Ana yemekten sonra ise salata servisi başlıyor. Buradaki amaç, damağı temizlemenin yanında aslında sindirimi de başlatmak.
Sofraya oturmadan önce masadakilere ''afiyet olsun'' demeliyiz. Eğer acil bir işimiz varsa masadan kalkarken de herkese afiyet dilemeliyiz.
Çukur tabak ne için kullanılır? Çukur tabaklar salata ve çorba gibi yiyeceklerin servisinde kullanılır.
Kaşığın kenarına bırakılması, çorba veya kaşıkla yenen bir yemeğin bittiği anlamına gelir. Çatal ağzının yukarıda, bıçak ile yan yana paralel hale gelmesi de “yemek bitti” demektir.
İlgili 24 soru bulundu
Esas olan bıçakla kesip, sol eldeki çatalla yemeğe devam edilmelidir. Ağızda lokma varken konuşulmamalıdır. Yemek bitince çatal bıçak yan yana tabağın içine sapları hafifçe sağa doğru saat 4'ü 20 geçe pozisyonunda konulur.”
Masaya oturacak kişi sayısı tek ise
Ev sahibi masa başına oturur. Masanın diğer başı boş bırakılır. Onur konuğu, ev sahibesinin sağına, onur konuğunun eşi ise ev sahibinin sağına oturur. Onur konuğundan sonraki konuklar, mevki ve yakınlıklarına göre dizilirler.
Tabakları Kuvere Yerleştirme
Uygulanan servis usulleri ve kuver çeşitlerine göre seçilen yeteri kadar kuver ve ekmek tabağı posta servantına getirilir. Kuver tabağı olarak şık, gösterişli desenler bulunan büyük düz tabaklar kullanılabilir. Böyle tabaklara Gösteri tabağı (Show plate) denir.
Sosluklar sofranın ortasına yakın; Salata tabağı servis tabağının sol ilerisine gelecek şekilde yerleştirilir. Meyve tabağı geldiğinde herkesin ulaşabileceği şekilde masanın ortasına konulur. Ekmek tabağı ortaya yerleştirilir.
Uluslararası Dünya Mutfağında yemekler belli bir sıraya göre sofraya getirilmektedir. Başlangıç olarak çorba yenilmesinin ardından ara sıcaklar servis edilir. Servis edilen ara sıcakların miktarı az olurken tabağa birden fazla ara sıcak çeşitleri konulur.
Yemekten sonra elhamdülillah denir. Elhamdü lillâhillezî et'amenâ ve sekânâ ve cealenâ müslimîn Elhamdü lillâhi hamden kesîran mübâreken fîhi, ğayra mekfiyyin, ve lâ müveddein ve lâ müsteğnen anhü Rabbenâ. El-Hamdü lillâhillezî et'amenî hâzat-taâme ve razakanîhi min ğayri havlin velâ kuvvetin.
Yemeğe başlarken besmele çekmek yani (Bismillahirrahmanirrahim) demek ve sonunda (Elhamdülillah) demek sünnettir. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki: (Yemekten sonra, "El-hamdü-lillahillezi etamena hazettaame ve rezekana min gayrı havlin minna ve la kuvveh" duasını okuyanın günahları affolur.)
Bu hadis-i şerif, yemek yedikten veya su içtikten sonra Allah'a hamdetmenin müstehap olduğuna delildir. Buna göre, yedikten veya içtikten sonra “Elhamdülillah” demek sünnettir.
Uzmanlar iki öğün arasında en az 3 saat zaman bırakılması gerektiği görüşündeler ancak bazı beslenme uzmanları her saat başı bir küçük öğünden oluşan diyet programları da verebiliyorlar. Bu temelde kişinin bünyesine, metabolizma hızına, günlük kalori ihtiyacına ve çok daha fazla değişkene göre belirleniyor.
Kahvaltı ve akşam yemeği arasında 11 – 12 saatlik bir süre olduğu düşünüldüğünde kahvaltı hariç bir gün için 16 –17 saat aralığında öğünlerin eşit aralıklarla planlanması gerekir. Günde kaç öğün beslenmeliyiz diyenler için bu zaman zarfında en az 3 ana 2 ara öğün önerilmektedir.
Bardaklar Bardaklar sağ üst tarafa konulur. Sol tarafta duran su bardağının hemen yanına önce beyaz şarap kadehi, ardından da kırmızı şarap kadehi yer alır. Peçeteler Peçeteler tabağın üzerinde yer alır veya hemen sol tarafına.
Salata ve Çerez çatalı, yemek çatalından daha kısadır. Yemekle birlikte salata da verilecekse, salata çatalı yemek tabağının soluna, yemek çatalının iç tarafına konur.
Sofraya oturur oturmaz yemek kırıntılarının etrafa dökülmesini önlemek amacıyla dizlere peçete serilir. Yemek bitince peçete tabağın içine değil tabağın yan tarafına koyulur. Yemek yerken ağız kapalı tutulmalıdır. Ağızda yemek varken konuşmak sofra adabına aykırıdır.
turkce karsiligi ; gümüş servis olsa da, gavurellerinde bu terimin meali; bu bir, restoranda yemek servis teknigidir/seklidir. sanki gralicanin sofrasindaymis gibi, arzu edilen yemekler, buyuk servis tabaklarinda garson tarafindan, misafire (musteri ) sunulur. misafir, tabagina istedigi kadar alir.
Masa hazırlama işlemine, “servis açma” veya “kuver açma” denir. Amerikan otelciliğinde “set-up “ olarak tanımlanır. sayısı, bir restorandaki oturma kapasitesi de “kuver” sayısı ile ifade edilir. içinde rahat servis yapmasını ve misafire yaklaşmasını sağlayacak şekilde belirlenmelidir.
1) Tabldot (Table de hote ) kuver. 2) Alakart (A'la Carte) kuver. 3) Açık büfe kuveri.
Peçete kullanmalıyız çünkü yediğimiz yemekte ağzımıza bulaşanlardan dolayı ağzımızı peçeteyle silmeliyiz. Peçete kullanmanın diğer bir amacı çatalımızı bıçagimızı onun üstüne koyarak kirlenmesini önlemektir.
Yemeğe başlamadan önce ve yemekten sonra ellerini yıkardı. Besmele ile başlar, uygun ve kısa bir dua ile bitirirdi.
Sadece ekmek ve salata tabağı soldan alınıp, soldan koyulur. İçki servisini evin sahibesi değil ev sahibi yapar ve içecek servisi sağdan yapılır. Eğer yemek davetinde çorba yok ise içki servisi yemekten önce yapılır, çorba var ise de çorba bittikten sonra yapılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri