Kedi hastalıkları da tüy dökme sorununa yol açar. Örneğin iç parazitleri olan bir kedi ciddi derecede tüy döker.
Kedilerin beslenmesinde aşırı proteinli gıdalar, vitamin ve mineral eksikliği içeren kedi mamaları ile beslenmeleri ya da dengesiz yağ asitleri kedilerde tüy dökümüne yol açar. Ayrıca kediler bozulmuş gıda, bayat mama ya da sofra yemeği ile beslendiklerinde de tüy dökümü yaşanır.
Dış parazitler ise deride, kıl köklerinde ve kıllarda tahribat yaparak tüy dökülmesine neden olur. Bu tür bir tüy dökülmesine engel olmak için etkili ve düzenli paraziter mücadele yapılmalıdır.
Tüy dökülmesini azaltmanın en etkili ve en hızlı yolu kedileri düzenli olarak taramaktır. Bu işlem, uzun tüylü kediler için gün aşırı, mevsim geçişlerinde ise her gün yapılabilir. Orta ve kısa uzunluktaki tüylere sahip kedinizi ise haftada en az iki, mevsim geçişlerinde en az dört kez taramanız da fayda vardır.
İlgili 30 soru bulundu
Kedi tüy dökme aşısı, genellikle yılda bir kez olmak üzere veteriner hekim tarafından uygulanır.
Kedilerde mevsimsel tüy dökülmeleri ortalama 2-4 ay arası sürer. Ancak bu süre uzuyorsa mutlaka bir veteriner hekim kontrolü olması şarttır. Kedinizin farklı sağlık sorunları olabilir.
Kedi tüyü yuttuğunuz takdirde mide bulantısı, karın ağrısı, kusma ya da sindirim problemleri gibi semptomlar yaşamanız mümkündür. Eğer tüy yutma sık olmazsa çoğunlukla sorun teşkil etmez, fakat düzenli olarak tüy yutma alışkanlığı geliştirildiyse veteriner desteği alınması önerilir.
Kedilerde iç parazit tedavisi: Kedilerde iç parazit meydana gelmesi durumunda oral yolla alınan ilaçlar kullanılarak tedavi planlanması yapılır. Macun, tablet, toz ya da şurup formundaki ilaçların düzenli kullanımı ile iç parazit tedavisi yapılabilmektedir.
Bilindiği üzere sağlıklı kediler tüy döker ve bu durum etrafta kedi tüylerinin bulunmasına neden olur. Kediler tüy değişimini sağlayabilmek adına bahar aylarında iki kez tüy dökmektedir. Tüy dökme durumunun sağlıklı kediler açısından normal olduğunu ifade edebiliriz.
Her kedi bir oranda mutlaka tüy döker. Ancak az tüy döken kedi cinsleri de vardır. Cornish Rex, Russian Blue, Siyam kedisi, Sibirya kedisi, Exotic Shorthair gibi kedi cinsleri en az tüy döken kedilerdir.
Biofeline plus+B multivitamin kedilerin biotin ve çinko ihtiyacını karşılar. Kedinizin sağlıklı deri ve tüy yapısına sahip olması için gerekli vitamin ve mineralleri içerir. Kuru ve mat tüylere canlılık verir. Dermatolojik problemlerin giderilmesinde destek olur.
Kedilerin sahiplerini özleyip özlemediği de oldukça merak konusudur. Bu merakı gidermek için yapılan araştırmalardan ise net bir sonuç çıkarmak mümkün değildir. Kediler genel olarak sahiplerini ya da sahiplerinin onlara sağladığı konforu özleyebilirler. Kedilerin özlediğini gösterme yöntemleri çok farklı olabilir.
Sirke, kıyafetlerin tüylerden arınmasını sağlar. Bu yöntemin etkili olması için sirkeyi durulama aşamasında makineye eklemeniz gerekir. Tüy toplayıcı aparatlar da çamaşır makinesinde yıkadığınız kıyafetlerin üzerinde etkili olabilir. Bu malzemeler, makineye giysilerle birlikte atılır.
Buna göre parazite enfekte olan kedinin dışkısıyla temas sonrası solunum kanallarına temas edilmesi gerekir. Bununla birlikte toksoplazma enfeksiyonları yetişkin kişilerde ağırlıklı olarak herhangi bir semptom görülmez. Bu nedenle de genellikle doktora gidilmesine gerek olmadan soğuk algınlığı düzeyinde geçirilebilir.
Toksoplazma olarak adlandırılan parazit türü önlem alınmadığı takdirde dönem dönem tehlikeli sonuçlar doğurabiliyor. Körlük, beyin hasarı ve büyüme geriliği gibi riskli durumlara neden olan bu parazit bir kez atlatıldığı takdirde hastaya bağışıklık kazandırıyor.
Kedilerde parazit nasıl anlaşılır? Kedinizin dışkısında veya kusmuğunda pirinç tanesi veya solucan gibi parazitler görebilirsiniz. Bunun dışında kedinizde iştahsızlık, kusma, ishal, kilo kaybı gibi belirtiler görürseniz bu durum kedinizde parazit olduğunun habercisi olabilir.
Kanca benzeri dişleri ile bağırsak duvarını tahrip ederek bölgeye yapışan bu iç parazitler kedilerde bağırsak iltihabına, kansızlığa, kanamaya ve kilo kaybına neden olabilir. Bu iç parazit deriden, özellikle de patilerden vücuda girebilir ve kan yolu ile vücuda yayılabilir.
İç Parazit uygulaması yaptırmazsanız: kedinizin ve sizin iç parazitlerden korunmamanız anlamına gelir. İç parazitler bağırsak ve mide başta olmak üzere karaciğer, akciğer gibi hayati organlarda yaşar ve sayıca artması halinde hem sizde hem de kedinizde ciddi sağlık problemlerine yol açacaktır.
İç Parazit Uygulaması (1.5 aylıktan itibaren her 3 ayda bir tekrarlanır.) Dış Parazit Uygulaması (1.5 aylıktan itibaren her 3 ayda bir tekrarlanır.) Kedi Karma Aşısı (2-6 ay aralığında 2 kez, sonraki her yıl birer kez tekrarlanır.)
Kediler çoğunlukla aşırı miyavlama kozlarını oyun başlatmak, sevilmek ya da sizin onlarla konuşmaya başlamanızı sağlamak için kullanırlar. Eğer ilgi çekmeye çalışan miyavlamaları azaltmak istiyorsanız bu miyavlamalar gerçekleşmeye başladığında tepki vermeyi bırakmalısınız.
Kediler için beslenme oldukça önemlidir. Kedilerin çok hassas bir sindirim sistemleri vardır ve bu yüzden kedilere kaliteli kuru mama dışında oldukça arada sırada yaş mama verilmesi ve ayrıca zaman zaman pişmiş yumurta, et, kılçıksız balık verilmesi uygundur.
Mevsim geçişlerinde sıkça görülen bu durum kedinizin sağlıklı olduğu ve ölü tüylerinden kurtularak yeni mevsime uyum sağlayacağı anlamına gelir. Mevsimsel tüy dökümü olarak adlandırılan bu süreç özellikle bahar aylarında daha yoğun yaşanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri