Kendi ürettiği helvanın gururuyla artık markalaşma zamanının geldiğini düşünür. Marka konulmuştur ve Türkiye'nin Beton Helvası işte o tarihte doğmuştur. Helva ile birlikte o yıllarda Trabzon halkını Şıra ile tanıştırmıştır. Üzümden ürettiği bu içeceği insanlar yaz aylarında dört gözle bekler hale gelmiştir.
1932 yılında Trabzon'un Akçaabat ilçesinde dünyaya gelen bugün 70 yıla dayanan Beton Helvanın kurucusu Mustafa Özbak'ın hikayesi çocukluk yıllarında başlamıştır. Trabzon'un Moloz semtinde 12 yaşında küçük bir şekerlemecide çırak olarak işe girmesiyle helva serüveni başlamıştır.
1953 Yılından beri özel ve gizli bir formül ile üretilen Meşhur Trabzon Beton Helvası Trabzon'un en değerli ürünlerinden biridir. Faydaları saymakla bitmeyen Meşhur Trabzon Beton Helvası deneyimlenmesi gereken eşsiz bir lezzet.
Uzun Sokak'ta bulunan Saruhan Pasajı'nda kendi üretimini yapmaya başlayan Mustafa ÖZBAK, Trabzon piyasasına artık kendi helvasını sunar. Piyasaya sürülen bu yeni helvaya o yıllarda bir üst katında yer alan Beton Mimarlık İnşaat bürosundan esinlenerek “Beton Helva” adı verilir.
Araplar, helvayı tatlıların ana başlığı olarak kullanırlar. Türkçe'de tatlı kelimesinin yanında helva sözcüğü de aynı etkiye sahiptir. Helva'nın dünyada ilk yapıldığı yer Orta Doğu ve Balkan ülkeleri olarak bilinmektedir. Türk, Arap ve Yahudi toplumların yaşadıkları her yerde helvayı görmek olasıdır.
İlgili 21 soru bulundu
Çekme Helva - Kastamonu
Kastamonu ile özdeşleşmiş lezzet olan çekme helva Kastamonu'lu ustalar tarafından özenle imal edilmeye devam etmektedir.
Arapça kökenli tahin kelimesi, öğütülmüş susamın koyu sıvı hali anlamına gelir. Tahinin tarihçesini araştırdığımızda, ilk olarak Hindistan'da kullanıldığını görüyoruz. Daha sonraki dönemlerde özellikle de ticaret yoluyla Uzakdoğu, Güney Asya ve Orta Doğu bölgelerine yayılmış.
Çankırı Taş Helva - Gerede Şak Şak Helva.
Helva kelimesi
Arapça'da 'tatlı' anlamına gelen helva, genel olarak tatlıları ifade eden 'hulviyyat' sözcüğünden türemiştir. Bu nedenle Arap mutfak kültüründeki helva ile Osmanlı'daki helva arasında şöyle bir fark vardır. Araplar, helvayı tatlıların ana başlığı olarak kullanırlar.
Kütahya Paşa Helvası 05.01.2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Konya İrmik Helvası; tereyağında kavrulan irmik ve çam fıstığına şekerli süt ilave edilerek yapılır.Konya İrmik Helvası 13.09.2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Abdullah Özbek'in Mudurnu çarşısındaki küçük dükkanında büyük bir ustalık ve emekle ürettiği helva ve şekerlemelerle başlayan yolculuk, bugün MUDURNU HELVA'nın modern tesislerinde, gıda güvenliği ve kalite vizyonunu benimsemiş çalışanları, son teknoloji makine parkı ve laboratuvar desteğiyle devam etmektedir.
Kuruluş Öyküsü: Koska'nın geçmişi 1900'lü yılların başına Denizli'de Hacı Emin Bey'in faaliyet gösterdiği helvacı dükkanına kadar uzanıyor. Denizli doğumlu Adil Efendi Manisa'nın Kula ilçesinde Şekerci Adil olarak dükkânını açmıştır.
Osmanlı mutfağında yer alan un helvası çeşididir. Edirne'ye özgü bir tatlı olan gazi helvası, Balkan ülkelerinde de tüketilir.
Kütahya'da, adı kış ayları ile özdeşmiş olan, Osmanlı mutfağının vazgeçilmezlerinden yöresel lezzet 'köpük helva' vatandaşların tatlı tercihleri arasında ilk sırada yer alıyor.
ölen kişinin ardından helva yapılıp taziyede ikram edilmesi geleneği kadim bir türk geleneğidir. eski türkçede " süçig " yahut " çövenç " şeklinde ifade edilen helvanın yapımına herkes katkıda bulunur, böylece ölen kişinin ruhuna dostluklarını ilettiklerine inanırlardı.
Can helvası veya can aşı olarak da bilinen helva kavurma işlemi, cenazenin ilk gününden itibaren yedinci, kırkıncı ve elli ikinci gününde de yapılabiliyor. Verilen bu helva sayesinde edilen dualarla ölen kişinin mezardaki çektiği acıların azaldığına ve hatta kaybolduğuna inanılıyor.
Koku ölünün ruhunu, helvanın kendisi ise geride kalanları besler. Hazırlanan irmik helvası ölünün ağzının tadı gelsin, İslam inancıyla kabir azabı hafiflesin gibi temennilerle pişirilir, misafirlere ikram edilir. Yerken de ölünün ruhuna dua edilir.
Özellikle Gaziantep yöresine ait geleneksel tatlılarımızdan olan Cevizli Sakız Helva, kıvamıyla ve ağızda sünen yapısıyla damakları mutlu ediyor.
Nazilli Kar Helvası Aydın İline bağlı Nazilli merkez ile Nazilli'yi çevreleyen altı ilçe (Kuyucak, Karacasu, Bozdoğan, Yenipazar, Sultanhisar, Buharkent) sınırları içinde özellikle yaz mevsiminde tüketilen, serinletici bir içecektir. Doğal kar ve vişne şurubu ürünün iki temel bileşenidir.
Cevizli helva Ordu'nun yöresel lezzetlerinden olup sağlık açısından büyük önem taşır. Cevizli helva kış aylarında sıcak tuttuğundan büyük ilgi görüyor. Yapılması ve kıvama gelmesi 3 gün süren helva, turistlerin de ilgisini çekiyor.
Bozkır'ı Türkiye çapında tanıtan ve ismini akıllara kazıyan en önemli gıda ürünü ise Meşhur Bozkır Tahini olmuştur. Meşhur Bozkır Tahini olarak adlandırılmasının sebebi ise diğer birçok yörenin tahinine göre daha başarılı ve daha doğal olmasıdır.
KOSKA markası merhum Halil İbrahim Adil Dindar'ın oğulları trafından 'müseccel müşterek marka' olarak kullanılıyor. Şu anda Nevzat Dindar'ın Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Merter Helva San. ve Tic. A.Ş.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri