N1 yetki belgesi Ticari amaçla iliçi nakliyat ambarı işletmeciliği yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilir. N1 yetki belgesi için başvuranların en az, 3 birim taşıtla asgari kapasiteye ve 15.000 Türk Lirası sermaye veya işletme sermayesine sahip olmaları şarttır.
Yöneticiler ise, iş yerinde çalışanların faaliyetlerini yönlendirirler; üst, orta ve alt kademe yönetici gruplarına ayrılırlar (Şekil 1.2). Bu insanlar, kendilerinin altındaki yöneticilerin, işçi ve memurların amiridirler.
Orta Kademe Yönetici Ne Demek? Orta kademe yönetici nedir sorusu şöyle cevaplanabilir; kurumsal işletmelerde üst yönetim ile personel arasında görev yapan kişidir. Bu kişi, çalıştığı işletmelerde farklı unvanlara sahip olabilir. Müdür, şef, uzman, mühendis, yönetici gibi unvanlar ile görev yapabilir.
Yönetici; mal ve hizmet üretimi için üretim faktörlerinin bir araya getirilmesini yöneten kişidir. Bir yönetici aynı zamanda girişimci olabilir ya da bir girişimci adına ücret karşılığında bu işi üstlenmiş olabilir.
İlk kademe yöneticiler (İKY), çalışanların gözünde şirketi temsil ederler. Bu nedenle İKY için sadece iyi teknik bilgiye sahip olmak yeterli değildir. Onlardan ustalık yanında yüksek liderlik ve iletişim becerileri göstermeleri de beklenir ve bu mümkündür.
İlgili 37 soru bulundu
Yönetim tarzlarını geleneksel yönetim ve lider yönetimi olarak ikiye ayırabiliriz. Geleneksel yöneticiler otoriter, demokratik ve insancıl; liderler de otokratik, demokratik, bürokratik, karizmatik, durumsal, etkileşimci, organizasyonel, müteşebbis ve doğal lider gibi birçok türe ayrılabilmektedir.
CEO, COO, CFO, CIO, CMO & CTO Nedir? Üst düzey yöneticiler; şirketin stratejilerini kısa ve uzun vadeli olarak değerlendiriyor ve bağlı bulunduğu ekiplere liderlik yapıyor. CEO, CFO, COO, CIO, CTO ve CMO olmak üzere şirketin farklı birimlerinde üst düzey yöneticiler çeşitli görevler üstleniyor.
Bunun için yönetsel işlevleri olmayan işçi, memur, hizmetli gibi çalışan ve herhangi bir yönetim görevi olmayan kişileri yöneten, kısım şefleri, posta başı, ustabaşı, baş kalfa, formen ve odacı başları gibi çeşitli çalışanlar alt düzey yöneticilerini oluştururlar.
Örgütlerde alt, orta ve üst düzey yöneticiler bulunmaktadır. Bu yönetsel düzeyler arasında ki temel fark, yöneticilerin sahip olduğu otorite, yetki, sorumluluk ve örgütsel faaliyetlerin derecesidir.
3 çeşit. Bunlar; Yüksek, orta kademe yöneticiler ve ilk kademe amirleri olarak üç gruba ayrılabilir. Yüksek yöneticiler; amaç saptayan, politika kararları alan yönetim ilke ve standartları koyan, stratejik planlama ve örgütlerinin genel yönetimini yapan kişilerdir.
Üst düzey yönetici, bir kuruluşun en yüksek karar verme yetkisine sahip yöneticisidir. Üst düzey yöneticiler, genellikle işletme yönetimi, muhasebe veya benzer bir alanda eğitim almışlardır. Üst düzey yöneticiler, kuruluşun tüm işletme faaliyetlerini yönetir ve koordine eder.
Yönetici: "Yönetme yetkisini elinde bulunduran", "yöneten kişi", "idareci".
Yönetim Kademeleri
alt,orta ve üst kademe yönetimi olmak üzere üç başlık altında toplanır. uzmanlaşmış bir iş yaparken (finans,muhasebe,personel),genel yöneticiler birden fazla bölümü yöneten kişilerdir.
Lider ve yönetici arasındaki farklar şunlardır: Liderler vizyon yaratır, yöneticiler ise hedef koyar: Liderler bu vizyona uygun şekilde hareket etmeleri için çalışanlarına ilham verir. Yöneticiler ise hedeflerini gerçekleştirmek için durumları kontrol eder.
Yönetim Düzeylerine Bağlı Olarak Yöneticiler
Organizasyonun yatay farklılığı dikkate alınarak yöneticiler sorumlu oldukları faaliyet alanına (scope) göre fonksiyonel yöneticiler ve genel yöneticiler olmak üzere iki gruba ayrılır (Helleriegel vd., 1999:8).
Karar verme; planlama, örgütleme, yürütme, ve kontrol fonksiyonlarının esasını oluşturmaktadır.
Üst kademe yönetim ve stratejik yönetim
Genellikle üst düzey yönetime tepe yönetimi ve tepe yöneticileri denir. Tepe yöneticiler işletmede en fazla yetki ve güce sahiptirler. İşletmenin amaçlarını belirler, Uzun dönemli politika ve stratejileri saptarlar.
Alt kademe yönetimi oluşturan yöneticiler ise şef, amir, formen, ustabaşı, usta gibi unvanlara sahiptir.
Başkan, genel müdür, genel müdür yardımcısı, yönetim kurulu başkanı gibi isimlerle adlandırılan ve şirketin yetkilisi sıfatını taşıyan kişilerin meydana getirdiği yönetim kadrosuna üst yönetim denilmektedir.
Üst Düzey Yönetici maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2023 yılı itibari ile 38 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Üst Düzey Yönetici maaşları 39160 TL'dir. En düşük Üst Düzey Yönetici maaşı 31330 TL iken, en yüksek Üst Düzey Yönetici maaşı 76900 TL'dir.
C-Level, şirketlerde en yüksek düzey yönetici pozisyonlarını ifade eden bir terimdir. Bu pozisyonlar, şirketin stratejik yönünü belirleyen, üst düzey kararlar alan ve şirketin performansını denetleyen kişilerdir. C-Level pozisyonlarının en yaygın örnekleri şunlardır: CEO, COO, CFO, CMO, CIO, CHRO, CCO vs.
Türkiye'de CEO unvanı çoğunlukla genel müdür ile eş anlamlı olarak kullanılsa da çok uluslu şirketlerde CEO, günlük yönetimi aktif olarak yürüten genel müdürden bir adım ötede, şirketin stratejisini, yatırımlarını ve icraatlarını yöneten en üst düzey yönetici olarak karşımıza çıkıyor.
İngilizce açılımı “Chief Operating Officer” olan COO, şirkette CEO'dan sonra en yetkili yönetici olarak öne çıkıyor. CEO şirketin genelinden sorumlu olurken, COO şirket içerisindeki operasyonel faaliyetlerin yönetimini ve şirketin günlük iş akışının idaresini üstleniyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri