Önceden ısıtmış olduğunuz 200 derece fırında tercihen alt raflara yerleştirerek 20-25 dakika pişirin. Uçları hafifçe renk almaya başlayınca kürdan veya bıçak ucuyla pişme derecesini kontrol edin. Hafif dişe gelir kıvamda seviyorsanız 15 dakika, pişmiş seviyorsanız 20 dakika kadar fırında tutun.
Brokolilerin üzerini aşmayacak miktarda kaynar suyun içerisine brokolilerin çiçekleri üst kısımda kalacak şekilde koymalısınız. Brokolileri haşlarken tencerenin kapağı mutlaka açık olmalı. Brokolilerin besin değerinin kaybolmaması için mümkün olduğunca az pişirilmeli. Bunun için maksimum 2-3 dakika yeterli.
Brokoli pişmiş veya çiğ olarak yenebilir ikisi de tamamen sağlıklıdır ancak farklı besin profilleri sağlar. Kaynatma, mikrodalgada pişirme, tavada kızartma ve buharda pişirme gibi farklı pişirme yöntemleri, sebzenin besin bileşimini değiştirir, özellikle C vitamininin yanı sıra çözünür protein ve şekeri azaltır.
Haşlama Brokoli Tarifi Püf Noktaları Nelerdir? Brokoliler; vitamin değeri kaybedilmeden, kısa süre, hafif diri kıvamda ve canlı yeşil renkte kalacak şekilde haşlanmalıdır ve sıcak su içinde bekletilmeden, hemen haşlama suyu süzülmelidir.
İlgili 21 soru bulundu
Brokolinin buharda ve suyun içinde haşlanma süresi birbirinden farklıdır. Buharda haşlandığında ortalama 10 dakika yeterlidir. Bu süreden daha fazla pişerse tüm besin değerini kaybedebilir. Tencere içinde suyla beraber brokoli haşlamak istediğinizde 5 dakikayı geçmemelidir.
Brokoli, Brüksel lahanası, karnabahar ve lahana ailesinin diğer üyeleri lezzet olarak çiğ tüketilebilir sebzelerdendir. Ancak çiğ bir şekilde tüketildiklerinde çok daha fazla şişkinlik hissi verirler. Bu yüzden onları pişirmenizde fayda var.
Alkali sebzelerden biri olan brokoliyi çiğ ya da pişirme yöntemi ile yiyebilirsiniz. Pişirme yöntemi olarak haşlama ve buharlamayı kullanabilirsiniz. Ancak brokolinin besin değerini kaybetmemesi için en faydalı tüketim şekli buharda pişirilmesidir. Böylelikle brokoliden en yüksek fayda alınabilir.
Sararan brokoli zehirli değildir, tüketen kişiler zehirlenmez. Ancak yenmemesi tavsiye edilir. Eğer brokolinin bir kısmı sarı ise, o kısmı çöpe atılır ve geri kalan yeşil kısmı kullanılır. Çiğ brokoli nasıl acı ise, sarardığında özellikle de piştiğinde acılığına acılık katar.
Brokoli, kalp sağlığı için harikadır ve genel olarak kardiyovasküler hastalıkları önler. Kötü kolesterolün vücuttan atılmasına yardımcı olur. Ayrıca tansiyonu düzenler ve yüksek tansiyonun da önüne geçer.
2) Brokoli ve Karnabahar
Kalın bağırsaklara gelerek sindirimi gerçekleşir. Bu nedenle brokoli ve karnabahar tüketildiğinde bir süre gaz problemi ile uğraşabilirsiniz.
Brokolileri tüketmenin en sağlıklı yolu tabii ki onları haşlamak. Peki brokoliyi haşlarken nelere dikkat etmelisin, brokoli haşlama nasıl yapılır ve püf noktaları nelerdir bir bakalım: Bir tencereye brokolileri çok aşmayacak kadar su doldur ve içine 1 tatlı kaşığı kadar da tuz ekle.
10 dakika kadar karbonatlı suyun içinde bekleyen brokoliyi, bir süzgeç içine alarak soğuk sudan geçirin. Karbonatlı suyun etkisi ile brokoli öbeklerinin arasında bulunan minik böcekler ve tozlar suyla beraber akıp gidecektir. Böylece daha temiz ve sağlıklı brokoli tarifleri hazırlayabilirsiniz. Afiyet olsun!
Çiğ brokoliyi tüketebilmek için brokoli iyice yıkanmalıdır. Ardından kurulanan brokoli bir bıçak yardımı ile brokolinin çiçek kısmını gövdesinden ayırarak tüketebilirsiniz. Aynı zamanda çiğ brokoliyi yoğurt ile birlikte, humus ya da başka soslarla tüketebilirsiniz.
Havuçlar soyularak istenen büyüklükte doğranır. Kaynayan suyun içine havuçlar atılarak haşlanır. Brokoli de istenen büyüklüğe getirilerek aynı suda havuçtan sonra haşlanır.
Brokolileri yıkıyoruz, küçük küçük doğruyoruz ve ayıklıyoruz. İçerisine turşu, kırmızı biber, mısır, nar ekliyoruz. Nar ekşisi, limon, zeytinyağı, tuz ilave edip harmanlıyoruz ve servise hazır.
Brokoli ve yoğurdu birlikte yemek bağırsak kanserini önlüyor hatta tedavi ediyor. Brokoli, kanserle mücadele eden sülforan maddesini içeriyor. Yoğurt ise içerdiği probiyotikler ile mide ve bağırsaktaki bakterileri önlemeye yardımcı oluyor.
- Sindirim: Brokolinin içerdiği yüksek lif oranı kişinin düzenli olarak tuvalete çıkmasını sağlar ve bağırsaklarda bulunan sağlıklı bakterilerin düzeyinin de korunmasına fayda sağlar.
İspanya Ulusal Araştırma Enstitüsü tarafından yapılan araştırmaya göre, bu sebzeleri sevmenin nedeni genetik. Araştırmaya göre insan vücudunda bulunan tas2r38 adlı bir gen, bazı yeşil sebzelerde bulunan ve “phenylthiocarbamide” adı verilen bir kimyasal maddeyi sevip sevmediğimizi kontrol ediyor.
Brokoli, bireylerin vücudunda bulunan enfeksiyonları azaltmaktadır. Brokoli içerisinde Omega 3 yağ asitleri barınmaktadır. Bu yağ asitleri de vücuttaki iltihabı artırmaktadır.
Uzmanlar bu yüzden haftada bir iki kezde olsa brokoli tüketilmesi gerektiğini vurguluyor.
Araştırmacılar, çok geniş bir klinik deneyden elde ettikleri verileri analiz ederek, brokoli ve diğer krusifer sebzelerin tüketilmesinin, özellikle de GTM1 enziminden yoksun bireylerde daha düşük böbrek yetmezliği ile sonuçlandığını gösterdiler.
Brokoli gibi doğal lifli besinler yiyecekleri tüketmek, bağırsak sağlığını destekler, kabızlığı önler. İnsülin duyarlılığını arttırır ve kolon kanseri riskini azaltır. Ayrıca bağışıklık sistemini korur ve iltihaplanmayı önler.
Hangi hastalar brokoli tüketirken dikkatli olmalılar? İşte brokoliye dair tüm bilinmeyenler... Brokolinin içeriğinde bulunan K vitamininin kan sulandırıcı ilaçların etkisini azaltma durumu söz konusudur. Bu sebeple bu ilaçları kullanan bireylerin, brokoli tüketimine dikkat etmeleri oldukça önemli bir konudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri