Would have V3, geçmişte gerçekleşmemiş bir olay hakkında konuşurken kullanılan bir kip belirtecidir. Bu belirteç Türkçe'ye “olurdu veya olabilirdi” ifadeleriyle çevrilebilir.
“Would Have V3” kip belirteci, Tip 3 (Type 3) koşul iç tümceciklerinde, ana tümcede sıklıkla yer alan bir yapıdır. Bu yapı, geçmişte olmamış ancak “if clause” yan tümceciğinde verilen şart yerine getirilmiş olsaydı olabilecek eylemlerden bahsetmek için kullanılır.
Have/Has been + v3'de geçmişte başlayan olay günümüzde de devam ediyordur. Ex: I have been reading this book for 2 hours. ( Kitap okuma işlemi hala devam ediyor. ) Have/Has + v3'de ise, bir olay/durum geçmişte yapılmış ama hangi zaman dilimi içerisinde yapıldığı belirsiz.
Have kelimesi, present perfect tense'te olduğu gibi would, could ve should kelimelerine geçmiş zaman anlamı katar.
'Type 3 conditional' cümlelerde, if cümlesi için 'past perfect' kipi, temel cümle için 'perfect conditional' kipi kullanılır. that thing would have been happening. you would have passed the exam. I would have been working in Milan.
İlgili 17 soru bulundu
Geçmişte bir anda başlamış, şu ana kadar devam etmiş ve hâlen devam etmekte olan bir olay veya durumdan bahsederken kullanılır: We have been playing tennis for two hours.
Gelecekte olacak bir durumdan önceki süreç: Durağan fiillerle future perfect tense kullandığımızda gelecekte bir şeyin, gelecekteki başka bir eyleme kadar süreceğini ifade ederiz. I will have been in İstanbul for three months by the time i leave. (Ayrılana kadar 3 ay boyunca İstanbul'da olmuş olacağım.)
Geçmişte yapılmış iki eylemi anlatırken, daha önce yapılmış olan eylemi; Past Perfect (had + V3) Tense ile anlatırız, Daha sonra yapılmış olan eylemi ise, Past Simple ( did + V1) yada (V2) ile anlatırız.
Gelecekte belli zamandan önce bitmiş olan bir işin “devamlılığını” ifade etmektedir. Gelecekte -miş'li Bitmiş zamanda cümle kurarken “will” yapısından sonra “have been” ve söz konusu fiilin “gerund” hali (Ving) getirilir.
Would kelimesi sadece geçmiş zaman değil şimdiki zaman cümlelerinde de kullanılır. Would, şimdiki zaman cümlelerinde rica, teklif ve öneri anlamına gelir. Örnekler: 1- Would you like an apple cookie with your tea? (Çayın yanına biraz daha elmalı kurabiye ister misin?)
Geçmişte başlayan ve hala devam eden bir eylem için ise Present Perfect Continuous Tense kullanılır. Eylem geçmişte başlamış, şu an devam ediyor, hatta belki gelecekte de devam edecektir. I have been reading a book for two hours. (İki saattir kitap okuyorum.)
Öncelikle, would, will'in geçmiş zaman halidir. Would Tip 2 ve Tip 3 şart kiplerinde kullanılır. Hem will hem de would kullanabildiğimiz durumlarda would kullanmak daha kibar duracaktır.
“Could Have V3” kip belirteci, geçmişte gerçekleşmesi mümkün olup da gerçekleşmemiş olan işleri ifade eder. Gerçekleşme ihtimali düşük olan eylemleri aktarmakla birlikte, geçmişte yaşanan durumlara bakarak, olaylarla ilgili tahmin yürütmek için de kullanılır.
Dikkat edin, her iki yapı da geçmişte olan durumlar için kullanılır ve geçmişte olduğu anlamını veren “have+V3”tür. Bu yapıyı geçmişteki bir şeyin olduğundan daha az emin olduğumuzda kullanırız.
“May Have V3” kip belirteci, geçmişe yönelik olasılıklardan bahsetmek için kullanılan yapılardan biridir. Bu kip belirteci, anlamsal olarak geçmişte gerçekleşip gerçekleşmediği bilinmeyen bir olasılığı ifade etmek için kullanılır.
“Cannot Have V3” ve “Couldn't Have V3” cümle içerisinde aynı anlam ve kullanıma sahiptir. Bu yapılar geçmiş ifadelere ilişkin tahmin yürütmek için kullanılırlar. Tahmini yapan konuşmacı, söz konusu olayın gerçekleşmesinin imkansız oluşundan %99 emindir. “Can Have V3” yapısı soru cümleleriyle de kullanılabilir.
İngilizcede “Would” kip belirteci, geçmiş zamanda “will” kip belirtecinin yerine kullanılır. Birden fazla anlama sahip olan bu yapıya; kibarca ifade edilen rica ve istek soru cümlelerinde sıklıkla rastlanır.
Should ifadesinin edilgen yapısı should + have + been + verb 3 şeklinde oluşturulur. Bu ifadeler Türkçe'ye yapılmalıydı veya yapılması gerekirdi şeklinde çevrilir. Should have been V3 kalıbı, olması gerektiğini düşündüğünüz, ama gerçekleşmemiş durumlar için kullanılır.
Present Perfect Continuous Tense (Yakın Geçmiş Zamanda Süreklilik) Olumlu Cümle Örnekleri. Olumlu cümle dizilimi sırasıyla özne, have been / has been + fiil (v-ing) ve varsa nesne şeklindedir. Aşağıdaki tabloda İngilizcede Present Continuous Tense zamanı ile olumlu cümle örnekleri ve çevirileri yer almaktadır.
Present Perfect Tense Olumlu Cümleler
Present Perfect Tense ile kurulan olumlu cümlelerde sırasıyla; özne, have/has ve fiilin 3. hali kullanılır. I have lost my keys. - Ben, anahtarlarımı kaybettim. You have lost my keys. - Sen, anahtarlarımı kaybettin. He has lost my keys. - O (erkek), anahtarlarımı kaybetti.
Would Yapısı Nedir? Would kelimesi, İngilizcede “modal verbs” grup yapısına üyedir. Gelecek zaman anlamı vermek adına future tense'lerde kullanılan will kelimesinin geçmiş zamanki halidir.
Geçmişte Olan İki Olaydan Önce Olanı Anlatırken
İki olay da olmuş, bitmiş ve tüm bunlar geçmiş bir zamanda meydana gelmişse daha önce olan olayı anlatmak için past perfect tense başvururuz. Sonraki olay ise past simple ile belirtilir. Örnek: I had already finished my exam when the teacher said it was over.
“Should Have V3” kip belirteci, konuşmacının geçmişte yapılması gereken ancak yapılmayan bir işi ifade etmede kullandığı bir yapıdır. Beraber kullanıldığı eyleme “yapmalıydın ancak yapmadın” anlamı katmaktadır.
He must have been taken to another hospital. (“must have been + V3 yapısı ile bu kip belirteci edilgen (Passive) olarak da ifade edilebilir.) Örnek Cümle Çeviri (3): Bu hastane kapalı. Başka bir hastaneye götürülmüş olmalı.
Öncelikle cümleye özne ile başlanır. Özne çoğul ise “have been” yardımcı fiili kullanılırken tekil öznelerde “has been” yardımcı fiili kullanılır. Ardından fiile “ing” takısı eklenir ve nesne, sıfat yer ve zaman zarfı sırası ile cümle devam eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri