Amortisör bir yay ile çalışmaktadır. Amortisör yağı olmaz ise piston tam olarak çalışamaz ve sadece yay üzerinde yaylanma olur o yüzden motosiklet amortisör yağ değişimi önem taşımaktadır. Silikon yapılı bir yağdır.
Piyasada motorsikler amortisörleri için olan yağlardan doğru değerde olanları satın alınıp kullanılabilir. Ancak 7 gibi ara bir değer var ise eldeki yağlar kullanılarak (mutlaka ama mutlaka amortisör yağı olmak zorunda) uygun yoğunlukta yağ elde edilebilir.
Amortisörlerin ömrünü uzatmak için araç bakımı önemlidir. Düzenli olarak süspansiyon sistemi kontrol edilmeli, gerekirse yağlama ve ayarlamalar yapılmalıdır.
amortisor yaglari 10w 15w diye gider. sayi arttikca kalinlasir yag.
sıkma biraderim keçelere zarar verir yağ kaçırmaya başlar.. wd40 sadece metal aksamda kullanılır , amortisörün o gördüğün parlak borularını ıslak , çamurlu bırakmamak için kuru bir bezle silmen dış bakımı için yeterli.. Sıkılmaz.
İlgili 15 soru bulundu
Ön amortisör sag sol tüplerden oluşur. Tüplerin altında vidaları mevcuttur. Vidalar sökülerek içindeki yağ dökülür ve yeni yağ konulur.Yeni yağı gr kontrolü yapılarak koyulur.Sonrasında da havası alınır.
Amortisör Yağı Seçimi
Amortisör yağ değerleri 1.000 CST'ye kadar olan yağlardır. 1/10 Elektrikli onroad arabalar için ortalama olara 300-500 CST aralığı tercih edilmektedir. Bu tercih kullanılan pist, hava şartları , sürüş tarzı gibi değişkenlere göre değişmektedir.
Amortisör bir yay ile çalışmaktadır. Amortisör yağı olmaz ise piston tam olarak çalışamaz ve sadece yay üzerinde yaylanma olur o yüzden motosiklet amortisör yağ değişimi önem taşımaktadır.
Burada yapılması gereken şey 500 cc yağ koyup amortisör içinde yay yokken ve sonuna kadar kapalı iken üstte 103 mm hava boşluğu kalacak şekilde yağın fazlasını geri çekmektir.
gazlı amartisörler daha konforludur ancak tepkileri açısından yağlı olanlar daha iyi tepki süreleri olduğu için sert viraj alışlarda yağlıolanlar tercih edilmekedir. Ayrıca gazlı amortisörler daha çok aşırı ağır ve tonajlı kasalar için daha idealdir ve yumuşaktır.
Aracın duruşundaki eğrilik ve sürüş esnasında hissedilen kontrol kaybı araçta bir sorun olduğu düşüncesi ile servise gidilmesinde yeterli olabilecek belirtilerdir.
Bu süre; dizel araçlar için genellikle 20 bin kilometre, benzinli araçlar içinse 30 bin kilometredir.
Kırık bir amortisörün en belirgin işareti, aracınızın muayeneden geçememesidir. Tepkisiz direksiyon, aşırı zıplama veya ağırlık aktarımını kontrol edememe belirtilerden herhangi birini fark ederseniz, amortisör değişimi zamanı gelmiş olabilir.
Süspansiyon, yukarı kaldırılarak yeni amortisör yerleştirilir. Cıvatalar takılıp sıkıldıktan sonra vidaların bağlantısı sağlanır. Amortisör takıldıktan sonra ise tekerlekler takılarak bijon somunu sıkılır.
Amortisörlerin yapısı, tipleri
Akışkan tipleri ise sıvı veya gaz esaslı olabilirler. Sıvı tiplerde daha çok yağ kullanılır.
Arka amortisör değişimi ön amortisör değişimi ile beraber yapılır. Amortisör değişim fiyatı 60-800 lira arasında değişmektedir. Amortisörleri her 35.000 mil değiştirmek gerekmektedir. Sonuç olarak, amortisörler, binişinizi nispeten düz ve rahat tutar.
Motor yağı eksikliğini anlamak için aracınızın gösterge paneline bakmak en kısa ve en doğru yöntemlerin başında gelmektedir. Aracınızın gösterge panelinde yer alan motor yağı veya motor yağı basınç uyarı lambası yanıyorsa bu uyarı aracınızın motor yağının eksildiğine ve değişim zamanı geldiğine işaret etmektedir.
Fazla yağ, aracınızdaki yağ basıncını arttırarak pompa ve filtreye zarar verebilir. Artan yağ basıncı nedeni ile keçelerde sızdırma oluşabilir. Bu yağ sızıntıları, aracınızın motorunun sağlıklı çalışmasını engelleyerek hararete sebep olabilir.
Diferansiyel Yağı Ne Zaman Değişir? Diferansiyel yağı, otomobil üreticilerinin tavsiyelerine bağlı olarak her 50.000 ila 100.000 kilometre arasında değiştirilmelidir. Bu işi profesyonellere bırakmak çok daha kolay, temiz ve hızlı olacaktır.
Patlak amortisör muayeneden geçer mi gibi bir soruyla çok sık karşılaşıyoruz. Esasen araç amortisörlerinde patlaklık varsa, muayene esnasında bunu anlamak çok kolay olmayabilir. Kısacası bu amortisörler evet muayeneden geçer.
Amortisör patlamasının ana sebepleri tümsek ve kasislerden çok hızlı geçmemiz ve tümseği geçmeden hemen önce yaptığımız ani frenleme gibi sebepleri vardır . Bunların dışında birde keskin virajlardan hızlı dönüşler yaptığımızda aracın yükü aracın yatık olan kısımdaki amortisöre binmektedir .
* Amortisörlerin bozulması durumunda lastikler farklı yerlerden dengesiz aşınır. Araçta sarsıntıya yol açar. * Ön amortisör patladığında, aracın far ayarı bozulur ve güvenli görüş ortadan kalkar. * Patlak amortisörler lastiğin yola teması dengesizleştirir, aracınızın yol tutuşu zayıflar.
Piston valf somunu taban valfine değdiğinde, bu parçaların özel tasarımı nedeniyle birbirine kenetlenir. Piston somunu değdikten sonra, mili sağa doğru döndürüldüğünde (somun sıkıldığında) amortisör sertleşir, sola döndürüldüğünde ise yumuşar.
Amortisörler zaman geçtikçe yumuşar ve aracın sürüş güvenliği azalır, yenilenen amortisör (aslına uygun yapıldıysa şayet) bu yüzden alıştığınız yumuşamış amortisörden sonra sert gelecektir bu durum 3-4 yaşında araçta bile böyle hissedilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri