Amortisör (Fransızcadan: amortisseur), makinelerde çalışma sırasında meydana gelen sarsıntı ve titreşimlerin şiddetini ve etkisini azaltmak için kullanılan elemanlar. Amortisörler hareket yönüne ters, hız ile orantılı bir direnç gösterirler. Böylece sarsıntı ve titreşim doğuran enerjiyi ısıya çevirerek yutarlar.
Amortisör patlarsa, çeşitli sorunlara neden olabilir. En bariz sorun, sert bir sürüşe ve ayrıca araç genelinde titreşimlere neden olabilmesidir. Bu, aracın süspansiyon ve direksiyon bileşenlerinde daha fazla aşınmaya ve yıpranmaya neden olarak erken aşınmaya neden olabilir.
Amortisörlerin arıza yapması aracın yol tutuşunun zayıflamasına, direksiyonun sertleşmesine, çukur veya engellerden geçerken ses yapmasına veya aracın gereğinden çok fazla yaylanmasına sebep olabilir. Amortisörde en çok meydana gelen arıza yağ sızması şeklinde görülmektedir.
Genellikle bir araçta dört adet amortisör bulunur. Bir aracın her bir tekerleği için bir adet amortisörden yardım alınır.
* Amortisörler olmadan araçlar, süspansiyon yayının kinetik enerjisinin tamamı tükenene kadar yukarı ve aşağı zıplamaya devam eder. * Patlak ya da bozuk bir amortisör süspansiyon sistemlerindeki aşınmayı artırır. * Amortisörlerin bozulması durumunda lastikler farklı yerlerden dengesiz aşınır.
İlgili 30 soru bulundu
Parçada meydana gelen arıza amortisör takozunun da işlevini bozarak yüksek hızlar ve virajlarda aracın yol tutuşunda olumsuz bir etki bırakacaktır.
Bu süre; dizel araçlar için genellikle 20 bin kilometre, benzinli araçlar içinse 30 bin kilometredir.
Amortisör tamiri yapılır mı? Amortisörlerde birkaç çeşitlilik söz konusudur. Bunların amortisör çeşitlerinden bazıları tamir edilebilirken bazıları ise tek kullanımlıktır. Basit mekanizmaya sahip ucuz amortisörlerin tamirleri mümkün olsa dahi değiştirmek daha mantıklıdır.
Herhangi bir yan sorun oluşmadığı müddetçe amortisör 60 – 70 bin kilometrede bir değiştirilir. Aracı engebeli ve bozuk yollarda sık kullanıyorsanız bu süre azalırken, düz ve bakımlı yollarda ve nispeten daha az kullanıyorsanız süre aksine uzayacaktır.
Arka amortisör değişimi ön amortisör değişimi ile beraber yapılır. Amortisör değişim fiyatı 60-800 lira arasında değişmektedir. Amortisörleri her 35.000 mil değiştirmek gerekmektedir. Sonuç olarak, amortisörler, binişinizi nispeten düz ve rahat tutar.
Amortisör arızası, sürekli olarak sert darbelere maruz kalınca ortaya çıkabilir. Bu parçanın arızalanması durumu aracın süspansiyonları sertleşerek işlevsiz hale gelir. Özellikle engebeli yollarda ilerlenirken tekerleklerden gelen bazı sesler, amortisörün arızalandığına dair göstergeler olabilir.
Süspansiyon (amortisör) test cihazı, bilgisayar destekli sistemi ile test esnasında her bir tekerde bulunan titreşimi 15 saniye içerisinde test eder ve monitör ekranına aktarır. Verilen titreşim esnasında tekerlerin yol tutuş oranını ve derecesini de saptar ve tutuş konusunda aracın performansını ortaya çıkartır.
Amortisör Arızaları; farklı şekillerde görülebilmektedir. Örneğin; amortisörde yağ kaçağı sorunu olabilir, amortisör bağlantılarında sorun olabilir, amortisör gövdesi hasar görmüş olabilir, amortisörün bağlantı uçlarında sorun olabilir, amortisör piston mili paslanabilir veya amortisör bir anda kilitlenebilir.
SAĞLAM OLAN AMORTİSÖRÜN BİRE BİR AYNISI İLE TEK DEĞİŞİM YAPILABİLİR...
Engebeli yollarda yayların neden olduğu tekerlek salınımını dengeleyen sisteme ise amortisör deniyor. Amortisörlerin yokluğunda araç gövdesi tekerlekler üzerinde kararsız bir salınım yapıyor. Bu da konforun azalmasına, kaza riskinin artmasına ve yol tutuşunun kaybedilmesine yol açıyor.
Direksiyonun titremesi, aracın yol tutuşundaki gözle görülür fark ve araçtaki sebepsiz sıçramalar süspansiyon arızasının belirtisi olabilir.
Ön amortisör sag sol tüplerden oluşur. Tüplerin altında vidaları mevcuttur. Vidalar sökülerek içindeki yağ dökülür ve yeni yağ konulur.Yeni yağı gr kontrolü yapılarak koyulur.Sonrasında da havası alınır.
Amortisör takozu değişimi için mutlaka oto bakım uzmanlarından destek almanız önerilir.
Zamanla yaylar eskiyebilir. Söz konusu eskime, aşınma, kırılma, kopma, gevşeme ya da sertleşme şeklinde olabilir. Böyle durumlarda helezon yay değişimi yapılır.
Henüz yakın tarihte muayene almış bir araç, amortisör konusunda sorunsuzdur, gibi bir durum söz konusu değildir. Araç sahibi, amortisörün sorunu olduğundan şüpheleniyorsa derhal servise başvurmalıdır. Patlak veya kusurlu bir amortisör muayene sırasında araç sahiplerine, herhangi bir sorun teşkil etmez.
Yere sürekli ve dengeli temas eden lastikler yola sağlam tutunur. Virajlarda savurmaları azaltır ve frenleme anında tüm lastiklerin yere tam tutunarak frenlemenin sağlıklı olmasını sağlar. Bu nedenle amortisörler önemli ve hayati parçalardır.
Otomobilin süspansiyonlarının sertleşmesi, çukurlu veya tümsekli yollarda tekerleklerden gelen tıkırtı veya gıcırtı sesleri amortisör takozu arızalarının belirtileri olabilir. Bu parçanın arızalanması ile otomobil tekerinin şasi ile olan bağlantısı zarar göreceğinden aracın yol tutuşu da bozulacaktır.
Bu tip arızalar, amortisör sisteminin içinde bulunan mil ve yağ basıncının bağlı olduğu sibobun aşınması ya da arızalanması gibi durumlarda ortaya çıkar. En ufak tümseklerden dahi geçerken aracınız yaylanıyor ise amortisör sisteminizde arıza olma olasılığı oldukça yüksektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri