Bu parçanın bozuk olması araç hareketleri ve direksiyon hareketleri ile sağa sola hareket etmesine neden olacak başta amortisör ve üst kule parçaları olmak üzere ön düzen parçalarına zarar verebilir.
Otomobilin süspansiyonlarının sertleşmesi, çukurlu veya tümsekli yollarda tekerleklerden gelen tıkırtı veya gıcırtı sesleri amortisör takozu arızalarının belirtileri olabilir. Bu parçanın arızalanması ile otomobil tekerinin şasi ile olan bağlantısı zarar göreceğinden aracın yol tutuşu da bozulacaktır.
Sürüş güvenliğini ciddi derecede etkileyen amortisör takozu, ani gelişen bir darbe nedeni ile şok eden bir işlev göstermektedir. Parçada meydana gelen arıza amortisör takozunun da işlevini bozarak yüksek hızlar ve virajlarda aracın yol tutuşunda olumsuz bir etki bırakacaktır.
Lastiklerinizin düz sürerken, viraj alırken, yokuşların üzerinden geçerken veya engebeli bir yolda sürerken daima yolla temas etmesini sağlar. Böyle bir yolda sürüşten kaynaklanan tüm titreşimler ve sarsıntı, bir aracın yayları ve amortisörleri tarafından emilir. Bu yüzden Amortisör takozu olarak da adlandırılır.
Kırık bir amortisörün en belirgin işareti, aracınızın muayeneden geçememesidir. Tepkisiz direksiyon, aşırı zıplama veya ağırlık aktarımını kontrol edememe belirtilerden herhangi birini fark ederseniz, amortisör değişimi zamanı gelmiş olabilir.
İlgili 37 soru bulundu
Amortisör Arızaları; farklı şekillerde görülebilmektedir. Örneğin; amortisörde yağ kaçağı sorunu olabilir, amortisör bağlantılarında sorun olabilir, amortisör gövdesi hasar görmüş olabilir, amortisörün bağlantı uçlarında sorun olabilir, amortisör piston mili paslanabilir veya amortisör bir anda kilitlenebilir.
Süspansiyon (amortisör) test cihazı, bilgisayar destekli sistemi ile test esnasında her bir tekerde bulunan titreşimi 15 saniye içerisinde test eder ve monitör ekranına aktarır. Verilen titreşim esnasında tekerlerin yol tutuş oranını ve derecesini de saptar ve tutuş konusunda aracın performansını ortaya çıkartır.
Porya bilyası bozulursa otomobile zarar verir. Örneğin otomobilin hareketi halinde porya bilyası koparsa ön takımdaki parçalar zarar görmektedir. Fren sisteminin de porya bilyasına bağlı olduğunu söyledik. Dolayısıyla porya bilyası bozulduğunda otomobilde yüksek ısı meydana gelecektir.
Evet, çekme takozlardan olabilir. Ucuz parçalar zaten, bilyalarla birlikte değiştirin ikisini de gitsin.
Genel anlamda aşınma sebebi ile bozulan amortisör takozu, soğuk ile sıcak havanın tesiri ile genleşmeye uğrar. Bu da plastik ile metalin esas özelliklerini yitirmesine neden olmaktadır. Öteki ehemmiyetli neden ise vasıtayı kasislerde ve çukurlarda çok sert kullanmaktır.
Amortisör takozu aşınmaya başladığında, sadece araç konforunu etkilemez, aynı zamanda diğer süspansiyon parçalarına da potansiyel olarak hasar verebilir.
Direksiyonun titremesi, aracın yol tutuşundaki gözle görülür fark ve araçtaki sebepsiz sıçramalar süspansiyon arızasının belirtisi olabilir.
* Ön amortisör patladığında, aracın far ayarı bozulur ve güvenli görüş ortadan kalkar. * Patlak amortisörler lastiğin yola teması dengesizleştirir, aracınızın yol tutuşu zayıflar. * Bozuk bir amortisör, aracın virajlarda savrulma riskini daha fazla arttırır. * Aracın fren sistemi zayıflar ve fren mesafesi uzar.
Soruyu soran arkadaşın içi rahat olsun, amortisör değişiminde rot ayarı vs. gerekmiyor...
Binek araçların rutin kontrollerine 20 bin kilometreden itibaren girse bile aslında amortisörlerin ömrü ortalama 60 bin kilometredir.
Amortisörü şasiye bağlayan araba amortisör takozu, aracın denge noktalarını belirliyor. Ağırlık merkezi göz önünde bulundurularak konumlanan takoz bağlantı yerleri, her koşulda aracınızın dört teker üzerinde ilerlemesini amaçlıyor.
Elbette tek değişir..
Amortisör takozu değişimi için mutlaka oto bakım uzmanlarından destek almanız önerilir.
Bunun sebebi de üst takozların direksiyon hareketlerinde bazı kaymalara yol açma olasılığıdır. Arızalanmış olan bir üst takoz, direksiyon kontrolünü azaltabilir ve içerisinde bulunduğunuz aracın sürüş esnasında sağa ve sola yalpalamasına sebep olabilir.
Porya arızalarını aracınızda kolayca fark edebilirsiniz. Çünkü porya bilyası arızalanmaya başladığında tekerlekten uğultu duyulur. Zamanla ön ve arka poyralarda aşınma meydana gelir. Bu tarz sorunlar, devamlı olarak ağır yük taşıyan ve periyodik bakımları düzenli yaptırılmayan otomobillerde daha sık görülür.
Şanzıman Problemleri: Arızalı bir bilya, vites boştayken ve araç hareket halindeyken gürültü ve titreşim yapar. Gürültünün şiddeti motorun devri ile doğru orantılı olarak artar. Vites geçişlerinde titreşim hissedilir. Ayrıca şanzıman yağ seviyesinin düşük olması da bu sorunlara sebep olur.
Tekerleğin orta noktasında porya bilyası bulunmaktadır. Bu bilya sürtünmeyi azaltmak adına görev almaktadır. Tekerlek sistemi de bu bilya üzerinde ilerlemektedir. Farklı bir isim olarak da porya rulmanı adı altında geçmektedir.
Amortisör tamiri yapılır mı? Amortisörlerde birkaç çeşitlilik söz konusudur. Bunların amortisör çeşitlerinden bazıları tamir edilebilirken bazıları ise tek kullanımlıktır. Basit mekanizmaya sahip ucuz amortisörlerin tamirleri mümkün olsa dahi değiştirmek daha mantıklıdır.
bu yüzden, ters (up side down) amortisörler, daha fazla konfor ve yol tutuşu sağlar. Gidonun hemen altındaki kısım, çatalın kalın olan, daha sağlam olan kısmı, iste bu kısım, frenleme anında neredeyse tüm yükü taşıyor ve diğer teleskopik çatala göre çok daha dayanıklı eğilip bükülmeye, yani daha rijit.
Amortisörlerin arıza yapması aracın yol tutuşunun zayıflamasına, direksiyonun sertleşmesine, çukur veya engellerden geçerken ses yapmasına veya aracın gereğinden çok fazla yaylanmasına sebep olabilir. Amortisörde en çok meydana gelen arıza yağ sızması şeklinde görülmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri