İKLİMİ: İlçenin iklimi Akdeniz iklimi karakterindedir. Kışlar genellikle ılık ve yağışlı, yazlar sıcak ve kurak geçer. Isı en sıcak aylarda gölgede 30,35 derece, soğuk günlerde –5 dereceyi geçmez.
İlçemiz yarı kurak bir iklime sahip, kışları serin, yazları sıcak, su fazlası kış mevsiminde ve deniz tesirine yakın bir iklime sahiptir. Hâkim rüzgâr yönü Kuzey, mevsimsel değişimlere bağlı olarak ikincil derece hâkim rüzgâr yönü Kuzey-Kuzeydoğudur. Yağış en fazla Kasım, Aralık ve Ocak aylarında düşmektedir.
Ege kıyılarında yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve genellikle yağışlı Akdeniz iklimi , Marmara kıyılarında ise Karadeniz ikliminin etkisiyle yazlar nispeten serin geçmektedir. Kıyılardan iç kesimlere gidildikçe karasallık eğilimi göstermekte ve kışlar daha soğuk hissedilmektedir.
Yüzölçümünün yüzde 30´u (650 bin hektar)ormanlıktır. Ormanlar daha çok Dursunbey,Sındırgı, Edremit, Burhaniye ve Balya bölgesinde zengindir. İlin % 32´si mer´a ve çayırlıktır. Arazinin % 23´ü ekime müsaittir. % 15´i ise zeytinlik, sebze ve meyve bahçesidir.
Geçmiş verilere bakıldığında, Balıkesir'de en yüksek kar kalınlığı 98 santimetre ile 28 Şubat 1953'te, en sert rüzgar saatteki hızı 106,6 kilometreyle 3 Mart 1957, en düşük sıcaklık sıfırın altında 21,8 derece ile 13 Ocak 1954'te gerçekleşti.
İlgili 44 soru bulundu
Özellikle kıyı kesimlerinde zeytin, narenciye, incir, elma, armut, ayva ve üzüm yetiştirilirken, iç kesimlerde tahıl, baklagiller, pancar, tütün, ayçiçeği, susam, pirinç gibi çeşitli ürünler yetiştirilmektedir. Türkiye'nin en geniş zeytinlikleri Balıkesir'de ve üretilen zeytinin üçte biri burada yetişiyor.
Kışlar genellikle ılık ve yağışlı, yazlar sıcak ve kurak geçer. Isı en sıcak aylarda gölgede 30,35 derece, soğuk günlerde –5 dereceyi geçmez. Ortalama sıcaklık + 20 derecedir. Rutubet ortalaması 65 olup, hava basınçları 740-770 arasında değişir.
Edremit. Balıkesir'in Edremit, Burhaniye, Havran, Gömeç ve Ayvalık ilçelerine yıllar sonra ilk kez Pazar günü kar yağdı. Meteoroloji yetkilileri, bölgede kar yağışının en son 1966 yılında görüldüğünü bildirdiler.
Balıkesir'in ekonomisi çoğunlukla tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Sanayi de genellikle tarıma dayalı sanayi ile doğal kaynakların işlenmesine yönelik gelişmiştir. Tarım ürünleri (sebze, meyve), beyaz-kırmızı et, zeytin ve zeytinyağı, süt ve süt mamulleri üretimi ön plana çıkmaktadır.
Doğuda Bursa, Kütahya; güneyde İzmir, Manisa; batıda Ege Denizi, Çanakkale ve kuzeyde Marmara Denizi ile çevrilidir. Çanakkale ile birlikte Marmara ve Ege Bölgeleri arasında konumlanan TR22 Güney Marmara Bölgesi'ni oluşturur.
Başta gelen tarım ürünleri; buğday, arpa, mısır ve yulaf olan Balıkesir'de Türkiye'nin en geniş zeytinlikleri bulunuyor. Türkiye genelinde elde edilen zeytinin üçte biri bu ilde yetiştiriliyor.
Balıkesir, denize sahip olduğu için deniz turizmi gelişmiştir. Marmara'da veya Ege'de kıyıya sahip ilçeler ile adalar, başlıca turizm merkezleridir. Buralarda çeşitli plajlar ve oteller mevcuttur. İl, 1970'li yıllarda Türkiye'nin gelişme bakımından en önde giden turizm bölgesi haline gelmiştir.
Ege bölgesinde yer alması nedeniyle kışları ılık ve yağışlı, yazları sıcak ve kuraktır. Lodos ve poyraz rüzgârları hâkimdir. Özellikle tüm çevre bölgeler, yazın kavurucu sıcakta iken Ayvalık'ta batıdan esen İmbat rüzgârı ilçeyi serinletir. Bazı yazlarda meltem rüzgârları eser.
Turistlerin sıklıkla ziyaret ettiği şehirlerden olan Balıkesir, yaz aylarında popülerlik kazanmaktadır. Güney Marmara'da yer alan şehir, mavi bayraklı plajlarıyla da ön plana çıkmaktadır. Şehirde yer alan plajlar, temiz ve düzenli olmasıyla da tercih edilmektedir.
Akçay, Edremit ilçesinin şirin bir sahil mahallesi. Genellikle yerli turistlerin tercih ettiği bu bölge, Kaz Dağlarının yakınlarında yer yer alır. Denizi serindir. Bunun nedeni kaz dağlarının sularını bölgede denize karışmasıdır.
akçay'ın denizi yavaşça derinleştiğinden suyu sıcaktır. altınoluk'un denizi hızlıca derinleştiğinden suyu soğuktur. akçay'ın kordonu daha geniş olduğu için, altınoluk'un dar kordonundan daha ferahtır.
Akçay kışın nasıl diye merak ediyorsanız kış mevsiminin yağışlı ve ılık geçmesi nedeniyle de kafa dinlemek, Balıkesir'in kaplıca turizminden faydalanmak isteyen ve sessiz bir ortamda dingin birkaç gün geçirmek isteyenler için de bahar ve kış mevsiminde oldukça idealdir.
Doğası, tarihi ve tertemiz havası ile Edremit yaz aylarında sakin ve huzurlu tatil arayışında olanların tercih ettikleri beldelerin başında gelmektedir. Balıkesir'in üçüncü büyük ilçesi olan Edremit, Altınoluk ve Akçay beldeleri ile yerli ve yabancı binlerce turistin uğrak noktasıdır.
Bölge Müdürlüğü verilerine göre, Balıkesir il merkezinde hava sıcaklığı saat 16.00 itibarıyla 43,6 santigrat derece ölçüldü. Bu veriye göre, en yüksek sıcaklığın 25 Temmuz 2007 tarihinde 43,2 derece olarak kaydedildiği Balıkesir il merkezinde ölçüm yapılan 74 yıllık süreçteki en yüksek seviyeye ulaşıldı.
Turizm faaliyetleri ile ön plana çıkan bu şehir, geniş bir yüzölçümüne sahip. Özellikle yaz aylarında binlerce yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yapan Balıkesir'in, Bursa ve Çanakkale ile komşu olduğunu belirtmekte fayda var. Balıkesir, Ege ve Marmara Denizinde sahillere sahip.
Balıkesir'in her yöresinde üzüm, kiraz, elma, şeftali, incir, erik, çilek, badem ve ceviz çok miktarda yetiştirilmektedir. Balıkesir, tahıl ve baklagiller üretiminde kendi ihtiyacını karşılayabilen az sayıdaki ilden biridir. Özellikle çeltik ekiminde, Türkiye genelinde ilk üçün içinde yer almaktadır.
Meyve üretim oranları içindeki en büyük pay %55 ile zeytin ve sert kabuklu meyvelere aittir. Özellikle Ayvalık, Gömeç, Burhaniye, Edremit, Havran, Erdek ve Bandırma Türkiye'nin en önemli zeytin ve zeytinyağı üretim merkezleridir.
İlimizin başlıca geçim kaynağının tarım ve tarıma dayalı sanayi olduğu gözlenir.Ekonomik faaliyetler içinde tarımın payı yaklaşık %49, sanayi ve hizmetlerin payı % 51 civarındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri