Dahili Parça Portları – İşlemci ve Ram Bu soketlerin diğer bağlantılardan farkı, anakart üzerinde takılı kalmaları ve bilgisayarın en önemli parçalarından ikisi olmalarıdır. Bilgisayar üzerinde yürütülen ana işlemleri hepsi bu iki parça üzerinde yapılmaktadır.
PC' nin “sinir sistemi” anakart üzerinde yer almaktadır. Üzerinde yongalar, transistörler, veriyolları, çeşitli donanımlar için yuvalar, slotlar, bağlantı kapıları, soketler bulunan baskılı bir devredir.
Anakart bütün donanımları veya bağlantı noktalarını üzerinde bulundurur. Üzerinde mikroişlemci soketi, RAM slotu, genişleme yuvaları (ISA, PCI, AGP ve PCI-e), BIOS, donanım kartları (dahili), veri yolları ve bağlantı noktalarını bulundurur.
Slot Türkçe'de yarık, yer gibi anlamlara gelmektedir. Bilgi teknolojileri dünyasında ise bilgisayarın ana kartı üzerindeki yuva anlamına gellir. Slot yöntemi Intel tarafından 1997 yılında geliştirilip kullanılmaya başlanmıştır. Slotlar sayesinde donanım ve bileşenler sökülüp yerine yenileri takılabilir.
Bilgisayara harici donanım birimleri genellikle kablo aracılığı ile bağlanır. Bilgisayar kasasının arkasında bu kabloların bağlanacağı girişler mevcuttur. Bunlara “PORT” adı verilir.
İlgili 35 soru bulundu
Anakart İşlemcisi – Dahili İşlemci (Chipset): Yukarıda da kısaca bahsettiğimiz gibi, anakartlarda parçalar arasındaki veri transferlerini ve anakartı dışarı ile çeşitli bağlantılarını sağlamak için anakart işlemcisi olarak ta adlandırılan chipset işlemcileri bulunmaktadır.
1.3.1.Yonga Seti (Chipset)
Yonga seti (chipset) ana kartın "beynini" oluşturan entegre devrelerdir. Bunlara bilgisayarın trafik polisleri diyebiliriz: işlemci, önbellek, sistem veri yolları, çevre birimleri; kısacası PC içindeki her şey arasındaki veri akışını denetlerler.
Yonga Seti (Chip Set)
Ana kartın, bilgisayarın özellikleri için belirleyici olmasındaki en büyük faktörlerden biri ana kart üzerindeki yonga setidir.
Chipset ya da Yonga seti, bilgisayarın anakartı üzerindeki temel ve bütünleşik arabirimleri yöneten ve bunlar arasındaki veri akışını sağlayan bir çeşit işlemcidir.
Anakart en kısa tanımı ile bilgisayarın beynidir. İngilizce'de ise ”motherboard” olarak bilinir. Bilgisayar anakartı, bir dijital sistemde bulunması gereken donanımları birbirine bağlar. Donanımların arasındaki veri akışını sağlayarak onlara güç verir.
Anakartların ortalama ömürlerinin normal şartlarda 20 yıl olduğu belirtiliyor. Arıza verme oranları düşük olduğundan bu donanımın bu denli uzun yaşayabilmesi sürpriz değil. Anakartlar arıza tarafında genellikle kondansatör ya da kapasitör devreleri ile ilgili problemler yaşıyor.
Bilgisayar ana kart arızasının en çok bilinen nedenleri arasında elektrik dalgalanmaları, fiziksel hasar veya aşırı ısınma sayılabilir. Bu tehlikelerden bazıları kaçınılmazdır ve bilgisayar modelinize bağlı olarak olasılıklar değişebilir.
Anakartlar, en önemli bilgisayar bileşenlerinden biridir ve anakart seçimi, bilgisayarların performans ve işlevselliklerinde ciddi oranda rol oynar. Çünkü edinilen işlemcilerin, belleklerin ve daha birçok bilgisayar parçasının potansiyellerinin en iyi şekilde kullanılabilmesi, anakartlar sayesinde olur.
Port ve konnektörler, anakart ile dış birimlerin iletişim kurmasını sağlayan bağlantı noktalarıdır. Özetle tüm bunlara bilgisayarın arkasındaki girişler diyebiliriz. Portların bir kısmı kasanın içindedir ve bu portlara hard disk gibi kasa içine monte edilen birimler bağlanır.
Anakart en basit ifadeyle baskılı bir devre kartı olarak tanımlanabilir. Yapı olarak anakartlar kare formunda bir plakadan meydana gelir. Buna ek olarak genişleme sağlayan kart slotları, yonga setleri, devreleri ve RAM yuvaları da bulunmaktadır. Genel olarak anakart bilgisayar ile tanınan önemli bir parçadır.
Yonga Seti (chipset)
Anakart yonga setleri Kuzey Köprüsü ve Güney Köprüsü adı verilen iki adet yongadan oluşur. Kuzey Köprüsü CPU, sistem ana belleği ve grafik alt sistemi arasında bir köprü vazifesi görür ve yine kendi üzerinden Güney köprüsünün yukarıda bahsedilen bileşenlerle bağlantısını sağlar.
Yonga seti bilgisayarın ana kartı üzerinde bulunur ve ana kartın beyni olarak nitelendirilir. Entegre elektronik elemanlardan ve devrelerden oluşan Chipset, donanımlar arasında gerçekleşen veri akışını denetler. Yonga seti, bilgisayarın performansını direkt olarak etkileyen birkaç bileşenden biridir.
CPU soketi veya CPU yuvası, bir baskılı devre (PCB) ve mikroişlemci için tasarlanmış yuva görevi gören bir elektrik bileşenidir. CPU soketi, entegre devre soketleri içinde çok yüksek pin sayısı için tasarlanmış özel bir türdür.
Bilgisayar kasasının içerisinde merkezi işlem birimci, anakart, güç kaynağı, mosfet, veri depolama kaynakları (hdd, ssd, sshd), bellek, ram, bios, ethernet kartı, modem ve benzeri birçok parça yer almaktadır. Bu durumda bilgisayar kasası bilgisayarın beynidir denilebilir.
Bilgisayarın temel parçası anakarttır. Anakart bilgisayarın diğer tüm parçalarının bağlandığı ve monte edildiği elektronik malzemedir. Anakartta bilgisayarın BIOS sistemi bulunmaktadır.
Bilgisayar donanımı, kasa, merkezi işlem birimi (CPU), monitör, fare, klavye, bilgisayar veri depolama, grafik kartı, ses kartı, hoparlörler ve anakart gibi bir bilgisayarı oluşturan fiziksel parçaların genel adıdır.
Bellekler anakart üzerine doğrudan bağlanır.
Anakart üzerindeki CMOS (bütünleyici metal oksit yarı iletken) pili (düğme pil olarak da bilinir), BIOS veya UEFI'nin donanım yapılandırma ayarlarını depolamasını sağlar. Bilgisayarın kapatıldığında tarih ve saat bilgilerini tutmaya yardımcı olur. CMOS pil bilgisayarın içindedir ve sistem kartına (anakart) takılıdır.
Diğer adıyla “sistem kartı” veya “motherboard” olarak da bilinir. Anakart, işlemci, RAM, sabit disk, SSD, ekran kartı ve diğer bileşenlerin birbirleriyle iletişim kurmasını sağlar. Tüm bileşenler, anakart üzerindeki yuvalara takılır ve anakart, her bileşenin veri transferini ve güç kaynağını kontrol eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri