Sanat eğitiminde disiplinlerarası - tematik yaklaşım birden fazla konu alanının birbirleriyle ilişkilendirilerek önceden belirlenen geniş içerikli genel bir tema ile bütünleştirildiği bir programdır.
Tematik yaklaşım farklı disiplinleri bir tema ya da konu etrafında ilişkilendirilerek kavramları bir bütünün içinde ele alır. Örneğin “taş” teması alındığında bütün dersler bu temayla ilişkilendirilerek işlenir.
Disiplinlerarası tematik öğrenme yaklaşımı, kendi içinde her konuya uygulanabilecek, yetenek ve ilgi merkezli grupla öğrenmeye dayalı bir yöntem olarak sunulmaktadır.
Tematik yaklaşım: Farklı disiplinleri bir tema ya da konu etrafında ilişkilendirerek kavramları bir bütünün içinde ele alması (örneğin “sağlıklı yaşam ve bedenim” teması ele alındığında bütün dersler bu temayla ilişkilendirilerek işlenir.);
Tematiklik, konuların alan içi, alanlar arası ve günlük yaşam ile ilişkilendirme yapılarak öğretilmesidir.
İlgili 40 soru bulundu
Tematik kelimesi köken olarak Fransızca kökenlidir. Dilimize Fransızca dilinden gelen tematik kelimesi Türkçede sık sık kullanılır. Tematik, belli bir tema etrafında oluşan demektir.
“Disiplinlerarası - tematik yaklaşım” bir çok farklı konu alanını birbirleriyle ilişkilendirerek önceden belirlenen kapsamlı ve genel bir tema ile bütünleştirme işlemidir.
Tematik tasarımlar; sanatsal bakış açıları ile peyzaj öğelerinin buluştuğu ayrıcalıklı peyzaj alanlarıdır. Siz de otel, konut, iş merkezi gibi fark yaratmak isterseniz tematik tasarımlarımızı tercih edebilirsiniz.
Tematik eğitim, öğrencilerin belirli bir tema üzerinde etraflıca çalışmasını öngören bir eğitim modeli olarak ortaya çıkmıştır.
Tematik atölye çalışması, sanata ve resme dair malzemeler kullanarak yürütülen terapötik bir çalışmadır. Eğitime veya estetiğe yönelik bir yaklaşım olmaksızın, boya, su, fırça, kalem ve kâğıt kullanımı ile çocuğun kendisini ifade edebilmesi için yeni bir ortam yaratmayı hedefler.
Buna göre modüler programlamayı şöyle tanımlamak mümkündür. Herhangi bir öğrenme-öğretme sürecinde, içeriğin belirli analizlere dayanılarak kendi içinde küçük bütünler olarak düzenlendiği, bireysel öğrenmeye ve yeterlik geliştirmeye dayalı bir eğitim ortamı oluşturmayı amaçlayan bir program yaklaşımıdır.
Modüler programlama: “Öğrenme-öğretme etkinliklerinin kendi kendine öğrenme olanağı sağlayacak tarzda kendi içinde bütünlüğü olan ve birbirlerini işlevsel olarak tamamlayacak biçimde bağımsız öğrenme elemanları şeklinde düzenlenmesidir.
Disiplinler arası yaklaşım, birden fazla disiplinin bilgi ve yöntemlerinin kullanılarak bir kavramın, konunun ya da problemin incelenmesidir.
temel amacı, ürünlerin özelliklerini ve taşıdıkları risk oranlarını dikkate alarak uygunluk değerlendirme yöntemleri belirleyen program. eğitim bilimlerinde, program geliştirme alanında karşımıza çıkar modüler yaklaşım. 8 içerik yaklaşımından biridir, lev vigotski tarafından ortaya atılmıştır.
Farklı sanat dallarının kendi arasında ve aynı zamanda felsefe, sosyoloji, psikoloji, teknoloji gibi farklı disiplinlerin birbirleriyle ve sanat ile olan etkileşiminde ortaklaşa çıkarttıkları yaratıcı üretimler bu programda odağa alınacak.
Tematik ise eserdeki ya da yazarın yaratışındaki konuların (temaların) bütünüdür. Bunlar belli bir ifade veya makale içinde, ya da bir sanat eserinde -ôzellikle sanatsal edebiyatta- yansıtılan ya~am görüntüleridir'v'. kadarıyla tema, daha çok şiirde görilen bir teknik yapıdır.
Ağırlıklı olarak toplumsal olaylara ve yapılara yönelen bu tarih türü, farklı toplumsal grupların geçmişini incelemekte, anlatım açısından ise kronolojik olmaktan çok tematik çerçeveyi esas almaktadır.
Planlı – programlı öğretme etkinliklerine ise öğretim adı verilir. Bir başka deyişle öğretim, öğretme işinin gerçekleştirildiği süreçtir. Eğitim kurumları din, dil, ırk ve cinsiyet ayrımı gözetmeksizin herkese açıktır. Eğitimde hiçbir kişiye, aileye zümreye ya da sınıfa ayrıcalık tanınmaz.
Piramitsel yaklaşıma benzemekle birlikte daha esnek ve öğrenci merkezlidir. Bu yaklaşımda ortak çekirdek konular ilk öğrenilecek konu olarak planlanır ve her öğrenci için geçerli olur. Bu çekirdek program etrafında her öğrenci ilgi alanına göre dersler alabilir.
Tasarım, bir planın ya da nesnenin, inşa sürecindeki mimari ve mühendislik çizimlerinin meydana getirilmesine denir. Hem fiil hem isim olarak kullanılan “tasarlamak” yeni bir ürün ya da obje için plan yaratma ve geliştirme sürecini tanımlar.
Disipline dayalı sanat eğitimi yaklaşımı sanat tarihi, sanat eleştirisi, estetik ve uygulama olmak üzere dört temel sanat disiplinin öğretimsel içeriğinden faydalanan kapsamlı bir sanat eğitimi yaklaşımıdır (Dobbs, 1992).
Tematik atölye çalışması, sanata ve resme dair malzemeler kullanarak yürütülen terapötik bir çalışmadır. Eğitime veya estetiğe yönelik bir yaklaşım olmaksızın, boya, su, fırça, kalem ve kâğıt kullanımı ile çocuğun kendisini ifade edebilmesi için yeni bir ortam yaratmayı hedefler.
Genele seslenmek yerine bireye seslenen bir yayın türü olan tematik yayıncılığı tüketiciye uzmanlaşmış içerik sunarken tüketicinin iç dünyasına direk seslenmektedir. Daha homojen kitlelere seslenen tematik televizyon kanalları Türkiye'de iki binli yıllarda sayıca artmış ve yüksek talep almaya başlamıştır.
Tematik haritalar: Belirli bir yerin si- nırları içerisinde herhangi bir konunun gösterilmesiyle hazırlanır. Bitki, toprak, nüfus, ekonomi, jeoloji ve klimatoloji haritaları tematik haritalara örnek veri- lebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri