına neden olabilir ya da solunan amonyağın konsantrasyonuna bağlı baş ağrısı, yanma hissi ve baygınlık gibi sağlık problemlerinin oluşmasına neden olabilmektedir. Aşırı derece amonyak solumak ölüme bile neden olabilmektedir.
İngilizce "inhale reflex" diye geçer. Bu, "amonyak" kokladığınızda vücudunuzun istemsiz verdiği reflekstir. Hızlı nefes almaya başlarsınız ve kalbiniz daha hızlı atmaya başlar. Bunun sonucunda daha fazla kan pompalarsınız.
Anlık olarak etkilenmek ve yorgunluk hissinin ortadan kaldıralar, harekete odaklanmayı etkilemektedir. Amonyak kullanan sporcuların kaldırış öncesi motivasyonel ve psikolojik olarak amonyak kullanımının kendilerini daha iyi hissetmesini sağladığı görülmektedir.
İlgili 32 soru bulundu
Amonyak amonyak solunum refleksini uyarır ve bu nedenle daha önce bayılma hastalıklarına karşı kullanılır. Bu, sporda da da maksimum performansı artırmak için kullanılabilir Bu esnada bronzlar genişletilir ve vücut kısa süre daha fazla oksijen sağlar.
Vücudun su kaybetmesi, homeostatik dengenin bozulmasına sebep olacağından amonyağın büyük bir kısmı karaciğerde üre ve biraz da ürik aside çevrilerek vücuttan atılır. İnsanda amonyağın bir kısmı, tuzların fazlası, su ve ilaç gibi maddeler, ana azotlu atık olan üre, idrar şeklinde böbreklerden atılır.
Amonyak canlılar için zehirli bir maddedir, kullanılırken dikkat edilmesi gerekir. Piyasada amonyak adı altında satılan maddeler amonyağın sulu çözeltisi olan amonyum hidroksittir.
Proteinin vücutta sindirilmesi sonucu ortaya çıkan atık madde olan amonyak, karaciğer tarafından parçalanarak üreye dönüştürülür. Oluşan toplam üre miktarının yaklaşık %10'a kadar olan kısmı ter yoluyla atılsa da büyük bir bölümü böbrekler tarafından süzülerek, idrar yoluyla vücut dışına atılır.
> Çok az miktarlarda bile solunması, yutulması, göz veya ciltle teması halinde zehirleyen bir gazdır. Zehirlenme belirtileri şu şekilde ilerler: Göz, burun ve boğazda tahriş, nefes darlığı, hırıltılı solunum, akciğer ödemi, pembe köpüklü balgam, cilt yanıkları ve kabarmalar.
Karaciğer sorunu yaşayanlarda ciltte amonyak kokusu olabilmektedir. Sağlıklı bir karaciğer amonyağı doğrudan üre haline dönüştürürken, bu dönüşüm hastalıklı bir karaciğerde çok yavaş olur hatta hiç gerçekleşmeyebilir. Bu durumda amonyak gazı kana karışır ve ciltten atılırken koku oluşur.
Amonyum hidroksit – yaygın olarak ev tipi amonyak olarak bilinir – küvetler, lavabolar, tuvaletler, tezgahlar ve fayanslar dahil olmak üzere çeşitli yüzeyleri temizlemek için kullanılan birçok ev temizlik ürününde bulunan bir bileşendir.
Vücut susuz kaldığında, idrarın koyu renkli, yoğun ve kötü kokulu oluşmasına neden olur. İdrarın seyrelmesi için gerekli olan yeterli su bulunmadığında amonyak kokusuna benzer bir koku meydana gelir. Bu durumu önlemek içinse her gün yeteri kadar su tüketmek şart.
araştırma ajansı veya işçi sağlığı ve iş güvenliği yönetimince kanserojen olarak nitelendirilmemiştir.
Tusorb Zeolit koku giderici, duman, evcil hayvan, amonyak, gaz, formaldehit, idrar ve daha birçok kokuları hapseder. Zeolit toksik değildir ve tüm doğal volkanik kayalardır, bu nedenle çocuklar ve evcil hayvanlar için güvenlidir.
Doğada bu bileşik, protein maddelerinin çürümesiyle oluşur. Amonyak uygulaması çok geniştir. Esas olarak kimya , gıda ve tarım endüstrilerinde kullanılmaktadır.
Amonyak, en fazla gübre üretiminde ve gübre olarak kullanılır. Azotlu gübre ve nitrik asit üretiminde başlangıç maddesidir. Sıvı amonyak, toprağa doğrudan dökülebilir. Amonyum nitrat ve amonyum fosfat gibi tuzları da gübre olarak kullanılabilir.
Karaciğer, amino asit metabolizmasında da görev alır. Amino asitlerin deaminasyonu ve transferaz tepkimeleri sonucu açığa çıkan ve toksik bir madde olan amonyağı, üreye çevirerek, kan pH'sının değişmesini önler.
✔ Amonyak insanlarda üreye dönüştürülerek (az miktarda ürik aside de) atılır. Böylece boşaltım sırasında daha az su atılmış olur. ✔ Amonyak, karaciğerdeki kupfer hücrelerinde ornitin devri ile üreye çevrilir. ✔ Boşaltım sistemi ve deri ile vücuttan uzaklaştırılır.
Amonyak insan dokusuna korozif olup zehirli ve yanıcı bir gazdır. Düşük sıcaklıklarda alevlenme özelliğine sahiptir. Renksiz nahoş kokulu bir gaz olup göz, boğaz ve ciğerlerin yumuşak zarları üzerinde tahrip edici etkiye sahiptir.
Hepatik ensefalopati , karaciğerin amonyağı düzgün şekilde işleyemeyecek kadar hastalanması veya hasar görmesi durumunda ortaya çıkan bir durum. Bu hastalıkta amonyak kanda birikir ve beyne gider. Bilinç bulanıklığına, oryantasyon bozukluğuna ve komaya neden olabilir. Bazen ölümcül olabilir.
Amonyum hidroksite rastlanmadı
Amonyak bileşikleri, Amerikan Gıda ve İlaç Örgütünce yiyeceklere konmasına izin verilen bir madde. Fakat Avrupa Birliğinde ve ülkemizde bu yasak.
Bir hücreliler, suda yaşayan omurgasızlar, balıklar ve kurbağa larvaları azotlu artık maddeleri amonyak şeklinde atarlar. Memeliler, ergin kurbağalar ve köpek balıkları azotlu artık ürünleri üre şeklinde atarken, böcekler, sürüngenler ve kuşlar ise ürik asit olarak atarlar.
Üre Döngüsü karaciğerde gerçekleşir ve toksik bir madde olan amonyağın daha az toksik bir madde olan üreye çevrilmesini sağlar. Daha sonra üre kana verilerek böbreğe gönderilir, oradan da idrar ile vücuttan atılır.
Deri, akciğerler, kalınbağırsak ve karaciğerde atık maddelerin atılmasını sağlar. Deri ter yoluyla fazla olan su ve tuzu dışarı atılmasını sağlar. Akciğerler ise hücre içi yapılan solunumun sonucunda oluşan karbondioksitin, su buharının atılmasını sağlamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri