Ananas, yaz meyvesi olarak bilinir. Genellikle Temmuz-Ağustos aylarında hasat edilir. Ancak bazı erkenci çeşitleri Mart ayında hasat edilmeye uygundur.
ANANAS HANGİ MEVSİMDE YETİŞİR? Ananas diğer tropikal meyveler gibi sıcak ve nemli ortamlarda yetiştirilir. Yıl boyu yetiştirilen bu meyvenin doğru yetiştirilme dönemi ise mart, nisan, mayıs, haziran ve temmuzdur. İlkbahar ve yaz aylarında hasat yapılan ananas yıl boyunca tüketilmeye uygundur.
Meyve ağırlıklı olarak Temmuz-Ağustos'ta hasat edilir. Ancak, küçük bir ürün Mart da hasat edilebilir. Kesimi yaklaşık 8 ay bir yıl arasında yaymak mümkündür. Ananas hasatı yapan kadın çiftçi.
Pek çok kişinin merak ettiği konulardan bir tanesi ise ''ananas hangi mevsimde yetişir?'' sorusudur. Öncelikle yaz meyvesi olduğu bilinmektedir. Çoğunlukla temmuz ve ağustos aylarında hasat edilmektedir. Fakat bazı çeşitleri ise mart aylarında hasat edilebilmektedir.
Ananas ağacı genel olarak bir yıl ya da 13 ile 14 ay içerisinde çiçek açar. Bunu takiben ise yaklaşık olarak 1 yıl sonra meyve vermeye başlar. Özellikle tropikal iklime sahip yerlerde yetişen özel ağaç türleri içerisinde yer alır.
İlgili 30 soru bulundu
Ananas meyvesinden günlük C vitamini değerinizin üçte birini alabilmek mümkündür. Ayrıca C vitamini, kanser, kalp hastalığına karşı savaşmaya yardımcı olur. Manganez: Ananas, günlük manganez değerinin %100'den fazlasına sahiptir. Bu vitamin sayesinde metabolizma güçlendirilerek, kemik oluşumuna katkı sağlanabilir.
Kabuğu soyulmuş ve doğranmış ananas ise hava geçirmeyen kapalı bir kabın içinde, buzdolabında 3-4 gün kadar saklanabilir. Ananas konserve olarak da saklanabilen bir meyvedir. Ancak bu şekilde içerdiği vitamin ve minerallerin büyük bir kısmı kaybolduğundan, mümkünse taze olarak ve fazla bekletmeden tüketilmelidir.
Çam kozalağına benzediği için bu adı almıştır. Olgunlaşmamış ananasın tadı ekşi, olgunlaşmışın ise tatlı olur. Olgun olmayan ananas market rafında veya evde mutfakta bekletildikçe olgunlaşır. Fazla olgunlaşan meyvenin kesilmesi, dilimlenmesi zor olabilir.
Ananası Koklayın:
Bu yüzden ananası ters çevirip sap kısmını koklayın. Eğer tatlı ve hoş bir koku alıyorsanız, ananas olgun demektir. Ananas hiç kokmuyorsa, olgunlaşmamış olabilir. Ananasın kokusu sirkeye veya alkole benziyorsa, içi aşırı olgunlaşmış demektir.
Ananas (Ananas comosus), ananasgiller (Bromeliaceae) familyasından, sıcak ülkelerde yetişen bir bitki ve onun meyvesidir. Anayurdu Güney Amerika'dır.
Ananasın iç kabuğunda, ananasın yenilebilen kısımlarından daha fazla bromelain maddesi bulunur. Bu madde sindirime ve zayıflamaya yardımcı olur. Ananas kabukları idrar söktürücü bir etkiye sahiptir. Bu sayede vücuttaki ödemlerin atılmasını kolaylaştırır.
Ananas nerede yetişir diyenlere Hawai adaları, Filipinler, Malezya, Tayland, Brezilya ve Hindistan'ın öne çıkan yerler olduğunu söyleyebiliriz.
Türkiye'nin batı ve güney kesimlerinde ananas yetiştiriciliği yapılabilmektedir. Özellikle Akdeniz ikliminin özelliklerini yaşayan bölgelerde ananas yetiştiriciliği oldukça uygundur. Antalya, Mersin ve Adana illerinde ananas yetiştiriciliği yapılmaktadır.
ananastaki asitten kaynaklanan olay. çokça ananas yediğinizde ağzınızı kan içinde kalmışçasına kızartacaktır. ananasın içerisinde bulunan bromelain adlı protein sindiren enzim nedeniyle yerken ağızda uyuşukluk hissi oluşur.
Ananas tohumu meyvenin kendisinde bulunur. Ananas tohumu oldukça küçük yapıdadır ve bu nedenle de meyvenin içerisinden çıkarılmasına son derece dikkat edilmelidir.
cakiReis. Arkadaşlar Ananas Bütün Paylaşımlarda Yerli Malı Ürünleri Arasında.
Optimum depolama şartı 7-13 °C'de %85-90 bağlı nemli ortamda depolamadır. Ananas soğuk vurmasına hassastır ve uzun süreli depolanamaz. Normal soğuk depolama süresi 2-4 haftadır.
Pek çok kişi ananasın orta kısmının yenmeyeceğini düşünerek bu kısmı atıyor. Fakat ortasını attığınız zaman hem ziyan etmiş olursunuz hem de bütün faydalarını görmezden gelmiş olursunuz. Ananasın ortasında bulunan silindir şeklindeki biraz tatsız olan bölüm bromelain enzimi bakımından zengindir.
Bazı meyveleri tükettikten sonra ağzınızda geçici ve az miktarda acı veya ağrı hissediyor olmanız normaldir, çünkü ananas bazı meyvelerde bulunan bromelain gibi enzimler, ağzınızdaki hücrelerin proteinlerini parçalayarak size birazcık rahatsızlık verebilirler.
Fazla ananas alımında kusma, bulantı, kalp ağrısı ve baş ağrısı gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Ayrıca içinde önemli miktarda bromelain olduğundan da bahsetmiştik. Çok fazla miktarda bromelain kusmaya, ciltte döküntülere ve aşırı adet kanamalarına sebep verebilir.
Fakat ortasını attığınız zaman hem ziyan etmiş olursunuz hem de bütün faydalarını görmezden gelmiş olursunuz. Ananasın ortasında bulunan silindir şeklindeki biraz tatsız olan bölüm bromelain enzimi bakımından zengindir. Bromelain vücutta yer edinmiş ödemlerin atılmasını sağladığı gibi daha birçok faydası vardır.
Ananası dilimleyin ve fırın tepsisine dizin. Fırında 55 derecede kurutun. Kuruyan ananasları kilerde saklayabilirsiniz. Ananasınızı uzun süre saklamanın mümkün olan en son yöntemi konserve yapmaktır.
Soyulmamış bütün ananas oda ısısında beş güne kadar muhafaza edilebilmektedir. Olgunlaşmamış ananası kabuk rengi kahverengi olana kadar oda ısısında bekletmelisiniz. Aksi takdirde ananas olgunlaşmayacaktır. Soyulmuş ve dilimlenmiş ananası, buzdolabında bir saklama kabında dört güne kadar saklayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri