Kuru dut ve ceviz ağacından yaptığı çatal çubukla evlerin bahçelerinde yeraltı su kaynaklarını arayan, Duk, bu yöntemle şu ana kadar 35 vatandaşa ait tarla ve bahçenin suya kavuşmasına yardımcı olduğunu söyledi.
Bir alanda su bulunması isteniyorsa vadi gibi bir alanda çakıl veya kum katmanlarında kil tabakasının bulunması alanda su olduğunun bir göstergesidir. Bu gibi arazide su belirtileri incelenerek sondaj yapılması gereken bölgenin belirlenmesi mümkün olabilmektedir.
Belki de jeologları bile şaşırtan en önemli konu, su aramaktır. Su arayan insanlar çok eski zamanlardan bu yana ağaç dalları ve metal teller ile su bulmaktadırlar. En çok kullanılan su bulma yöntemi, Y ya da sapan şeklinde fındık, karaağaç ve meşeden yapılan ağaç çubuklar ile su aramadır.
Bilimsel araştırmalarda bu yöntemin işe yaradığı kanıtlanamadı. ABD'de yapılan bir araştırmada, bu yöntemle su bulabildiğini iddia eden 27 kişinin derinlik ve miktar gibi konularda başarısız olduğu görüldü.
Jeofizik mühendisliğinde birçok yöntem olsa da yer altı su etütlerinde en başarılı yöntem elektrik özdirenç yöntemidir. Bu yöntemde yere belirli noktalardan akım verilip belirli noktalardan potansiyel fark ölçülerek yeraltının özdirenç değerlerine göre değişimi tespit edilir.
İlgili 28 soru bulundu
“Yerin kaç metre altından su çıkar?” sorusunun cevabını bulabilmek için kaynağın derinliğinin bilinmesi gerekmektedir. Bu kapsamda yer altı suları, her bölgede farklı derinliklerde olabilmektedir. Sondaj yöntemiyle ulaşılabilen sular bazen 1000 metre, bazen ise 100 metrede çıkabilmektedir.
Yer altındaki boşluk veya gözeneklerde tutulan suya “yer altı suyu” denmektedir. Yer altı suyu dünyanın tatlı suyunun yaklaşık olarak %22'sini sağlar. Hidrolojik döngünün bir parçasıdır. Yer altı suyunun kaynakları yağışlar, okyanuslar, ırmaklar, göller, bataklıklar, yapay gölcükler ve Su Arıtma sistemlerinden oluşur.
Artezyen kaynaklar; yerin alt kısmında yer alan su kaynaklarıdır. Yüzey suları; geçirimsiz tabakaların ara kısmında yer alarak, geçirimli tabakada birikmektedir.
İskandil aleti olarak hidrostatik basınç ölçerler kullanılır. Alet, ölçme yapılacak noktada bir ip veya tel yardımıyla sualtı tabanına indirilerek o noktadaki su derinliğinin fonksiyonu olarak hidrostatik basınç ölçülür. Hidrostatik iskandil, dolaylı sonuç veren bir yöntemdir.
Radyestezi'de su deyince, 'akar su' akla gelmelidir. Yeraltındaki bir su haznesi, bir göl ya da bir su birikintisi radyestezik olarak tespit edilemez. Radyestezi aleti, durgun suların üzerinde harekete geçmez.
Doğada dar ve güneş almayan derin kaya yarıklarının içinde su bulunabilir. Kurumuş görünen dere yataklarının zemininde kum altında su olabilir.Dere yatağının bir engel veya bir kaya ile karşılaştığı bölümüm ön tarafı kazılarak su bulunabilir.
Killi topraklar genelde ne su tutar, nede suyu iletir. doğal bir su geçirmezlik tabakası olan kil genelde göletlerin oluşmasının, barajların zeminin temel malzemesidir.
Altınarama çubukları, çevrede bulunan manyetik anomalilerin sayesinde altın gibi çevreye enerji salan maddelerin tespitini yapmakta kullanılmaktadır. Tam olarak bilimsel bir açıklamadan bulunamasa da su, altın gibi madenlerin bulunmasında uzun yıllardan beri kullanılan bir arama yöntemidir.
Sondaj kuyu fiyatları 30.000 TL'den başlayarak sondaj kuyusunun konumu ve derinliğine göre fiyat artmaktadır. İstanbul'da en fazla 50 mt. ile 200 mt. aralığında sondaj kuyusu açılmaktadır. Su kuyusu sondaj fiyatları da 30.000 TL ile 80.000 TL arasında değişmektedir.
Arazide su tespiti için kullanılan detektörler, büyük oranda doğru sonuçlar vermektedir. Jeofizik mühendisleri, bu cihazları kullanarak ve toprağın geçirgenlik oranını değerlendirerek su kaynağının varlığı ve büyüklüğü konusunda çıkarımlar oluşturabilmektedir.
Buna göre gerek kaynaklar gerek yeraltı suları, içinden çıktığı arazi malikinin mülkiyetindedir. Zira kaynaklar içinden çıktığı arzın madde itibariyle muhtevasına dâhildir. Dolayısıyla kaynağın mülkiyeti araziden bağımsız olarak başkalarına devredilemez. Bu durum, TMK. m. 718 ve 756 hükümlerinin ortak bir gereğidir.
bu çalışma gücünü kompresörün verdiği hava yardımı ile yapar. hava aynı zamanda kuyudan parçalanan kaya parçalarını ve çıkan suyu yukarıya çıkartır. suyun çıktığı ise hava yardımı ile yukarı çıkar ve bunu çok rahatlıkla görebilirsiniz. metrajınıda tam çıktığı esnada belli eder ve tespit etmiş olursunuz.
Artezyen kuyu açılırken izin alma konusunda en önemli şey suyun kaç metreden çıkarıldığıdır. 10 metrenin altındaki her artezyen kuyu işleminde izin zorunludur. Bu izin Devlet Su İşleri'nden alınmaktadır.
N.): Pompaj kuyusunda su seviyelerinin ölçümü genellikle sondaj borusunun (veya hava borusunun) üst kısmında yapılır. İşte su seviyelerinin yapıldığı bu yere ölçme noktası denir.
Her bir sondaj ve su kuyusu başvurusu için 2020 ve 2021 yılları için 500,00 TL olarak etüt ve inceleme bedeli alınacaktır.
Sondaj ile su kuyusu açılırken yerin kaç metre altına inileceğine dair izlenmesi gereken birkaç adım bulunmaktadır. Bunun yasal sınırı 10 metre olarak belirlenmiş durumdadır. Detaylı olarak ifade etmek gerekirse sondaj sırasında 10 metreden daha aşağıya inilecek ise mutlaka yasal izin alınmalıdır.
Toprağın delindikten sonra kuyunun güvenliğini sağlama aşamasına geçilir. Ucunda filtre olan ve yabancı cisimleri içine almayan borular yerleştirilerek çıkarılacak suyun yolu yapılmış olur. Kuyu cidarı ile boruların iniş seviyesi çakıllarla doldurulur ve temiz suya ulaşmak için yeterince su çekilme işlemine geçilir.
-Yer altı su tablasının bir akarsudan daha yüksek irtifaya sahip olması durumunda yer altı su tablası akarsuyu beslemektedir. -Hidrostatik basıncın atmosfer basıncından yüksek olduğu nokta topoğrafik yüzeyin üzerinde kalıyorsa su belirli bir debiyle yüzeye çıkar.
Yerkürede bulunan suyun % 97.5'i okyanuslarda bulunan tuzlu sulardan oluşmaktadır. Geriye kalan %2.5 oranındaki tatlı suyun büyük bir kısmı kutuplarda (Antartika, Greenland) buzul ve çok derin jeolojik tabakalarda yeraltı suyu olarak bulunur.
Türkiye'nin yüzey alanının %3'ü Avrupa kıtasında (Trakya), geri kalanı Asya Kıtasında (Anadolu) yer alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri