An be an kelimesi de sürekli, aralıksız, her daim anlamına gelir. Bu sözcük, arada sırada, bazen, seyrek anlamlarında da kullanılır. An be an kelimesi, ikilemedir.
Anbean Kelimesinin Doğru yazılışı
Anbean kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "anbean" şeklindedir.
An bean kelimesi birleşik mi, ayrı mı yazılır? Vatandaşların aklına bu soru takıldı. Türk Dil Kurumu'na göre ise iki kelimede anlamını yitirip başka bir ismin yerine kullanılırsa sözcük bitişik yazılır.
Bu söz "ân" kelimesinin araya Farsça "be" girmiş olarak tekrarlanmasıyla oluşur. Her ne kadar Türkçede "an" kelimesi zaten varsa da bu kalıplaşma dilde ayrı ve yeni bir anlam yaratmaktadır. Bu yüzden birleşik yazılması isabetlidir.
Anneanne sözcüğü bitişik yazılır. Yani anne anne yazımı yanlış olup, anneanne doğru yazım şeklidir. Bir kelimenin nasıl yazıldığını öğrenmek istiyorsak Türk Dil Kurumu sözlüğünde yararlanmak doğru olacaktır.
İlgili 43 soru bulundu
Kişi adlarından sonra gelen akrabalık adlarının ilk harfi, kelime gerçek bir akrabayı ifade etmese de küçük harfle yazılmalıdır.
Türk Dil Kurumu (TDK)'nın sitesinde doğru yazılış "suçüstü" olarak verilmiştir. 1. isim, hukuk Birini suç işlerken yakalama, cürmümeşhut, meşhut suç. TDK'ya göre doğru yazımı da "suçüstü"şeklindedir.
An Be An Kelimesinin TDK'ya Göre Doğru Yazılışı
An be an kelimesi, ikilemedir. Türkçede bazı ikilemeler bitişik bazıları ise ayrı yazılır. An be an kelimesinin ise birleşik yazılması gerekir.
Doğru kullanım şekli anbean olmalıdır. TDK verilerine göre anbean kelimesinin doğru yazılışı anbean şeklindedir. An be an olarak ayrı yazılışı ise yanlış olarak kabul edilmektedir. Bu kelime en çok yazım hatası yapılan kelimelerden biridir.
Günbegün Kelimesi TDK'ya Göre Bitişik mi Yazılır, Ayrı mı? Günbegün kelimesi birçok kişi tarafından günbe gün şeklinde yanlış yazılmaktadır. Kelimenin doğru yazımı bitişik bir şekildedir ve Günbegün olarak yazılmaktadır. Günbegün doğru bir yazımdır ve bu şekilde yazılması doğru yazıldığı anlamına gelmektedir.
Yazılışı sıklıkla karıştırılan kelimelerden biri de öz güven kelimesidir. Peki Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin yazılışını nasıl açıklıyor? Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin doğru yazılışını "öz güven" şeklinde göstermektedir. Yani yaygın bilinenin aksine öz güven kelimesi birleşik değil ayrı yazılmaktadır.
Cevap: Anbean pekiştirme değildir. Pekiştirme Nedir ? ☞ Sözcüklerin anlamını daha da kuvvetlendirir.
Günaşırı kelimesinin Türk dil kurumu kapsamındaki anlamı 'iki günde bir' olarak bilinmektedir. Bu kelimenin anlamı ile ortaya çıkan yanlışın yanı sıra ayrıca yazılış konusunda da hatalar bulunmaktadır. Yazım noktasında günaşırı kelimesi olarak bitişik şekilde ele alınmalı ve cümlede geçmelidir.
UYARI: Çiçek dışında anlamlar taşıyan baklaçiçeği (renk), narçiçeği (renk), suçiçeği (hastalık); ot dışında anlamlar taşıyan ağızotu (barut), sıçanotu (arsenik); ses düşmesine uğramış olan çöreotu ve yazımı gelenekleşmiş olan semizotu, dereotu bitişik yazılır.
Kuruyemiş sözcüğü için de gerekli araştırmaları yapmış ve günlük hayatta yapılan yanlışlığa bir son getirmiştir. Kelimenin doğru yazımı TDK'ye göre birleşik olarak yazılan şeklidir.
Bağ Evi Kelimesinin TDK'ya Göre Doğru Yazılışı
Daha çok kırsal kesimde ve köylerde ortaya çıkan bağ evi, çok sık yazım hatasına uğrayan sözcük grupları içerisinde gelir. Bu doğrultuda Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığı zaman, bu kelime grubunun ayrı şekilde yazılması gerekmektedir.
Mukayese Etmek Ne Demektir? İki durum ya da şeyin karşılaştırarak değerlendirme yapılmasına mukayese etmek denir.
Burada da o var. 2023, "ç" ile biter. Yani gelecek olan ek c,d ve g harfiyle başlayamaz. Bu yüzden 2023'de yanlıştır. Doğrusu 2023'te olmalıdır.
Kelimenin doğru yazılışında ek her zaman ayrı olmalıdır ve kelime de ben de şeklinde yazılmalıdır. Genellikle birçok kişi bu kelimeyi yazarken bende şeklinde birleşik yazar fakat bu kullanım Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre yanlış bir yazımdır.
TDK'ya göre çiğ köfte kelimesi bitişik yazılmaz. Bu bir yazım yanlışıdır. Çiğ köfte kelimesi ayrı yazılır. Ayrı yazılsa bile iki kelimeden tek bir anlam çıkartılır.
Bir an TDK'ya Göre Doğru Yazılışı
Bir an kelimesi, Türk Dil Kurumu'nun sözlüğüne göre ayrı olarak yazılmaktadır. Bir an şeklinde yazımı doğru yazımdır. Kelime daima ayrı yazılır.
Kelimelerin doğru yazılışını öğrenmek için TDK sözlüğüne bakmak gerekiyor. Bu sözlüğe göre hayatımızın içinde çok sık kullandığımız bu kelimenin doğru yazılışı ise “anı” şeklinde gösteriliyor.
Giderayak kelimesi ayrı kelimeler ile yazılması oldukça yanlıştır. Doğru yazımı ise bitişik şekilde olmalıdır.
TDK sözlüklerine göre "eloğlu" birleşik yazılıyor. Bazı kaynaklarda yer alan "el oğlu" şeklindeki kullanımlar yazım hatasıdır. 2. isim, mecaz Damat.
DAĞ EVİ KELİMESİNİN ANLAMI
Şehirlerin kirli havasından uzaklaşmak, tabiat varlıklarından ve güzelliklerinden yararlanmak için dağlık bölgelerde yapılmış ev anlamına gelir. Bu kelime genellikle dağevi şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı dağ evi şeklinde olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri