Ananas Tohumu Nasıl Ekilir? Ananas tohumu fideden yetiştirilmesi gereken ağaç türleri arasında gelmektedir. Bu nedenle de önce fide dikimi yapılarak ardından toprağa dikilmelidir. Küçük bir kavanozun içine nemli peçetenin serilmesi ve tohumun bunun içine konulması ile ilk safha tamamlanır.
Markete gittiğinde bir tane al, sonra yaprakları meyveden ayır ve yaprak tabanını suyun içine koy. Birkaç hafta içinde kökler filizlenecektir. Ananas bitkisini daha sonra bir kabın içine ekebilir ve yetişecek bitkinin keyfini uzun zaman yaşayabilirsin.
Geniş ve derin bir saksıyı önce mineral bakımından zengin bir toprakla doldurun. Yarısı toprak olan saksının tam ortasına filizlenen ananası yerleştirin. Ananas tacının çevresini toprakla kapatın ve can suyunu sprey şişe ile verin. Bu aşamadan sonra bitkinin bakımını yaparak büyümesine şahit olabilirsiniz.
Ananasınız 24 ay ile 36 ay arasında meyvesini verecektir.
Ananas için bol humuslu olan ve nemli olan toprak gerekir. Kumlu olan topraklar ananas yetiştirmeye uygun değildir.
İlgili 21 soru bulundu
Ananas Tohumu Kaç Günde Çimlenir? Ananas tohumu genel olarak geç çimlenir Bu süre 4 hafta veya 1,5 ayı bulabilir. Büyümesi ise 1,5 ila 2 yıl arasında değişim gösterebilmektedir.
Hacimsel olarak %20 parafin-polietilenli su karışımı ile uygulanan mumlama işlemi ile soğuk vurmasına bağlı meyve etindeki bozulmayı azaltmaktadır. Ananas soğuk vurmasına hassas olan meyvelerden biridir ve 7 °C'nin altında depolanmamalıdır.
Ananas ağacı genel olarak bir yıl ya da 13 ile 14 ay içerisinde çiçek açar. Bunu takiben ise yaklaşık olarak 1 yıl sonra meyve vermeye başlar.
Yüksek yağış alan bölgelerde dikim sıklığı hektar başına yaklaşık 40.000-44.000 bitki dikilebilir. Serin hava ile düşük yağış alan bölgelerde hektar başına 63.000-64.000 yüksek sıklıkta dikim önerilir. Bir ananasın ekonomik ömrü yaklaşık 4 yıldır.
Ananas soğuk vurmasına hassas olan meyvelerden biridir ve 7 °C'nin altında depolanmamalıdır.
Ananas nasıl sulanmalı
Ananas çiçeği, yazın haftada en az iki kere, kış aylarında ise haftada 1 kere saksı üstten sulanmalıdır. Suyun tüm toprağa ulaşması gerekmektedir. Yazın sulama tekniğinde Pazartesi ve Perşembe günleri tercih edilebilir. Kışın ise sulama tekniğinde Pazartesi günleri tercih edilebilir.
Öncelikle yaz meyvesi olduğu bilinmektedir. Çoğunlukla temmuz ve ağustos aylarında hasat edilmektedir. Fakat bazı çeşitleri ise mart aylarında hasat edilebilmektedir.
Ananas ağaçta yetişmiyor! Ananas meyvesinin aslında tarlada yetiştiğini biliyor muydunuz? Ananas meyvesi birçok tropik meyve gibi yüksek ağaçlarda yetişmez, hatta ağaçta bile yetişmez. Ananas meyvesi fotoğrafını görebileceğiniz kendine özel tarlalarda yetişir.
Ananas bitkisinin sapından elde edilen bir enzim olan bromelain, gıda ve besin desteklerindeki besleyicilerin emilmesini geliştirirken sindirime yardımcı olan bir protein işleyici enzim karışımıdır.
Ananas bu yüzden bebeğin ilk gıdaları arasında yer almamalı. Hassas bebekler için bir yaşı beklemekte fayda var. Eğer bebeğinizin bu tür hassasiyetleri yoksa 9 aydan sonra çok küçük miktarda ananas vermeyi deneyebilirsiniz. Ama o zaman da adımları yavaş yavaş atmanızı ve üç gün bekleme kuralını uygulamanızı öneririz.
Ananas ağacı nemli ve ılık olan iklimleri sever. Bu nedenle ana vatanı Güney Amerika'dır ama Brezilya, Hindistan ve Filipinlerde de yetiştirilir. Faydaları oldukça fazla olan bir gıdadır ve ülkemizde de yetiştiriciliği yapılmaktadır. İsteyen kişiler kendi ortamlarında uygun şartlar yaratarak bu ağacı yetiştirebilirler.
Meyvesi vitaminler bakımından oldukça zengindir. İlk ekildiği dönemden itibaren aynı sene içerisinde meyve verebilir ve en az 3 kere hasadı yapılabilir. Her ananas bitkisi, kafadan (gövdenin üst kısmından) 1 meyve verir.
Ananas comosus
Merr. Ananas genelde 1-1,5 metre boylarında ve bazen daha uzun, parlak, uzun, mumsu yapraklı bir görünümü olan, kısa ve tıknaz kök yapısına sahiptir. Meyve oluşumu sırasında 200'e kadar çiçek oluşturabilme kabiliyetine sahiptir. Çiçekleri bir araya gelerek ananası oluştururlar.
Elbette ananas içindeki bromelain size zarar verecek düzeyde değildir, dolayısıyla acı da oldukça kısa süreli ve geçicidir. Dahası, mide asidiniz bu enzimi parçalayacak kadar güçlüdür, dolayısıyla ananas yediğinizde vücudunuza herhangi bir zarar vermezsiniz.
Çok yıllık bir bitki olan ananas, humus açısından zengin, iyi drenajlı topraklarda daha iyi yetişiyor. Kumlu, ağır ve çok hafif özellikteki topraklar, ananas yetiştiriciliği için ideal görünmüyor. Ayrıca, hafif kumlu toprakta yetiştirme yapıldığında, daha erken meyve verdiği görülüyor.
Bebeklere 6.aydan itibaren ananas meyvesi verilebilir.
Taze bir ananası seçerken tatlı bir kokusu ve yapraklarının yeşil ve taze olmasına dikkat etmelisiniz. Ananasın alt kısmı hafif yumuşaksa bu olgun bir ananas olduğu anlamına gelir. Yeşil yapraklara dokunduğunuzda eğer yapraklar rahatça kopuyorsa bu da olgunlaştığına işarettir.
Eğer ananas tam olarak olgun değilse, olgunlaşması için dış kabuğunun rengi kahverengiye dönene kadar oda ısısında bekletilmelidir. Buzdolabında saklamak ananasın olgunlaşmasını önleyecektir. Kabuğu soyulmuş ve doğranmış ananas ise hava geçirmeyen kapalı bir kabın içinde, buzdolabında 3-4 gün kadar saklanabilir.
Sararıp zayıflayan yapraklar ise fazla sulamaya işaret eder. Her bitki 1 kez meyve verdiği için ananas solduktan sonra bitkiniz yeni yavrular verecek ve düzenli bakımla birlikte yeni bitkiler meyve verecektir.
Tohumlar 3 ya da 5 gün içerisinde filiz vermeye başlar. Sonrasında filizler tohumların boyuna ulaşır ve tüketilmeye hazır hale gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri