Ananas (Ananas comosus), ananasgiller (Bromeliaceae) familyasından, sıcak ülkelerde yetişen bir bitki ve onun meyvesidir.
- Ananas, göz sağlığı adına yararlı bir meyvedir. C vitamini içeriğiyle iyi antioksidan kaynağı olan ananas, göz sağlığının iyileşmesine yardımcıdır.
Zayıflama mücadelesinde ananası kahvaltıda yoğurt ile, ara öğünlerde meyve salatasında tüketebilirsiniz. Sıvı şekilde tüketmek için ise ananas suyu harika bir içecek olabilir.
Ananasta yüksek oranda asit bulunduğundan midesi duyarlı olan dikkatli olmalıdır. Olgunlaşmamış ananastaki asit oranı çok yüksek olduğundan dişlere zarar verebilir. Bağırsak bozulmalarında, ishalde ve güneş çarpması şikâyetlerinde yardımcı olur, pankreasın çalışmasını destekler.
Ananas, yaz meyvesi olarak bilinir. Genellikle Temmuz-Ağustos aylarında hasat edilir.
İlgili 30 soru bulundu
Ananas (Ananas comosus), ananasgiller (Bromeliaceae) familyasından, sıcak ülkelerde yetişen bir bitki ve onun meyvesidir.
ANANAS HANGİ MEVSİMDE YETİŞİR? Ananas diğer tropikal meyveler gibi sıcak ve nemli ortamlarda yetiştirilir. Yıl boyu yetiştirilen bu meyvenin doğru yetiştirilme dönemi ise mart, nisan, mayıs, haziran ve temmuzdur. İlkbahar ve yaz aylarında hasat yapılan ananas yıl boyunca tüketilmeye uygundur.
Ananasta bulunan bromelain enzimi, dokular için doğal bir iltihap önleyici olarak işlev görür. Sonuç olarak, iltihap bazlı hastalıklarda ortaya çıkan acıyı da azaltır. Susuzluğu azaltıp, pH dengesini düzenler. Kan dolaşımını hızlandırıp vücudun genel sağlık durumunu iyileştirir.
Ananas bağırsak sağlığını koruyan çözünür posa içermektedir. Ayrıca lif içeriğiyle yüksek kan kolesterolünü dengeler ve kalp hastalıklarına karşı da koruyucu etki gösterir. Ananas ayrıca Ferulic asitin iyi bir kaynağıdır ve kanser oluşumuna neden olan maddeleri önlemeye yardımcı olur.
Kadınlarda doğurganlığı arttırıcı etkisi vardır. Sahip olduğu vitamin ve mineraller ile cilt sağlığına iyi gelir. B vitamini ile cildin parlamasına ve saçın daha sağlıklı gözükmesine yardımcı olur. Ödem ve şişkinliğin azalmasında yardımcı olur.
Uç ve köklerini kesin
Ananası soymanın ilk önemli noktası, uç kısımlarını kesmektir. Yeşil yapraklı kısımlar tüketmek için uygun değildir. Bu nedenle mutlaka kesilip çöpe atılması gerekir.
Ananas meyvesinden günlük C vitamini değerinizin üçte birini alabilmek mümkündür. Ayrıca C vitamini, kanser, kalp hastalığına karşı savaşmaya yardımcı olur. Manganez: Ananas, günlük manganez değerinin %100'den fazlasına sahiptir. Bu vitamin sayesinde metabolizma güçlendirilerek, kemik oluşumuna katkı sağlanabilir.
Kan basıncını dengeleme özelliği de eklendiğinde vücudunuzda yağ yakımının başlaması için her şey ananasta bulunur. Bu nedenle düzenli şekilde ve ölçülü tüketildiği durumda, ananas sizi zayıflatan meyveler arasında yerini alır.
d) Sebze-meyve grubu: Her türlü taze sebze ve meyve bu grup altında toplanıyor. Bu gruptaki besinler, özellikle C vitamini başta olmak üzere pek çok vitamin, mineral ve lif yönünden zengindir. Ayrıca, sebze ve meyvelerin mevsiminde tüketilmesi önerilir.
Diyetlerde tüketilen besinlerin değerleri de merak konusu olmaktadır. Ananasın da protein ve karbonhidrat değerleri merak edilmektedir. 165 g ananas içerisinde yaklaşık 1 gr protein bulunmaktadır.
BİLEŞİK meyveler ise çok sayıda çiçeğin yumurtalığından gelişen meyvelerdir. Ananas,dut bileşik meyve örnekleridir.
Pek çok kişi ananasın orta kısmının yenmeyeceğini düşünerek bu kısmı atıyor. Fakat ortasını attığınız zaman hem ziyan etmiş olursunuz hem de bütün faydalarını görmezden gelmiş olursunuz. Ananasın ortasında bulunan silindir şeklindeki biraz tatsız olan bölüm bromelain enzimi bakımından zengindir.
Olgunlaşmamış bir ananas tüketildiğinde bu ananas kişilerde kusmaya ve ishale yol açabilir. Vücutta toksin biriktirmeye neden olur. Dudak, diş ve dilde sorunlar yaşanmasına yol açabilir. Bunun yanı sıra eğer kişi kan seyreltici, antibiyotik ve antikonvulzanlar kullanıyorsa ananas yemekten uzak durmalıdır.
ANANAS YERİNE KARPUZ
Bağırsakları çalıştırır. Karpuz da, A ve C vitaminleri ile fosfor ve potasyum açısından zengindir. Toksinlerin atılmasını sağlar. Sıvı ihtiyacının karşılanmasına da yarayan karpuz, mevsimine göre ananasın yerini alabilir.
Ananas suyu, bromelain enzimi içermektedir ve bromelin de libidoyu artırır. Bu nedenle de kadında ve erkekte cinsel gücü artırarak cinsel isteksizliğe harika bir doğal besin kaynağı olan yiyecekler arasında üst sıralarda yer alır.
Vücutta toksin biriktirmeye neden olur. Dudak, diş ve dilde sorunlar yaşanmasına yol açabilir. Bunun haricinde eğer kişi kan seyreltici, antibiyotik ve antikonvulzanlar kullanıyorsa ananas yemekten uzak durmalıdır.
Ananas suyu cinsellikte ne işe yarar, cinsel gücü artırır mı? ananas suyu, bromelin enzimi içermektedir ve bromelin de libidoyu artırır. Bu nedenle de kadında ve erkekte cinsel gücü artırarak cinsel isteksizliğe harika bir doğal besin kaynağı olan yiyecekler arasında üst sıralarda yer alır.
Fakat ortasını attığınız zaman hem ziyan etmiş olursunuz hem de bütün faydalarını görmezden gelmiş olursunuz. Ananasın ortasında bulunan silindir şeklindeki biraz tatsız olan bölüm bromelain enzimi bakımından zengindir. Bromelain vücutta yer edinmiş ödemlerin atılmasını sağladığı gibi daha birçok faydası vardır.
Ananasta bulunan bromelain sindirim sistemini desteklemektedir. Sindirim sistemini kaplayıp iltihaplanmaya yol açabilen hücreleri engellemektedir. Lifli ve sulu yapısıyla kabızlık ve ishalin önlenmesine yardımcı olur. Ananas, oksidatif stresi ve iltihaplanmayı azaltarak bazı kanser türlerinin gelişimini önlemektedir.
Çam kozalağına benzediği için bu adı almıştır. Olgunlaşmamış ananasın tadı ekşi, olgunlaşmışın ise tatlı olur. Olgun olmayan ananas market rafında veya evde mutfakta bekletildikçe olgunlaşır. Fazla olgunlaşan meyvenin kesilmesi, dilimlenmesi zor olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri